Julian Nagelsmann od ljeta na poslu iz snova - U rukama će mu biti veoma skupa igračka
Ponuda je na stolu, sada je do Nagelsmanna (Foto: EPA)

Ponuda je na stolu

Julian Nagelsmann od ljeta na poslu iz snova - U rukama će mu biti veoma skupa igračka

M. Šljivak

Njemački stručnjak Julian Nagelsmann (36) trenersku karijeru bi mogao nastaviti u Engleskoj. List Bild javlja kako aktuelni selektor nacionalnog tima ima ponudu ekipe Newcastlea.

Julian Nagelsmann iznenađujuće je u martu prošle godine smijenjen s mjesta trenera minhenskog Bayerna. Naslijedio ga je Thomas Tuchel i ispostavilo se kako to i nije bio baš najbolji potez usprkos osvojenoj tituli prvaka.

Nagelsmann je nekoliko mjeseci bio bez posla da bi mu se potom ukazala šansa da preuzme reprezentaciju Njemačke. Fudbalski savez ove zemlje nije bio zadovoljan radom Hansija Flicka, ponudili su selektorsku poziciju Nagelsmannu i on ju je prihvatio.

Ipak, mladi stručnjak bi mogao s klupe Elfa otići već ovog ljeta. Na stolu je primamljiva ponuda Newcastlea koji Nijemca smatra idealnim za mjesto menadžera gdje trenutno sjedi Eddie Howe.

"Newcastle je zainteresovan za Juliana Nagelsmanna. Selektor Njemačke još uvijek nije odlučio hoće li se vraćati trenerskom poslu u klubu ili će potpisati novi ugovor s reprezentacijom Njemačke", piše Bild.

Oglasi

Nagelsmann je, podsjetimo, trenersku karijeru u Bundesligi započeo sa samo 28 godina. Dobio je šansu u Hoffenheimu i maksimalno ju je iskoristio. Vodio je potom RB Leipzig, da bi 2021. godine stigao poziv Bayerna, kojeg mladi stručnjak nije mogao odbiti.

Međutim, samo godinu i po dana kasnije dobio je otkaz. Nisu bili zadovoljni načinom na koji vodi ekipu i odlučili su da na njegovo mjesto postave Thomasa Tuchela.

To se nije ispostavio kao dobar potez. Istina, Tuchel je uz dosta sreće osvojio titulu prvaka Njemačke u posljednjem kolu Bundeslige, no ove sezone Bayern pod njegovim vodstvom izgleda zaista katastrofalno.

Ogromne su šanse da će Bavarci ostati bez trofeja. To bi svakako bio žestok udarac s obzirom na ulaganja koja su imali, a slijedi im i nova promjena na klupi.

Oglasi

Već je dogovoren raskid saradnje s Tuchelom. Glavni kandidat za klupu je Xabi Alonso i vidjet ćemo hoće li sjajni Španac zaista i preuzeti Bavarce.

Nagelsmann bi s druge strane u ruke mogao dobiti veoma skupu igračku. Newcastle je najskuplji tim na svijetu i sigurno će ponuda za Nijemca biti veoma bogata.

Eddie Howe izvukao Newcastle s dna

Eddie Howe preuzeo je popularne Svrake u novembru 2021. godine. Na klupi je zamijenio Stevea Brucea i rukovodstvo ekipe sa St. James Parka je napravilo pravi potez.

Howe je izvukao Newcastle sa dna, dobio je 12 od 18 utakmica u finišu sezone, završio je na 11. mjestu i Svrake su postale prvi tim koji je izbjegao ispadanje nakon što nisu dobili nijednu od prvih 14 utakmica u sezoni.

Već naredne godine Howe je odveo tim u Ligu prvaka. Ima zaista odličnu ekipu, ali očigledno da i u klubu žele promjene pa im je Nagelsmann prvi pik.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Howe će očigledno sreću morati potražiti negdje drugo. Međutim, za 46-godišnjaka neće biti zime jer je davno pokazao da se radi o zaista odličnom menadžeru.

On je prije Newcastlea godinama vodio ekipu Bournemoutha, a radio je još u ekipi Burnleyja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi