Intervju: Nguyen Hoai Nam, vlasnik FK Sarajevo za SportSport.ba
"Mi trebamo biti klub broj 1 u Bosni i Hercegovini, bez sumnje. I za ovu godnu imamo samo jedan cilj - trebamo biti prvaci! " tvrdi vlasnik FK Sarajevo

Video snimak razgovora u Da Nangu

Intervju: Nguyen Hoai Nam, vlasnik FK Sarajevo za SportSport.ba · Intervju

E. Haračić

Prije nekih godinu dana, većinski paket upravljačkih prava FK Sarajevo je od Vincenta Tana preuzeo vijetnamski biznismen, Nguyen Hoai Nam i tamošnja PVF akademija.

Nam je u Sarajevo dolazio već četiri puta, ali do sada nije bilo prilike da govori za bosanskohercegovačke medije. Po prvi put, na tridesetom spratu hotela Vinpearl Riverfron u Da Nangu, vijetnamskom turističkom dragulju, dok je napolju bjesnila tropska oluja, Nam je za SportSport.ba odgovorio na pitanja koja interesuju svakog navijača bordo kluba.

Gospodine Nam, prije svega želio bih vam se zahvaliti na velikom gostoprimstvu koje ste nam ukazali ovdje u Vijetnamu. Bili ste fantastičan domaćin. Također, hvala i na ovoj mogućnosti da razgovaramo sa vama. Navijači sasvim sigurno imaju mnogo pitanja za vas i hvala vam na izdvojenom vremenu da odgovorite na nekao od njih, ali i da pošaljete neku svoju poruku navijačima u Bosni i Hercegovini.

Na samom početku, molim vas da nam ispričate kako je došlo do toga da preuzmete udio u FK Sarajevo od g. Vincenta Tana?

"Prvo vam se želim zahvaliti što ste posjetili moju zemlju i želim poslati veliki pozdrav navijačima. Ja sam generalni direktor Beryaje već 15 godina (kompanija koja se bavi nekretninama u vlasništvu Vincenta Tana, op. a.) i znao sam da je Vincent Tan vlasnik Sarajeva. Ja jako volim fudbal. Kada je FIFA povećala broz zemalja učesnica na Svjetskom prvenstvu sa 32 na 48, otvorila se velika prilika za moju zemlju, a ja sam odlučio da se uključim i preuzmem jedan klub. Obzirom da sam vrlo blizak za Vincentom Tanom i da on zna za moju strast za fudbalom, rekao mi je: 'Zašto ne preuzmeš jedan klub?' Ja sam se sastao sa našim partnerom ovdje u Vijetnamu i kupili smo 65% FK Sarajevo."

Obzirom da smo proveli skupa ovih pet dana, primjetio sam da postoji razlika u načinu na koji vi vodite stvari i načina na koji je g. Vincent Tan vodio klub. Vidim da za vas to nije sporedni posao. Možda uopšte nije posao, možda je strast.

"Vrlo iskreno, u zemlji kao što je Vijetnam, u Sarajevu, ali i u mnogim drugim državama, fudbal nije dobar biznis. U fudbal morate investirati. I da bi postao pravi biznis, u Sarajevu i u Vijetnamu, biće potrebno još barem 10 godina. Fudbal je za mene zaista strast. Bosna i Hercegovina, tačnije cijela bivša Jugoslavija, još od vremena kad sam bio mali dječak, imala je odlične fudbalske talente i vrlo dobre timove. Prošle godine kada sam gledao FIFA renking Bosna i Hercegovina bila je iznad tridesetog mjesta, sigurno u top 40. U to vrijeme, moja zemlja bila je ispod stotog mjesta. Velika je to razlika. Zato sam rekao: 'Zašto i ne bismo uzeli klub u Bosni i Hercegovini i možemo dijeliti iskustva i možemo usmjeriti svoju strast tamo. I to može pomoći i mojoj zemlji. Zato sam sretan što sam postao vlasnik FK Sarajevo."

Govorite o svojoj viziji. Kakav je vaš plan za narednih 10 godina? Kakvo će FK Sarajevo biti za 10 godina?

Kada sam došao na prvu utakmicu u Široki igrali smo utakmicu Premijer lige BiH. Čuo sam da nismo pobijedili u Širokom već 17 godina ili tako nešto. Rekao sam da želim doći i da vjerujem da možemo promijeniti neke stvari. Sve moje kolege govorili su da uvijek izgubimo od Širokog u Premijer ligi, možda možemo pobijediti u kupu. Ali taj dan kad sam došao, pobijedili 3:0. Tako dobra utakmica je bila. Osjetio sam strast prema fudbalu u Sarajevu, osjetio sam strast navijača. Ja na Facebooku imam 100.000 navijača Sarajeva, održavaju kontakt samnom i znam da je ovo veliki klub, sa tradicijom od 73. godine, jedan od najvećih klubova u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji. Siguran sam da skupa imamo veliku budućnost.

Čuo sam da nikad ne propuštate utakmicu, pa barem preko tekstualnog prenosa ukoliko nemate mogućnost da gledate utakmicu.

Da. Gledam makar na tekstualnom prenosu, bez slike, bez videa, pratim tekstualne prenose u noći, zbog vremenske razlike. Ja živim s tim. Bio sam u posjeti kada smo osvojili Premijer ligu i osjetio sam atmosferu u gradu. Osjetio sam stadion. Osjetio sam navijače. Ostao sam tu noć u gradu i znate šta sam mislio u trenutku dok smo slavili? Znate šta? Mislio sam šta će se desiti ako razočaram navijače? Pitam se: 'Šta ako razočaramo ljude u Sarajevu, navijače Sarajeva?' A odgovor je samo jedan: 'Ne smijemo!'"

Znam da ste pratili i posljednju utakmicu (protiv Slobode 1:1, op. a.). Nije to bila baš dobra predstava vašeg tima. Igrali ste nerješeno protiv tima koji se bori sa velikim problemima. Zato ću vas sada pitati ono što svi navijači pitaju: 'Hoćete li investirati više u prvi tim? Da li da očekujemo neke veće transfere? Šta će se desiti za godinu, za tri godine, za 10 godina?'

"Imamo petogodišnji plan. Mi trebamo biti klub broj 1 u Bosni i Hercegovini, bez sumnje. I za ovu godnu imamo samo jedan cilj - trebamo biti prvaci! Imamo plan da razvijamo igrače, od mladog tima iz akademije. Imamo plan da investiramo u infrastrukturu, u tehnologiju, sportsku nauku i u našu akademiju. To je prvi korak sa kojim želim početi."

Ali, hoćete li investirati u igrače?

"Da. Tražimo odgovarajuće igrače za naš klub. Igrače koji se uklapaju u viziju kluba, budžet kluba, a mi budžetiramo na početku sezone. Ne znam kako je bilo ranije, tek sam ovdje jednu godinu. Ne želim više da čujem da nema plata, da klub ne plaća… To je jako loše. Prvi put sam imao veliki problem sa transferom novca, ali od sada mislim da će to neće ponovo desiti."

Znam da je velika prepreka to što Sarajevo ne posjeduje svoj stadion. Imate trening kamp na jednoj strani grada, kancelarije na drugoj i stadion koji je takav da nikad ne znate šta možete očekivati. Imate li plan da možda obnovite postojeći stadion ili da izgradite novi stadion?

"Prvo, mislim da nam je stadion zaista neophodan. Kad smo igrali kvalifikacije za Ligu Prvaka i Ligu Evrope, naš stadion nije bio odgovarajući. Nismo imali kategoriju 3 i kategoriju 4 koju nema nijedan stadion u Bosni i Hercegovini. To nije dobro za državu i nije dobro za klub. Zato mi, a pod tim podrazumjevam i državu i navijače, mislim da mi trebamo imati plan. To sa stadionom je veliki problem. Ali kao biznismen, mislim da zaista trebamo investirati na vlastitom zemljištu. Onda sve što investiramo, postaje imovina kluba. To je način na koji normalni biznismeni i normalni klubovi razmišljaju. Kada izgradite trening kamp i izgradite stadion, gradite hotel za igrače… To sve treba postati imovina kluba. Znate, to je imovina, to su nekretnine, ja to kao stranac ne mogu odnijeti. Sve što uradimo ostaje Sarajevu i klubu. I postaje imovina kluba."

Znam da o ovome svi razmišljaju... To o čemu govorite će se desiti, ali da li je to plan za narednu godinu, za tri godine ili za deset godina? Azija je drugačija od Bosne. U Bosni i Hercegovini želimo sve odmah, ako je moguće i jučer, ali ljudi iz Azije razmišljaju drugačije. Gledate puno više u budućnost. Zato kada govorite o svemu ovome, to se neće desiti sutra?

"OK. Shvatam o čemu govorite. Mi smo prvaci Bosne i Hercegovine i ostaćemo na vrhu. Ali sve to se ne može desiti sutra. Jer kao zaljubljenik u fudbal, navijač, ne želim svoj klub sa isključivo igračima sa strane. Sa svim ljudima koji dolaze sa strane. U mojoj zemlji imamo isti veliki problem. Za klub koji je prvak Vijetnama igraju četiri stranca, a ostali igrači nisu odrasli u tom gradu. I to je dobro, ali ja volim raditi drugačije. Ja želim da većina igrača odraste u Sarajevu, a onda oni mogu igrati i za reprezentaciju. Ne mora to biti 100% igračkog kadra, ali što više to bolje. Sada, ako tražimo dobra pojačanja, to mogu biti možda jedan, dva, tri… igrača. Ali ostali moraju biti iz naše akademije. To je dugoročno razmišljanje u fudbalu.

Kada govorite o dugoročnim planovima, većina najboljih timova na Balkanu imaju srž ekipe, možda sedam ili osam koji su skupa po pet-šest godina. Da li planirate zadržati najbolje igrače u Sarajevu, jer to je dosta teško obzirom da naši klubovi moraju konstatno prodavati igrače da opstanu.

"Shvatam. Razgovarao sam sa menadžmentom kluba o tome. Mi planiramo prodavati igrače jer je to dobro za našu akademiju. Ali za prvi tim mi moramo zadržati najbolje. Možemo prodavati igrača samo ako ćemo zaraditi mnogo novca ili ako taj igrač nije odgovarajući za naš tim. Ali ako je u pitanju najbolji igrač za naš klub, njega moramo zadržati. Jer sada imamo budžet za normalan rad kluba, taj budžet nije od prodaje dobrih igrača. Jer ako samo prodajete dobre igrače da preživite, to je odliv i klub ne može jačati. Mislim da moramo najbolje igrače zadržati. To je plan. I ako to želite, morate imati drugi izvor finansiranja kluba."

Na šta mislite pod drugim izvorom?

"Mislim samo na investitore, iz Vijetnama. Šaljemo novac iz Vijetnama."

Mogućnost da strani investitor posjeduje klub u Bosni i Hercegovini je poprilično nov koncept i naši zakoni to dugo nisu dopuštali, a FK Sarajevo je prvo koje je pronašlo način da dovede stranog investitora, da li vi ovaj model smatrate odgovarajućim, da li biste drugim biznimenima širom svijeta preporučili da investiraju u bosanskohercegovački fudbal, da li smatrate da je investoranje u FK Sarajevo dobra poslovna odluka?

Da. Ako želite biti profesionalan klub, trebate klub u privatnomvlasništvu ili klub koji pripada navijačima. Ne može klub pripadati državi. Ako je klub na državnom budžetu to ne može biti ozbiljno. U mojoj viziji kluba, želim da jednog dana klub bude vrlo jak, a da ja posjedujem samo mali udio u klubu, te svi navijači da postanu članovi, suvlasnici kluba. To je ono što zaista sanjam. Jer morate imati ljubav od navijača da biste imali stvarnu podršku. Od navijača ne trebate imati samo vikanje, ne samo kukanje. Možemo zajedno doprinositi, kupite majicu, kupite svoju zastavu, dođite na stadion i kupite ulaznicu..."

Zapalite nešto!?

"Da, zapalite (smijeh). Ali da vam kažem istinu, ne moramo se uvijek tući, dijelimo."

U FK Sarajevo i akademiju ne investorate samo vi, tu je i Vin Grupa koja možda nije poznata u Bosni i Hercegovini, ali vidjeli smo da je u pitanju korporacija veća nego bilo koja na Balkanu, ne samo u Bosni. Da li su vam ikada pristupili ljudi iz bh. vlade, lokalnih zajednica, viši instanci. Da li postoji neki interes sa bosanske strane, ne samo od FK Sarajevo, za saradnjom sa Vin Grupom, sa ljudima iz Vijetnama. Imate li ikakvih reakcija osim onih od navijača FK Sarajevo?

"Vin Group je velika grupacija, najveća u Vijetnamu i Aziji, i jako nam je drago što sa njima sarađujemo, ali ne mogu ništa reći u njihovo ime. Ipak, vrlo su ozbiljni, imaju strast za fudbalom, fokus im je na vijetnamskom fudbalu i žele dovesti najbolje talente, igrače najbolju fudbalsku tehnologiju iz cijelog svijeta u Vijetnam. Bosanski igrači vrlo dobro odgovaraju vijetnamskoj ligi, jer vrlo su talentovani, a nisu previše skupi, kao igrači iz nekih drugih zemalja. Bosanski igrači mogu pomoći našoj ligi da naraste. Mnogo mladih igrača imaju šansu da igraju kod nas. Možda neki ne mogu igrati u prvom timu u Bosni, ali imaju šansu u Vijetnamu. Gledali ste neke utakmice ovdje. Iz dana u dan kvalitet utakmica raste uz pomoć stranih igrača."

Hoće li se to desiti uskoro? Prelazak igrača iz Vijetnama i igrača iz Bosne i Hercegovine koji odlaze u Vijetnam.

"Vrlo brzo. Prije će doći igrači iz Bosne u Vijetnam. Jer vaši igrači su mnogo bolji od naših igrača. Mnogo mladih igrača koji nemaju priliku u prvom timu u Bosni i Hercegovini, imaju veliku priliku da dođu u Vijetnam i da igraju u našoj ligi."

Vidjeli smo da je na PFV akademiji Philippe Omar Troussier šef svih odjela, te da su većina osoblja stranci ukljujući medicinski tim, sportsku nauku... Vidite li u budućnosti mogućnost da dovedete neka od najvećih svjetskih imena da treniraju i vode akademiju u Sarajevu, ali i prvi tim?

"Da i to vrlo brzo. Jer, ako dovedemo vrlo poznate fudbalere, trenere i stručnjake u Sarajevo da pomognu akademiji, onda i mi možemo poslati naše igrače iz Vijetnama da se priključe. Vijetnamski igrači trebaju da treniraju sa evropskim igračima."

Spomenuli ste da sve radite kao tim. Kako ste zadovoljni sa bordom direktora, direktoricom Sabrinom Buljubašić i osobljem koje trenutno vode stvari dok ste vi u Vijetnamu.

"Vrlo sam novi u klubu i kada sam došao sve mi je bilo čudno. Ali ja imam svoj način rada. Menadžer sam već više od dvadeset godina i vodim više kompanija. Klub je iz dana u dan sve bolji, menadžment je sve jači. Ne možemo svima dokazati da radimu pravu stvar i sviju zadovoljiti, osim na jedan način - klub mora uvijek biti na vrhu i moramo ići dalje i dalje u Evropi. To je jedini način. Ne mogu ljudima drugačije objašnjavati. Ja sam vrlo otvorena osoba. Moj Facebook profil je otvoren a žao mi je samo što ne znam govoriti bosanski. Ali ja želim biti u kontaktu sa svim navijačima, svim zaljubljenicima u fudbal, čak i našim protivnicima. Želim se rukovati, smijati, pričati... Fudbal spaja ljude. Fudbal ne stvara neprijatelje. Ako fudbal stvara neprijatelje, nešto nije u redu. Kada smo izgubili derbi prije par mjeseci, svi su bili vrlo tužni i ja sam bio tužan. Ali želio sam se rukovati sa protivnicima. To je ipak vrlo lijepo za fudbal. Znate šta sam mislio tog dana? Čekamo vas. To je fudbal. I kao što sam rekao kada smo slavili titulu, čitav grad svijetli, ja sam se pitao: Šta bi bilo da smo izgubili?"

Sami ste rekli, i to je jedina istina, da uvijek morate ići korak više, to će navijači očekivati i nikada neće biti dovoljno ako ponovite uspjeh koji ste imali prošle godine. Prošle godine bila je vrlo uspješna godina za vas, osvojili ste kup i bili ste prvaci Premijer lige, tako da bi naredni korak bio da igrate u Evropi. Uvijek postoji problem što možete investirati, rekao bih, par miliona u tim da igrate Premijer ligu i možete osvojiti Premijer ligu s tim, ali za evropsko takmičenje treba vam mnogo više. Kakva su vaša razmišljanja o tome, hoće li se to desiti za Sarajevo? Hoće li vam biti dovoljno da budete prvaci ili ćete težiti ka Evropi?

"Vrlo dobro pitanje. Donio sam loptu sa logom Sarajeva u Vijetnam. Mnogi ljudi su mi rekli: 'Što to radiš to je jako mala stvar?'. Nije mala. Želim uraditi sve detaljno. Želim da moj tim ima svoj autobus, već sam povjerio svom menadžmentu da ga pronađe u "bordo" boji, naš autobus. To nije malo. To je moj ponos.

Prošle godine smo izgubili od Celtica. Igrali smo u Evropa ligi i izgubili smo. Ali naredne godine, možda ćemo odigrati nešto više utakmica. Nakon pet godina možda ćemo ući u grupnu fazu. To je plan. Sve mora biti sinhronizovano i mora se ići korak po korak. Ne treba ubaciti novac i pobijediti, a onda gubiti... Moramo razmišljati o malim koracima. Ali sada mogu potvrditi navijačima da naš menadžment i vođstvo kluba, kao i procesi u klubu rastu svakim danom. Moramo prvo rasti iznutra, da bismo to kasnije pokazali navijačima. A šta ćemo pokazati navijačima? Pa samo rezultat! Moramo biti na vrhu, ali moramo rasti iznutra. Moramo uraditi zadaću. A imam odličan tim. Možda ne perfektan, ali smo skupa."

Imate li neku poruku za navijače FK Sarajevo?

"Imamo samo jedan cilj.. Želimo se boriti za titulu. Ja sam novi u ovome, samo jednu godinu sam tu. Zahvalan sam gospodinu Vincentu Tanu, kad sam preuzeo klub odmah smo osvojili "duplu" krunu. To nije moja zasluga, moja zasluga je vrlo mala. To je zasluga tima, zasluga igrača, zasluga grada, zasluga navijača. Ne moja, ja sam mali. Držao sam volan samo par mjeseci i postali smo prvaci. To je fantastično i na tome se moram svima zahvaliti. Sada je mnogo teže, jer sada moramo nastaviti."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Vidim da doista govorite iz srca i bila mi je čast razgovarati s vama. Dobro je da vas imamo u bosanskom fudbalu i nadam se da ćemo uskoro vidjeti još investitora.

"Prije nego što završimo, želim samo reći da sam u toku od jedne godine koliko sam tu osvojio titulu prvaka, ali nikad nisam vidio nijednog člana Fudbalskog saveza BiH, da me pita bilo šta. Volio bih se vidjeti s njima. Volio bih biti u kontaktu, dijeliti iskustva. Da me nauče više o fudbalu, to je za mene neophodno. Zaista želim komunikaciju sa zaljubljenicima u fudbal, od vrha do dna, od dječaka koji nosi naš dres... Želim dijeliti, želim biti navijač."

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Sa1946
Nam radi odličan posao do sad, a ovi mitomani mogu samo da spremaju novu žalbu za CAS jer jadovima nema licence ni sljedeće godine.
29 5
C.Banks
Malo je smiješno sve ovo, ali to je naša realnost. Uskoro će iz Ruande neko kupiti Želju, iz Tanzanije Veleza, iz Tunguzije Želju. A ove sa šaharom neko iz favela u Brazilu, ili iz Etiopije, Somalije itd.
5 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi