Indirekt viđen jednom i nikad više: Svi bi šutirali iz sve snage, a on je izveo čaroliju

Godišnjica čuvenog gola

Indirekt viđen jednom i nikad više: Svi bi šutirali iz sve snage, a on je izveo čaroliju

Admin Čaušević

Epski gol. Jedan od najinteligentnijih svih vremena. Uostalom šta drugo očekivati od autora ovog remek-djela već genijalni potez kojeg je mogao izvesti samo on.

Zabiti gol iz indirekta je sve osim lako. Mala udaljenost od gola vrlo često zna zavarati pošto je živi zid jako brojan, dok među stativama stoji golman, pa šanse za postizanje gola i nisu ogromne.

Obično se u takvim situacijama odigra kratki pas i onda slijedi udarac iz sve snage što su ranije demonstrirali u nekoliko navrata Gabriel Batistuta, Roberto Carlos, Cristiano Ronaldo i drugi igrači.

Međutim, jedan igrač je imao drugačiji plan. Situacija nije bila uopše lagana. U živom zidu šest rivala koji stoje preblizu, mnogo bliže nego što to pravila nalažu. Pozicija iskosa sa desne strane i minimalne šanse za postizanje gola...

No, krenimo redom. Kada je stigao u klub gdje je doživio svjetsku slavu i postao najbolji na svijetu od njega su navijači tražili samo jedno - pobijediti Juventus i skinuti ga sa trona Apenina.

Došla je prva utakmica protiv Stare dame. Odigrana je 3. novembra 1985. godine. Na stadionu koji danas nosi naziv po njemu okupilo se 60-ak hiljada navijača, svi su čekali da vide Diega Armanda Maradonu protiv najvećeg rivala.

Oglasi

Maradona nije razočarao. Mali zeleni je bio fenomenalan, a gol koji je tada postigao se i danas prepričava jer se radi o istinskom remek-djelu. Bila je to prava magija iz indirekta.

Saigrač mu je odigrao mali povratni pas, a Maradona je toliko dobro procijenio putanju lopte, tačnije onoliko koliko je dovoljno da prebaci živi zid, ali isto tako plasira je tamo gdje je golman ne može dohvatiti.

"Bio je to nemogući gol, da sam to odbranio trebalo mi je dati medalju", kazao je tadašnji golman Juventusa Steffano Taconi.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Mardona je u narednim godinama izgradio kult božanstva ispod Vezuva, a zidovi zgrada u Napulju su prepune grafita posvećnom legendarom Argentincu koji je preminuo prije dvije godine.

Sa Napolijem je Maradona osvojio dva Scudetta, Kup i Superkup Italije te Kup UEFA kada je u finalu savladan Juventus. Bilo je to zlatno doba kako samog Maradone tako i Napolija.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SEJFUDIBIKODZE
pa drukcije i nije moglo,ja bi se zadivio da je ovo izveo neko ko radi na baustelu,,a neko kome je lopta zivot ,pa normalno je ovo,a sad poredit sa remek djlom,ma obicni fudbal
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi