Seria A neće više biti ista: Krajem januara stiže novi sistem koji će sve promijeniti
FOTO: EPA

Italijani donijeli odluku

Seria A neće više biti ista: Krajem januara stiže novi sistem koji će sve promijeniti

Haris Zilić

Svjetsko prvenstvo u Kataru je bila velika proba za automatski ofsajd koji olakšava i sudijama u VAR sobi kada je u pitanju neka od težih situacija za procijeniti.

Pomeuti sistem je dobio prolaznu ocjenu i uskoro ga možemo očekivati širom Evrope.

Od 27. januara novi VAR sistem će biti u upotrebi u Seriji A.

Ova vijest je potvrđena iz Italije, a čelnici Serije A se nadaju da će novi sistem dovesti do minimalnih grešaka, ali i smanjiti što više priče o neregularnostima u italijanskom fudbalu.

Italijani žele da prate svaki korak u modernom fudbalu, iako je Serija A posljednjih sezona daleko od svojih zlatnih godina.

Oglasi

Ipak u Italiji vjeruju da će popularni Calcio uskoro vratiti stari sjaj, a možda baš novi sistem i VAR tehnologije budu vjetar u leđa.

Nakon Italije, novi VAR sistem možemo očekivati i u drugim vodećim ligama Evrope.

Također, pomenuti sistem će biti i na finalnom takmičenju Lige nacija, kao i na EURO-u 2024. godine.

FIFA je u kataru položila ispit, sada njenim stopama ide i UEFA.

Iako su mišljenja dosta podijeljena, neki smatraju da se VAR sistem nije fino koristio u Kataru na kraju je sve dobilo prolaznu ocjenu.

VAR sistem na Svjetskom prvenstvu u Kataru kritikovao je i legendarni Lothar Mattheus.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Bilo je previše grešaka tokom suđenja, ne znam da li je to neki pritisak ili nešto slično, ali zaista previše za ovakav jedan turnir", bile su riejči Matheusa koji je dodao:

"VAR nije bio u upotrebi koliko je trebao. Neke situacije se nisu gledale, a trebale su."

Top Komentari

HamzaVojvoda
Kaze matheus nije zadovoljan koristenjem vara? Pa bar si ti iz jedne od nacija kojima bi se svaka situacija gledala. Dobro je poznato da je var kako kome pase a najvise je pogodan za stimanje rezultata. E ovima cemo pogledati i dati penal a ovima necemo i slicno i sve vise tehnologije sve vise namjestanja. Uskoro ce svaki igrac morat nosit chip da se vidi jel mu palac u ofsajdu
0 1
King_Kenny
...treba uvesti i ove duze nadoknade vremena,a ne da se valjaju 10 minuta,a nadoknada 3...
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi