Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija kreću na završni ples

Ko će na Mundijal, a ko u baraž?

Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija kreću na završni ples

E. Škorić

Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija još uvijek mogu da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo u Katar 2022. godine.

Nogometna euforija zahvatila je region. Mi smo, nažalost, svoje šanse prokockali. Protiv Finske smo poraženi u Zenici i od jučer više nismo ni matematički u igri za baraž, a kamoli Mundijal u Kataru.

Crna Gora nema šansi, ali je barem za utjehu uspjela zaustaviti sinoć moćnu Nizozemsku u najjačem sastavu. Bilo je 0:2, ali su rezervisti Crnogorcima donijeli na kraju 2:2.

Nedjelja je poseban dan za Hrvatsku i Srbiju. Obje selekcije su već u baražu, ali nisu daleko ni od direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo. Hrvatska će danas od 15 sati na prepunom Poljudu ugostiti Rusiju i u slučaju pobjede ide sa prve pozicije u Katar, a Ruse šalje u baraž.

Slična situacija je i sa Srbijom, no evidentno puno teži zadatak. Oni gostuju u Lisabonu Portugalu i moraju da pobijede ako žele da završe na prvo mjestu. Stoga će se naši susjedi, i jedni i drugi, danas i večeras možda i slaviti, pisati nove stranice svoje nogometne prošlosti, ali nama ostaje žal za propuštenim prilikama i nada da ćemo barem još jednom zaigrati na velikom takmičenju.

Ono što je posebno impresivno je to što su i Hrvatska i Srbija isuviše samouvjereni u vlastiti uspjeh. Selektor Hrvatske Zlatko Dalić najavio je kako su njegovi igrači pravi fajteri i pobjednici, te obećao naciji slavlje danas nakon Rusije.

I Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije, razmišlja isto. Uvjerava naciju da će pobijediti Portugal i odlazi na ovo gostovanje sa isključivo jednim stavom - Portugal nije jači od Srbije.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

I Sjeverna Makedonija, još jedna bivša članica bivše države Jugoslavije, ima priliku da ode u Katar. Makedonci su igrali na Euru, to im je bio povijesni uspjeh, ali sada žele da igraju na Mundijalu.

Dočekuju Island i pobjedom mogu da izbore baraž, a to bi ih približilo Mundijalu, no svejedno napravilo novi talas euforije, ali i ličnog sportskog razvoja. Nama se baš i ne da, ali zemlje u regionu mogle bi se veseliti narednih dana.

Promo

Top Komentari

denimen9
Hrvatska osvaja svijetsko dogodine
1 4
K79
Ono što je posebno impresivno je to što su i Hrvatska i Srbija isuviše samouvjereni u vlastiti uspjeh. Sta je tu impresivno ne kontam pa i nas petko je govorio kako ga bod ne zanima protiv Finske i bio je cojk upravu nije osvojio ni bod :D a srbi ko srbi kurce se a nemaju osnova za to jedino hrvati su realno favoriti donekle jer igraju kuci
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi