Mourinho potpuno iskren o osvajaču Zlatne lopte: "Isto sam osjećao i kada su je dali Modriću"

Portugalac zna koliko je to važno priznanje

Mourinho potpuno iskren o osvajaču Zlatne lopte: "Isto sam osjećao i kada su je dali Modriću"

Edmir Škorić

Zlatna lopta ili originalno Ballon d'Or nešto je o čemu sanjaju fudbaleri širom svijeta. Neki znaju da to priznanje nikada neće doći u njihove ruke, neki će ga uskoro po osmi puta slaviti, a postoje i oni koji će zauvijek žaliti što im nije dodijeljeno, a svakako su zaslužili.

Zlatna lopta se dodjeljuje tradicionalno najboljem igraču u prethodnoj kalendarskoj godini. Ova nagrada se od 1956. godine dodjeljuje u izboru France Footballa, a prvi je pobjednik bio Blackburnov fudbaler Stanley Matthews.

Rekorder je Lionel Messi sa sedam titula i glasine su uveliko da će 30. oktobra ponovo Argentinac dobiti rekordnu osmu nagradu, dok je Cristiano Ronaldo ostao na pet. Po tri puta su nagradu osvajali Johan Cruyff, Michael Platini i Marco Van Basten.

Posljednju Zlatnu loptu osvojio je Kairm Benzema. Tada je kompletna fudbalska Evropa bila u strahu da će nagradu nepošteno dati nekom drugom, no na kraju je pravda zadovoljena i ona je pripala sada već bivšem napadaču Real Madrida.

U dokumentarcu upravo o toj Zlatnoj lopti govorio je i slavni portugalski trener Jose Mourinho, koji je svojevremeno u Realu sarađivao sa Benzemom.

Oglasi

"Bio sam sretan zbog ove nagrade za Benzemu jer ponekad imamo osjećaj da Zlatna lopta nagrađuje samo talenat, a nešto nedostaje. Osjećao sam isto zadovoljstvo kao i kod Luke Modrića. On je kolektivni igrač. Jer to je ono što je fudbal: timski sport", objašnjava Jose Mourinho u dokumentarcu koji će biti emitovan ovog ponedeljka uveče na Canal L'Équipe.

"Benzema je to zaslužio za sjajnu sezonu koju je imao i cijelu svoju karijeru. On je divan igrač. Ova nagrada je važna za njega i za fudbal", dodao je trener Rome.

Za Carla Ancelottija, aktuelnog trenera Reala koji je takođe trenirao Benzemu, nagrada Francuzu j"personifikuje fudbal", dok je Zinedine Zidane rekao da mu je drago da vidi Benzemino ime uz svoje i ime Raymonda Kope, Michela Platinija i Jean-Pierrea Papena, drugih francuskih osvajača Zlatne lopte.

„Malo nas je ovo imalo u Francuskoj, ulazi u zatvoreni krug i ostaće u sjećanju ljudi. To predstavlja biti najbolji igrač na svijetu godinu dana, a to nije mali podvig", rekao je Zidane, još jedan u nizu velikih trenera koji su trenirali Benzemu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Često se vodi polemika oko izbora i samih kriterija prilikom dodjele Zlatne lopte, a takav je slučaj i ove godine. Za sedam dana objavit će se novi osvajač Zlatne lopte, no navodno je Lionelu Messiju već saopšteno da je on pobjednik.

Argentinac je imao pristojnu sezonu s PSG-om, no veličanstvenu s Argentinom jer je osvojio Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali ipak mnogi drugi će reći da je Erling Haaland sa 52 gola i osvojenom tripletom sa Manchester Cityjem ipak više zaslužio da bude na tronu, ali očito će Norvežanin morati još da radi da bi bio pobjednik Ballon d'Ora.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi