Muk na Old Traffordu i pogled Schmeichela: Noć kada je Elvir Bolić srušio veliki Manchester United

Pobjeda Fenera koja je ušla u historiju

Muk na Old Traffordu i pogled Schmeichela: Noć kada je Elvir Bolić srušio veliki Manchester United

E. Čaušević

Elvir Bolić je bez dileme jedan od najboljih napadača koje je Bosna i Hercegovina imala, a u svojoj karijeri najbolje dane proveo je igrajući u Turskoj gdje je ostavio veliki trag.

Bolić je bio jedan od igrača koji je igrao za našu reprezentaciju od samih početaka i zaslužan je za sve ono što se kasnije ostvarilo. Uslovi za igru u nacionalnom timu tada su bili daleko od savršenih, ali za Bolića nikad nije bilo dileme da li će doći na okupljanje i pomoći svojoj reprezentaciji.

Svoju karijeru počeo je u zeničkom Čeliku, ali je 1991. godine odišao u Crvenu zvezdu. No, godinu dana kasnije nakon što se "zakuhala" situacija u bivšoj Jugoslavio kao u filmovima je pobjegao s aerodroma i otišao u Galatasaray.

Jedan je od rijetkih koji je nosio i dresu Galate, ali i najljućeg rivala Fenerbahčea, a i pored toga ga navijači oba kluba itekako cijene. No, detalj koji će se zauvijek pamtiti desio se dok je Bolić nosio dres Fenera.

Naime, turski klub je 30. oktobra 1996. godine gostovao na Old Traffordu kod Manchester Uniteda u meču Lige prvaka, a Bolić sigurno nije ni slutio da će biti junak ove utakmice, te da će se o tome pričati decenijama.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Fenerbahče je te noći na Teatru snova slavio sa 1:0, a jedini gol postigao je upravo Bolić i to na fenomenalan način. Ipak, ovaj meč se pamti jer je to bio prvi poraz Crvenih đavola na svom terenu u evropskim utakmicama u historiji.

Iako su prošle skoro 24 godine od ove utakmice jasno je da će se ovaj gol Bolića još dugo pamtiti, a majstorije legende bh. fudbala se zaista vrijedi još jednom prisjetiti. Peter Schmeichel je u čudo gledao ka svojim igračima dok je muk zavladao Old Traffordom.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Dobar gol. Kad se sjetim Turaka i slavlja nakon gola.
4 0
Hele
Dobar Bola... samo mu jedino zamjerim što nikad nije htio reći Balji da se ne za....va :)
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi