Titula u Kupu, ali i "titula" viceprvaka nose težinu: Jedan bh. klub će Evropu početi krajem jula
FOTO: A. Čaušević

Počinju finalna uzbuđenja

Titula u Kupu, ali i "titula" viceprvaka nose težinu: Jedan bh. klub će Evropu početi krajem jula

Haris Zilić

Bliži se kraj sezone u većiin evropskih liga, a samim tim počinju i računice za nastup u evropskim takmičenjima u novoj sezoni 2024/2025. gdje ćemo gledati i novi format Lige prvaka.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, naša država će od naredne sezone imati četiri predstavnika u Evropi, prvak će u prvo prektolo Lige prvaka, a tri kluba će u pretkola Konferencijske lige.

Upravo će biti zanimljiva i borba za Konferencijsku ligu gdje će dosta toga ovisiti i od Kup takmičenja, ali i od prvenstva. Bosna i Hercegovina je treutno na 41. mjestu UEFA klupske rang liste sa koeficijentom 9.750, ovo znači da će naša zemlja imati dva predstavnika u prvom pretkolu Konferencijske lige, dok će jedan klub krenuti od drugog pretkola Konferencijske lige.

Prema novom rangirnaju UEFA-e pobjednici Kup takmičenja u državama koje su plasirane od 35. do 44. mjesta idu automatski u drugo pretkolo Konferencijske lige, a među tim državama je i Bosna i Hercegovina.

U slučaju da Kup naše države, a i prvenstvo osvoji ista ekipa u drugo pretkolo Konferencijske lige išao bi viceprvak države koji bi u tom slučaju preskočio prvo pretkolo, samo pod uslovom da dobijemo ekipu sa duplom titulom.

Oglasi

UEFA je od ove sezone proširila Evropa ligu koja će također imati pretkola kao i Konferencijska liga, pa je ta promjena i smanjila broj ekipa u pretkolima Konferencijske lige.

Tako ćemo u prvom pretkolu Konferencijske lige u sezoni 2024/2025 gledati 52 ekipe, a u drugom pretkolu se taj broj širi jer ćemo proed staze Konferencijske lige imati i stazu gdje će nastupati klubovi koji budu eliminisani u prvom prektolu Lige prvaka, ali i klubovi koji završe put u prvom pretkolu Evropa lige, dakle oni sele u drugo pretkolo Konferencijske lige, ali u različite staze. Konferencijska liga će od naredne sezone imati dakle tri staze od drugog pretkola, to je redovna Konferencijska staza, staza Evropa lige (klubovi koji budu eliminisani u prektolima Evropa lige) i staza Lige prvaka (klubovo koji budu eliminisani u prektolima Lige prvaka).

Zrinjski sa najboljim koeficijentom, dva kluba bi mogla imati državni koeficijent

Što se tiče bh. klubova tu javnost i najviše zanima kakva je situacija oko statusa nositelja za naše klubove.

Zrinjski u novu evropsku sezonu ulazi sa najvećim koeficijentom 9.500 i Plemići će sigurno biti nositelji u prva dva pretkola Konferencijske lige i prvom pretkolu Lige prvaka ako budu prvaci, možda čak i u trećem pretkolu Konferencijske lige ako se poklope pojedini rezultati.

Oglasi

FK Sarajevo ima drugi najveći koeficijent 6.500 i ako izbore Evropu fudbaleri tima sa Koešva bi imali status nositelja u prvom pretkolu Konferencijske lige, a postoji i mogućnost da imaju status nositelja u drugom pretkolu, naravno to će se znati kada budu kompleitrani svi klubovi učesnici iz ostalih evropskih liga.

FK Borac u novu evropsku sezonu nosi koeficijent 5.500 s kojim gotovo teško mogu biti nositelji u prvom prektolu Lige prvaka ako budu prvaci, ali ovaj koeficijent im omogućuje da budu nositelji u drugom pretkolu Konferencijske lige ako budu eliminisani u prvom pretkolu Lige prvaka, čak i u trećem pretkolu Konferencijske lige, ako budu eliminisani u drugom pretkolu Lige prvaka. Ako ne budu prvaci, ovaj koeficijent Borcu garantuje samo mjesto nositelja u prvom pretkolu konferencijske lige.

FK Velež u novu evropsku sezonu nosi koeficijent 3.500, s ovim koeficijentom su Rođeni samo sigurni kao nositelji u prvom pretkolu Konferencijske lige, a u drugom pretkolu sa pomenutim koeficijentom ne mogu biti nositelji, šanse za to su u teoriji čuda jer se u drugom pretkolu priključuju ekipe iz mnogo jačih ekipa i samim tim nose jače koeficijente od Veleža.

Još tri kluba imaju priliku izbore Evropu kroz prvenstvo ili Kup, a to su Posušje, Sloga Meridian i Široki Brijeg. Posušje i Sloga bi u evropsku sezonu ušli sa nacionalnim koeficijentom 1.550 što im ne bi omogućilo ni status nositelja u prvom pretkolu Konferencijske lige, dok bi Široki Brijeg krenuo sa koeficijentom 2.000 što također ne bi bilo dovoljno za status nositelja u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Oglasi

Dakle, do kraja sezone očekuje nas dosta uzbuđenja u bh. fudbalu, a krajem maja ćemo saznati i sve učesnike u pretkolima evropskih takmičenja, samim tim i predstavnike Bosne i Hercegovine u Evropi, kao i njihov status u žrijebu pretkola.

Na kraju dodajmo da se utakmice prvog pretkola Konferencijske lige igraju 11. i 18. jula, a utakmice drugog pretkola 25. jula i 1. augusta. Žrijeb za prvo pretkolo je 18, juna, a žrijeb za drugo pretkolo je 19. juna.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Prvo pretkolo Lige prvaka igra se 9./10. jula, a revanš dueli 16./17. jula, dok se utakmice drugog pretkola Lige prvaka igraju 23.24./ jula i 30./31. jula. Žrijeb za prvo pretkolo je 18. juna, a žrijeb za drugo pretkolo je 19. juna.

Naši klubovi će sigurno u Evropi biti do početka augusta, a nadamo se da ćemo ponoviti rezultat od ove sezone kada smo imali klub u grupnoj fazi Konferencijske lige, a to je bila ekipa Zrinjskog.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi