UEFA je odredila moguće protivnike BiH u narednom izdanju Lige nacija

Ukupno 12 reprezentacija

UEFA je odredila moguće protivnike BiH u narednom izdanju Lige nacija

A. Čaušević

UEFA je već napravila pripreme za treće izdanje Lige nacija nakon što su prethodna dva osvojili Portugal (2019.) i Francuska (2021.)

Bosna i Hercegovina je u posljednjem izdanju igrala u najjačem rangu, odnosno Ligi A, bila je na četvrtom mjestu u svojoj grupi te je ispala u Ligu B, odnosno drugi nivo takmičenja.

UEFA je u odnosu na prethodna dva izdanja za treće takmičenje pripremila određene korekcije pa će tako postojati tri Lige od po 16 timova (četiri grupe po četiri tima), te četvrta Liga od sedam selekcija (grupa od četiri i grupa od tri selekcije).

Pobjednici grupa u Ligi A će u finale zakazno za juni 2023. godine, a pobjednici grupa u ostalim ligama će biti promovisani u rang više. Posljednjeplasirane ekipe u ligama A i B će ispasti u rang niže, dok će četiri posljednje ekipe u Ligi C igrati play-off za opstanak.

Rang lista reprezentacija i šeširi za žrijeb koji je na programu 16. decembra u Montreuxu od 18 sati su određeni na osnovu poretka u posljednjem izdanju Lige nacija.

Tako će se Bosna i Hercegovina u Ligi B naći u grupi nositelja i već je poznato preostalih 12 selekcija s kojim mogu igrati popularni Zmajevi. Šeširi u Ligi B izgledaju ovako:

I jakosna grupa: Ukrajina, Švedska, BiH, Island
II jakosna grupa: Finska, Norveška, Škotska, Rusija
III jakosna grupa: Izrael, Rumunija, Srbija, Irska
IV jakosna grupa: Slovenija, Crna Gora, Albanija, Armenija

Treće po redu izdanje Lige nacija igrat će se u junu i septembru 2022. godine. U šestom mjesecu će biti odigrana čak četiri kola, a u devetom preostala dva. Prvo kolo na programu je 2. juna, a posljednje 27. septembra.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Inače, na posljednjem izdanju selekcije koje su se takmičile u Ligi B Lige nacija imale su minimalnu zaradu od milion eura, ali kako je došlo do promjene formata takmičenja, vrlo vjerovatno će se mijenjati i nagradni fond. 

Također je važno napomenuti da još uvijek nije poznato kakav utjecaj će plasman u Ligi nacija imati na kvalifikacije za Euro 2024. godine jer UEFA još uvijek nije odredila precizan sistem kvalifikacija za naredno kontinentalno prvenstvo. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi