Cristiano Ronaldo ponovo u Ligi prvaka - Veliki dogovor sklopljen na razočarenje cijelog svijeta
(AP Photo/Amr Nabil)

Arapski klub u Ligi prvaka od naredne sezone

Cristiano Ronaldo ponovo u Ligi prvaka - Veliki dogovor sklopljen na razočarenje cijelog svijeta

Midhat Šljivak

Saudijska Arabija će po svemu sudeći od naredne sezone imati ekipu u Ligi prvaka. Nakon brojnih špekulacija sada iz Španije stiže informacija da je doslovno sve dogovoreno oko učešća jednog saudijskog tima u elitnom rangu evropskog fudbala.

Saudijska Arabija imat će predstavnika u Ligi prvaka. Čelni čovjek španske Marce Jose Felix navodi kako su razgovori na ovu temu u završnoj fazi i uskoro će stići potvrda UEFA o ulasku tima iz Arabije u elitno evropskgo takmičenje.

"Postoje ozbiljni pregovori između Evropske fudbalske federacije (UEFA) i Fudbalskog saveza Saudijske Arabije. Sve je u završnoj fazi i jedan saudijski klub će igrati u Ligi prvaka. Imat će stalno mjesto, a ne samo u jednoj sezoni", rekao je Jose Felix.

Ono što je veoma vjerovatno je to da će u sezoni 2024/2025 zbog velike popularnosti na globalnom nivou u Ligi prvaka vjerovatno sudjelovati Al Nassr.

To bi značilo da će legendarni Cristiano Ronaldo ponovo zaigrati u elitnom rangu evropskog fudbala, ako se on tako još uvijek može nazvati s obzirom na to da je UEFA kako stvari stoje popustila pod utjecajem novca.

Oglasi

U budućnosti bi mjesto trebao dobijati prvak Saudijske Arabije i vidjet ćemo je li zaista krovna kuća evropskog fudbala prodala dušu za arapski novac.

Napomenimo da će Ligu prvaka od naredne sezone igrati 36 ekipa i to po ligaškom sistemu od ukupno 10 kola. Svaki tim će igrati po pet domaćih i gostujućih utakmica i bodovi su to koji će se računati.

Upravo takav način takmičenja i dodatna četiri mjesta otvaraju mogućnost UEFA da šalje pozivnice i čini se kako prva odlazi u Saudijku Arabiju.

Cristiana Ronalda bi svakako bilo lijepo vidjeti ponovo u Ligi prvaka. Međutim, s druge strane kupovina mjesta u takmičenju nešto je što ljubitelji fudbala sigurno neće dobro prihvatiti i sigurno je da će UEFA biti pod velikim kritikama.

Saudijski klubovi su napravili istinsku eksploziju u svijetu fudbala. Kupuju najbolje fudbalere svijeta i daju im cifre kakve nijedan evropski klub ne može dati.

Oglasi

Sve je više fudbalera koji ovu državu vide kao idealnu destinaciju za ispunjenje 'fudbalskog sna'. Samo se još čekaju izjave da im je bio san da jednog dana obuku dres Al Nasra, Al-Hilala, Al-Ittihada...

Malo je onih koji će iskreno reći da su došli do novca, a podsjetimo, u proteklih godinu dana u nakon Cristiana Ronalda u ligu stigli Sadio Mane, Roberto Firmino, Karim Benzema i mnige druge velike zvijezde.

Aleksandar Čeferin lagao o zabrani dolaska Saudijcima

Prvi čovjek UEFA Aleksandar Čeferin je prije nekoliko mjeseci govorio kako nema nikakve šanse da se klubovi iz ove zemlje takmiče u nekom evropskom takmičenju.

On je u razgovoru za L'Equipe poručio kako nema previše istine u tome što se piše.

"Pišu o tome, a niko nije kontaktirao UEFA i pitao da li je istina. Odgovorno tvrdi da će u našim takmičenjima igrati samo evropski klubovi. Nikad klub iz Sauudijske Arabije neće igrati u evropsom takmičenju", istakao je Čeferin.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Zov ogromnog novca je po svemu sudeći promijenio i njegovo mišljenje. To je zaista tužno i ko zna kako će u budućnosti izgledati Liga prvaka.

Top Komentari

Pa kad moze Izrael onda zasto ne bi mogla i Saudijska Arabija u Evropu.
4 1
HamzaVojvoda
Liga prvaka ili kup sampiona je prestao biti to sto bi po imenu trebalo biti kad su poceli pustati ne prvake. Tako sad engleska spanija imaju po 4 5 prvaka drzave a bosna srbija nemaju nijednog itd sve je to izgubilo smisao. Kako neko moze biti prvak evrope kad nije ni prvak svoje drzave. U ligi sampiona samo prvaci drzava bi trebali biti. Zadnji put kad se to desilo zvezda je bila prvak pre toga steaua bukurest. Kad ce to ikad biti ponovo? Sad je man city real barsa pa opet city bayern pa real pa juve pa sve jedno te isto samo para vrti
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti