Klasična Evropa liga za bh. klubove postaje prošlost

Osim u slučaju čuda

Klasična Evropa liga za bh. klubove postaje prošlost

A. Čaušević

Bh. klubovi i ovog ljeta nisu napravili iskorak, odnosno plasman u grupnu fazu Evropa lige i Lige prvaka ponovo nije izboren. 

Obzirom da će od 2021. godine uslijediti novi format u UEFA takmičenjima Bosna i Hercegovina vjerovatno nikad neće imati svog predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka ili Evropa lige.

Plasman u Ligu prvaka će biti dodatno otežan, dok će klasičnu Evropsku ligu igrati svega 32 kluba i to predstavnici asocijacija rangiranih od 1. do 15. mjesta.

Klubovi iz asocijacija od 16. do 55. mjesta igrat će u novoformiranom takmičenju, pod radnim nazivom Evropa liga 2. Radi se o trećem UEFA klupskom takmičenju koje će uskoro dobiti i zvanični naziv.

Bosna i Hercegovina je trenutno na 40. mjestu UEFA ligaškog koeficijenta sa 7.125 bodova i čini se nestvarnim da klubovi iz Premijer lige u sezoni 2020/2021 osvoje toliko bodova pa da se skoči na 15. poziciju.

Ovo znači da će prema trenutnoj situaciji tri bh. predstavnika, tj. pobjednik Kupa, te viceprvak i trećeplasirani tim iz prvenstva od 2021. godine igrati prvo pretkolo Evropa lige 2.

Bh. prvak će i dalje igrati kvalifikacije za Ligu prvaka, međutim u slučaju ispadanja više neće biti prebačen u kvalifikacije za klasičnu Evropa ligu, već u Evropa ligu 2 i to drugo pretkolo.

U grupnoj fazi Evropa lige 2 nastupit će ukupno 32 ekipe, 22 tima će plasman izboriti preko kvalifikacija, dok će preostalih 10 učesnika biti gubitnici play-offa za plasman u grupnu fazu klasične Evropa lige.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Interesantno da će plasman u nokaut fazu, odnosno osmine finala izboriti samo pobjednici grupa, njih osam. Ostalih osam učesnika će biti trećeplasirane ekipe iz grupne faze klasične Evropa lige.

Kada je u pitanju sezona 2020/2021 promjena za bh. klubove neće biti. Prvak će igrati prvo pretkolo Lige prvaka, a pobjednik Kupa, viceprvak i trećeplasirani tim iz prvenstva prvu rundu kvalifikacija Evropa lige.

Zaprati FK Mladost Doboj Kakanj, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Mladost Doboj Kakanj Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DamirT
I u ovom takmicenju cemo biti najgori
1 10
manijak1921
ma i ovdje se niko nece plasirati, jer smo mi operisani od ovakvih takmicenja
1 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi