Pjanić: Ja, Dybala, Higuain, Mandžukić u istom timu. Samo mi nemojte reći da nismo bili ofanzivni

Intervju bh. reprezentativca za Gazzettu dello Sport

Pjanić: Ja, Dybala, Higuain, Mandžukić u istom timu. Samo mi nemojte reći da nismo bili ofanzivni

E. Škorić

Za vikend će se nastaviti Serija A, a u fokusu će svakako biti derbi Juventus - Roma. Kao bivši igrač oba tima, Miralem Pjanić je dao intervju za Gazzettu dello Sport.

Bosanskohercegovački reprezentativac ima lijepe uspomene iz Torina i Rima. U Romu je stigao 2011. godine iz Lyona, da bi pet godina kasnije potpisao za Juventus, za koji je igrao sve do 2020. godine kada odlazi u Barcelonu, no to je ujedno bio i neki kraj velike karijere.

Kasnije će Pjanić otići na posudbu u Bešiktaš, zatim je kao slobodan igrač prešao u Ujedinjene Arapske Emirate i danas je član Al Sharjaha. Dojam je da je mogao još igrati na visokom nivou, ali je odlučio da ode na Bliski istok.

Sada je najavio duel Juventusa i Rome. Igrat će se u subotu od 20:45 sati u Torinu. Stara dama je u boljoj formi i treba pobjedu kako bi zadržala korak za vodećim Interom koji ima +4, dok je Romi svaki bod dobro došao u želji da se domogne Lige prvaka.

"Sjećam se da je kad sam bio u Rimu uvijek bilo teško otići i igrati na stadionu. Roma dolazi nakon velike pobjede nad Napolijem, imali su važnih izostanaka, ali Mourinho je ipak uspio pronaći ravnotežu. Mourinho je sjajan trener, ali i on to zna. Neće biti lako jer je Juve u dobrom trenutku. Očekujem taktičku utakmicu s malo golova", prognozirao je Pjanić.

Oglasi

Onda je dobio jedno škakljivo pitanje - Chiesa i Vlahović s jedne ili Dybala i Lukaku s druge strane, ko je bolji, opasniji?

"Eh, teško je birati. Talenta možete pronaći na obje strane, ali rimski dvojac ima više iskustva. Možda Lukaku-Dybala bolje ide što se tiče brojki, ali ekipa previše ovisi o njima: kad ih nema možete to osjetiti. U Juventusu se to ne događa, čak i ako bi Chiesina odsutnost bila teška: kad je Fede dobro, nijedan trener ne odustaje od njega, on ima eksplozivnost koja svakoga stavlja u poteškoće i može napraviti razliku".

Leonardo Bonucci se navodno vraća u Seriju A i potpisat će za Romu. Postaće još jedan od brojnih igrača koji su nosili dresove i Juventusa i Rome.

"Želim Leu sve najbolje, bio bi sretan u Romi, a ako stigne njegovo bi iskustvo moglo biti važno."

Da li će ove sezone biti utrka dva konja za Scudetto? Može li iko parirati u toj borbi osim Intera i Juventusa?

Oglasi

"Da, Inter održava tako visok ritam da ne mislim da se ostali još mogu natjecati za Scudetto. Vidim dvoboj Inter-Juventus jer su to jedine dvije ekipe koje ne ostavljaju bodove usput. Napoli nije kao prošle sezone, Milan isto. Iako mi se Milan sviđa, ima puno uspona i padova".

Koji je favorit?

"Inter je favorit jer ima bolje opremljenu ekipu i više sigurnosti od Juventusa, također i zbog finala Lige prvaka odigranog prošle godine, ali Juventus se mora smatrati vrlo vjerodostojnim konkurentom za Scudetto, i zato što ne igra u Evropi zapravo može biti značajna prednost. Juventus je krenuo novim putem prema svijetloj budućnosti. Kad nosiš crno-bijeli dres uvijek moraš ciljati na pobjedu, to znam iz iskustva, ali objektivno Inter je u zadnje dvije ili tri godine izgradio vrhunsku ekipu. Tako je bilo i u posljednje dvije sezone, ali nije uspio osvojiti naslov, sada ima još više iskustva i kvalitete. Ali budite oprezni jer Juventus nikad ne umire".

Zašto Allegri govori o četvrtom mjestu, a ne o Scudettu?

"Govori to jer je svjestan da Inter ima više sigurnosti, ali to ne znači da ne vjeruje u to i da se neće boriti do kraja. Max je pobjednik, pokazao je to činjenicama".

O njegovom odnosu s Allegrijem: "Ne samo kod mene, nego kod 90% onih koji su radili s njim, to je ovako: stvara dobru harmoniju s grupom i jako dobro njome upravlja, zna šta hoće, na pravi način pristupa utakmicama i nikad se ne žali na izostanke. Sjajan je motivator i zna kako izvući maksimum iz svakog igrača. Naravno, Juve neće igrati kao Guardiolin City, ali to ne ovisi samo o njemu. Max se prilagođava karakteristikama ljudi koje ima na raspolaganju. Igrao sam u ekipi u kojoj smo na terenu bili ja, Dybala, Higuain, Mandžukić i Cuadrado zajedno: nemojte mi reći da nismo bili ofanzivni... Max daje igračima slobodu, dopuštajući im da naprave razliku. Imali smo kvalitetu i organizaciju, sada je manje toga i trener se više fokusira na drugo. Ono što nedostaje je neko ko zna igrati jedan na jedan".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Na kraju je govorio o srpskom napadaču Dušanu Vlahoviću.

"Sezona je duga, u Juventusu svi igraju svojih 20-30 utakmica godišnje. Vlahović je zabio dobar gol i mora tako nastaviti, u velikim momčadima niko nema zacementirano mjesto, uvijek se moraš osjećati pod pritiskom. Odgovorio je na pravi način, taj udarac glavom nije bio lak jer je centaršut bio malo mekan, ali Dušan je ipak uspio".

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti