Luzer decenije: Pozvao TV ekipu u kuću da snime reakciju slavlja, pa shvatio da nije na spisku

Deschamps mu je 'srezao krila'

Luzer decenije: Pozvao TV ekipu u kuću da snime reakciju slavlja, pa shvatio da nije na spisku

Edmir Škorić

Nema igrača na svijetu koji ne sanja o nastupu na Svjetskom prvenstvu. Ove zime mnogi će ispuniti svoje snove, nekima ipak ne. Najgoreo je ipak 29-godišnjem Francuzu koji je bio uvjeren da ide u Katar, pa je pozvao čak kamere jedne televizije da zabilježe njegovu reakciju i slavlje u kući...

Selektori reprezentacija širom svijeta objavljuju popise za Svjetsko prvenstvo 2022. Učinio je to i selektor aktuelnog svjetskog prvaka Francuske, Didier Deschamps, koji je bio prisiljen da u Katar krene bez važnih igrača kao što su N'Golo Kante ili Paul Pogba, jer su povrijeđeni.

Ima tu očekivanih, ali i manje očekivanih poziva. Pozivu Deschampsa se, doduše uzalud, nadao i Jonathan Clauss . U martu je 29-godišnji bočni igrač Marseillea prvi put pozvan u reprezentaciju Francuske, nakon što je prethodno radio kao skladištar, poštar, mesar i promotor.

U 2022. Jonathan je redovno putovao u francusku reprezentaciju i gotovo uvijek izlazio na teren (šest nastupa od osam mogućih). Stoga je pretpostavio da će ga Deschamps pozvati na Svjetsko prvenstvo, osim toga, u novu je sezonu u Marseilleu krenuo vrlo dobro, stalno je na terenu.

Clauss je čak bio siguran u put u Katar - RMC Sport javlja da se spremala reportaža iz igračeve kuće.

"Htjeli smo prikazati reakciju igrača – kao što je bilo s igračima brazilske reprezentacije. No, nekoliko sati prije press konferencije Didiera Deschampsa, snimanje je otkazano".

Oglasi

Defanzivac Marseillea nije mogao da vjeruje šta mu je Deschamps uradio

Clauss nije dobio nikakvo pojašnjenje od selektora reprezentacije i to ga je uvrijedilo. O Jonathanovom velikom razočarenju govorili su i igračeva djevojka Pauline i trener Marseillea Igor Tudor.

Francuskoj je ostalo čak jedno mjesto u prijavi - 25 igrača će ići u Katar. A među njima je samo jedan profilni desni bek - Benjamin Pavard. Odluku je na konferenciji za novinare obrazložio i sam trener:

"Dobro sam svjestan koliko je Clauss  frustriran... Glavni razlog zašto ga nismo pozvali je sustav koji želimo koristiti", odgovorio je Deschamps.

Deschamps je najavio povratak na formaciju 4-2-3-1, a Jonathan je navikao igrati bočno s trojkom.

“Da, Clauss nije briljirao u velikim utakmicama, tu se slažem s Deschampsom,” rekao je bivši nogometaš Monaca i PSG-a Jerome Rothe, pa je dodao: "Ali imate priliku da vodite 26 igrača. Ima smisla čak i ako ste promijenili šemu. Zašto ne? Sada imamo dva defanzivca na desnoj strani koji ne vole igrati na boku (govorimo o Pavardu i Koundeu)".

Deschamps je donio neke odluke iako je tvrdio drugačije. Naprimjer, u maju je kazao da Giroud i Benzema ne mogu da igraju u istom timu zbog međusobne emotivne pozadine, a na kraju je obojicu pozvao. Očito ga je napadač Milana uvjerio da mora da ide u Katar nakon sjajnih nastupa u Italiji.

Ipak, Deschamps je svejedno uvjeren da će mu ovo biti posljednje utakmice na klupi Francuske, budući da ga ubrzo čeka smjena, a vjeruje se da će ga nakon Mundijala naslijediti Zinedine Zidane.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U iščekivanju Svjetskog prvenstva, pred nama je pregršt vrhunskih utakmica širom Evrope. Igra se u Premijer ligi BiH, igraju se sjajni mečevi u Engleskoj, Njemačkoj, Italiji... Sve to na sajtu Volcanobet kladionice!

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Oglasi