Fudbalski svijet je zanijemio: Zaigrao prehlađen, asistirao, nasmijao se, pa pao u kandže smrti

Jedna od najpotresnijih scena

Fudbalski svijet je zanijemio: Zaigrao prehlađen, asistirao, nasmijao se, pa pao u kandže smrti

E. Škorić

Smrti fudbalera su nažalost sve češće. Koliko puta smo gledali užasne scene kada se jedan do njih sruši na teren, a drugi ga okružuju, dok ga pokušavaju spasiti. Neki se izvuku, drugi dožive ono najgore i zauvijek im srce prestane kucati.

Posljednjih godina kao da se povećao broj tragedija na fudbalskim terenima, ali u "ono vrijeme", u sezoni 2003/04, to nije bilo tako uobičajeno. No, na jednoj običnoj utakmici portugalskog prvenstva viđene su hororske scene, kada je fudbaler preminuo naočigled cijelog svijeta, odnsono tokom TV prijenosa.

Srce mađarskog fudbalera Miklosa Fehera prestalo je da kuca prije 20 godina. Dok je igrao za mađarski Gyor, 1998. godine su ga zapazili skauti Porta, pa je potpisan ugovor s perspektivnim mladićem. Nije uspio da se probije u prvi tim koji je kasnije osvojio Ligu prvaka pod vodstvom Josea Mourinha.

Najbolji mladi mađarski igrač otišao je na posudbu u Bragu 1997. godine i dao je 14 golova u 24 meča Unatoč tome, Porto ga je i dalje držao podalje od seniorskog tima, a potom je prodan gradskom rivalu Benfici.

Nije imao pretjeranu važnu ulogu ni u redovima velikana iz Lisabona. Možda nije uspio u potpunosti da se razvije do svoje 24. godine, ali je imao punu riznicu osvojenih trofeja i postignuća. Zlato u portugalskom prvenstvu i Superkupu te zemlje, sedam golova u 25 utakmica za mađarsku reprezentaciju. I Portugalski kup, medalja koju je napadačeva porodica dobila nakon njegove smrti.

Oglasi

Tragedija se dogodila 25. januara 2004. na meču Benfice i Vitorije u 19. kolu portugalske Super lige. U Guimaraesu pada kiša, a semafor na stadionu Afonso Henriques pokazuje nule.

Feher zbog prehlade možda ne bi igrao u tom nesretnom okršaju. No, uvjerio je stručni štab da je spreman, ušao kao zamjena u 59. minuti i postao jedan od junaka susreta, asistirajući Fernandu Aguiaru.

Benfica je povela, a već u 90. minuti (minutu nakon postignutog gola) Feher je dobio žuti karton zbog ometanja napada, nasmiješio se i mirno krenuo u odbranu. Nakon što je napravio nekoliko koraka, sagnuo se i pao na mokri travnjak, raširenih ruku.

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Dok su medicinari išli prema umirućem, njegovi saigrači, koji nisu podlegli emocijama, pokušavali su Mađara iščupati iz kandži smrti. Drugi su se u šoku hvatali za glave i, poput trenera Josea Antonia Camacha, nisu mogli suzdržati suze iz igračevih beživotno otvorenih očiju. Sav horor dogodio se tokom prijenosa uživo: Hiljade navijača pratilo je šta se dešava i molilo se da Feher preživi, ali nažalost krenuo je na put bez povratka.

Čudno se nije dogodilo. Pokušavali su u bolnici da ga održe na životu. Dva puta su uspijevali da "restartuju" njegovo srce, treći put nije bilo spasa. Proglašena je igračeva smrt dva sata nakon što je pao na travnjak, a kao uzrok incidentu navedena je aritmija.

Top Komentari

E.Car
Vakcina za koronu!!! 2004$$$
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi