Najveći transfer u historiji bh. fudbala pod istragom!

Sumnjiva kapitalna dobit

Najveći transfer u historiji bh. fudbala pod istragom!

A. Čaušević

Najveći transfer u historiji bh. fudbala ostvaren je na ljeto 2020. godine. 

Miralem Pjanić je u junu prošle godine prešao u Barcelonu za 60 miliona eura. Napustio je Juventus poslije četiri godine te se se zaputio na Nou Camp gdje se u prvoj sezoni nije proslavio te je sada na posudbi u Bešiktašu.

Duže od godinu dana kasnije Pjanićev transfer našao se pod istragom istražitelja FS Italije (FIGC) zbog sumnjive kapitalne dobiti koja je ostvarena tom prilikom.

Odluka da se pokrene istraga je došla nakon što je agencija Covisoc, nadzorna komisija za fudbalske klubove provjerila dokumente te ih poslala tužitelju i predsjedniku FS Italije, Gabrielu Gravini.

Pod istragom se nalaze ukupno 62 transfera jer su prema mišljenju tužitelja pojedini poslovi imali značajan utjecan na račune klubova uključenih u transfere.

Kada je Juventus prodao Pjanića Barceloni za 60 miliona, za 72 miliona eura je iz Barcelone kupljen Arthur.

Oglasi

Ovaj posao je Juventusu donio pozitivan ekonomski efekat od skoro 42 miliona eura bez doprinosa solidarnosti i dodatnih troškova.

Nekoliko mjeseci ranije Juventus je iz Barcelone za 8.2 miliona eura doveo Alejandra Marquesa (trenutno igrač Mirandesa), dok je u Barcelonu za 7.8 miliona otišao Matheus Pereira da Silva.

Nešto slično se desilo i sa transferom Nicole Rovelle iz Genoe u Juventus za 18 miliona eura, dok su u suprotnom smjeru otišli Manolo Portanova (10 miliona) i Elia Petrelli (8 miliona).

Istraga obuhvata i transfer Vicotra Osimhena. Jedan od najboljih napadača Serije A je stigao iz Lillea u Naolli za 71.25 miliona eura.

Istovremeno je francuski klub dao 5.13 milliona za Orestisa Karnezisa, 4 za Claudia Manzija, 7 za Cira Palmierija i još 4 za Luigija Liguorija.

Potražite više informacija na temu Serie A:

I sam predsjedika Lillea, Olivier Letang, je priznao da su četvorica igrača koji zajedno ne vrijede 500.000 eura dovedeni za 20 miliona eura.

Inače, istraga bi vrlo lako mogla krahirati pošto ne postoji tačno određen sistem utvrđivanja tržišne vrijednosti fudbalera.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Klicko
Hahaha lopovska posla
5 4
lingafo
Kakve veze ima sa BH fudbalom? Sa Bh igracem - da, sa BH fudbalom- njet
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi