Senzacionalna vijest o budućnosti Josea Mourinha: "Jedini sam trener u Evropi..."

Portugalac zna šta i kako dalje

Senzacionalna vijest o budućnosti Josea Mourinha: "Jedini sam trener u Evropi..."

Edmir Škorić

Portugalski trener Jose Mourinho bez posla je otkako je napustio Romu u januaru ranije ove godine, a još uvijek se čeka na novi potez Posebnog, mada su neki prognozirali da je "njegovo završeno".

Bivši italijanski napadač Antonio Cassano ne voli Josea i nedavno je rekao da je njegovo vrijeme završeno, no sam Portugalac ne misli tako. Želi što prije da kerne u novu trenersku avanturu, a to je otkrio u intervjuu za The Telegraph.

"Nije da imam 61 godinu i da želim stati na 65. Nema šanse. Preda mnom je još duga karijera", rekao je u intervjuu za The Telegraph. Napomenuo je da želi postati glavni trener u strukturi koja ga podržava.

"Nije da se bojim rada u klubovima koji nisu stvoreni za velike ciljeve. Moj posao je transformirati ih. Možda se timovi boje moje reputacije i to ih plaši? Ako je to slučaj, nemojte se bojati. Dajte mi profesionalnu strukturu u kojoj bih ja bio samo trener, to je ono u čemu sam dobar - komunikacija", dodao je Mourinho.

Mourinho je nedavno vodio AS Romu s kojom je dvije godine zaredom stigao do finala evropskih takmičenja. Prvo je Vuičica osvojila Konefrencijsku ligu i to joj je bio prvi trofej u historiji, a lani je izgubila u finalu Evropske lige od Seville nakon jedanaesteraca.

Oglasi

"Ja sam jedini trener u Evropi koji je to napravio", poručio je pun sebe Mourinho.

Neočekivano je otkrio da su ga nakon izgubljenog finala Lige Evrope prijatelji, porodica, pa čak i menadžer savjetovali da ode. Iako je brzo otišao kada se pojavila bolja ponuda u prošlosti, osjećao je "emotivnu" privrženost klubu. Tada je dobio ponudu da preuzme portugalsku reprezentaciju, ali ju je odbio iz istog razloga.

Mourinho se žali da je "zarobljenik vlastitog imena" jer ga se više ne može percipirati kao druge trenere.

"Da sam u velikom prvoligaškom klubu i završim šesti, sedmi ili osmi na tablici, mislite li da bih i dalje imao posao? Samo želim reći da me ljudi trebaju gledati kao što gledaju druge. Za mene je najvažnije da klub ima ciljeve, a ja sam spreman boriti se za njih", zaključio je.

U posljednje vrijeme sve se češće govori kako bi 61-godišnjak mogao preuzeti minhenski Bayern ili ponovno voditi Chelsea. Međutim, nedavno su strani novinari objavili da je moguće da će on postati nasljednik Luisa Castra u Al-Nassru kod Cristiana Ronalda. Iako još nije prihvatio nijednu ponudu, jedno je sigurno - nema namjeru otići u mirovinu.

Jose Mourinho jedan je od najboljih svjetskih trenera koji je, nakon nekoliko godina rada u Portugalu na početku karijere, učio zanat u akademiji Barcelone.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Teško je zamisliti bolje mjesto za učenje od onoga odakle najčešće dolaze veliki talenti. Kad je u januaru 2002. došao u FC Porto, niko nije očekivao da će dvije godine kasnije s njim osvojiti Ligu prvaka. Time je potvrdio da može postići velike stvari na svjetskoj sceni.

Zatim je vodio: Chelsea, Inter s kojim je osvojio Ligu prvaka, Real Madrid, Manchester United, Tottenham , a nedavno i Romu. Prije tri mjeseca dobio je otkaz u italijanskom klubu, a njegov nasljednik je Daniele De Rossi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti