Spalletti je na press konferenciji donio dva cvijeta, spomenuo je samo dva ženska imena

Odao im počast

Spalletti je na press konferenciji donio dva cvijeta, spomenuo je samo dva ženska imena

Edmir Škorić

Luciano Spalletti želio je na svoj način skrenuti pozornost na smrt dviju žena u Iranu.

Prije prvenstvene utakmice s Torinom, koja je odigrana danas i u kojoj su Napolitanci slavili s 3:1, trener tima iz Napulja Luciano Spalletti na press konferenciji se pojavio sa dva cvijeta, koja je potom spustio na stol.

Novinare je naravno zanimalo zbog čega je donio to cvijeće, a Spalletti je samo kratko rekao:

"Oni su ovdje da se prisjete Mahse Aminija i Hadise Najafi. To je sve što ću reći ".

Mahsa Amini je 22-godišnjakinja koja je umrla nakon što ju je ranije ovog mjeseca privela iranska policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hadžiba.

Amini je pretučena u policijskom vozilu dok je bila u pritvoru iranskih snaga bezbjednosti, što je dovelo do njene prerane smrti, rekao je njen otac za TV Rudav.

Oglasi

U protestima širom Irana poginula je do sada najmanje 41 osoba, uključujući pripadnike snaga bezbjednosti, a demonstracije su nastavljene uprkos upozorenju pravosudnih organa da će učesnici biti uhapšeni.

Hadis Najafi je ubijena prošle sedmice tokom protesta. Nije bila aktivistica, niti je na internetu otvoreno govorila o oslobađanju žena, ali je ipak ubijena u svom rodnom gradu u kampanji za svoje pravo da živi i oblači se kako želi. Imala je 23 godine.

Njena smrt dodatno je potaknula gnjev u zemlji koja već računa sa strogim pravilom takozvane policije morala.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Što se tiče Spallettijevog tima, danas je bio siguran protiv Torina i pobjedom se učvrstio na prvom mjestu sa 20 bodova. Drugoplasirana Atalanta ima 17 bodova, uz doduše jednu utakmicu manje. Interesantno da je na trećem mjestu Udinese sa 16 bodova.

Napoli je vezao četiri pobjede, a petu traži u gostima protiv novajlije u ligi Cremenosea, no prije toga slijedi teško gostovanje kod Ajaxa u Ligi prvaka. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi