Imali su kontru 4 na 1 za 2:0 u 120. minuti, pa ostali bez historijskog plasmana u grupnu fazu

Plemićima za utjehu

Imali su kontru 4 na 1 za 2:0 u 120. minuti, pa ostali bez historijskog plasmana u grupnu fazu

Edmir Škorić

Linfielda su sekunde dijelile da postane prvi klub iz Sjeverne Irske u grupnoj fazi evropskog takmičenja.

Prvak Sjeverne Irske imao je sudbinu sličnu bh. predstavniku Zrinjskom, koji je nakon penala u Bratislavi ispao od Slovana i tako ostao bez plasmana u grupnu fazu.

I u slučaju Linfielda i u slučaju Zrinjskog bilo bi to prvi put da se njihove zemlje nađu na mapi zemalja koje su imale makar jednog predstavnika u grupnoj fazi jednog evropskog takmičenja.

Linfield je protiv latvijskog RFS-a odigrao 2:2 u prvom meču, ali je u revanšu bilo 0:0, pa su se igrali produžeci. U 104. minuti poveli su preko Kylea McCleana. Nekih 16 minuta dijelilo je Linfield od historijskog uspjeha, a zadesila ih je sudbina Zrinjskog.

Vrijeme je prolazilo, a RFS je igrao sve agresivnije, ali nije uspio doći do izjednačenja. U 120. minuti Linfield je imao priliku povisiti rezultat. Kontra četiri na jedan nije završila pogotkom, već samo slabim udarcem s kojim nije imao problema Pavels Steinbors.

Iskusni golman brzo je ubacio loptu prema svojim saigračima. Do gola Linfielda došli su s dva dodavanja. Jimmy Callacher je htio ubaciti u šesnaesterac, ali je tako nesretno intervenisao da je svladao vlastitog golmana. Tako je bilo 1:1 i penali.

Oglasi

Kao što znate, nogomet je surova igra i za čas vas se kazni za sve propušteno. RFS je slavio 4:2 u jedanaestercima i plasirao se u grupnu fazu Lige evropskih konferencija.

“Uskraćen im je dio povijesti na najokrutniji mogući način”, objavio je britanski The Guardian.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Do sada nijedan klub iz ove zemlje nije igrao grupnu fazu evropskih kupova . Latvijskom RFS-u ovo je prvi put u ovoj razini evropskog takmičenja. Jedini klub iz ove zemlje koji je igrao grupnu fazu u Evropi bio je Ventspils u sezoni 2009/2010.

Sjeverna Irska i BiH su rijetke evropske zemlje čije ekipe nikada nisu igrale grupne faze. Tu su još Cran Gora, Vels, San Marino, Andora...

Top Komentari

King_Kenny
...u odabranom smo drustvu,cak i Kosovo ima predstavnika u grupnoj fazi...tako je to kad se sve stima po nacionalnom kljucu...
3 5
Klicko
@Mostarac94 hamrune brate kakav si
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi