Nenad Lalatović iskreno o Borcu, reprezentaciji BiH, ali i svom ponašanju pored aut linije...

Otkrio je i u kojim bi klubovima volio raditi u Premijer ligi BiH

Nenad Lalatović iskreno o Borcu, reprezentaciji BiH, ali i svom ponašanju pored aut linije... · Intervju

Esmer Oštraković

Nenad Lalatović, nekadašnji trener Borca iz Banjaluke, trenutno radi kao trener Spartaka iz Subotice. Nije Lalatović samo jako dobro poznato ime u srbijanskom fudbalu, nego i u regionalnom.

Imali smo priliku da ga "upoznamo" u Bosni i Hercegovini i to upravo u periodu kada je kao trener vodio ekipu Borca.

Nedavno je Lalatović preuzeo ekipu Spartaka, a na klupi ovog kluba debitovao je pobjedom. Prije toga radio je u Ukrajini kao trener Zoryje.

U svojoj karijeri trenirao je redom Mladost GAT, Radnički Niš, Radnički Kragujevac, Vojvodinu, Čukarički, Borac Čačak, Napredak, Voždovac, Prolter, Srem...

Nenad Lalatović je imao priliku da radi u Bosni i Hercegovini kao trener Borca iz Banjaluke.

Najveći trenerski uspjeh mu je osvojen Kup Srbije u sezoni 2019/2020, kada je radio kao trener Vojvodine.

Lalatović je za SportSport.ba govorio o raznim temama, a za početak osvrnuo se perioda koji je proveo kao trener Zoryje.

Oglasi

Gospodine Lalatović, nedavno ste radili u Ukrajini, u kojoj je rat. Kakva iskustva imate i da li ste napravili grešku što ste pristali da vodite ukrajinski klub?

"Pa znate kako, greška nije, to je za mene bio izazov. Nisam očekivao da je tamo takva situacija. Tamo je stvarno katastrofalna situacija. Dosta utakmica, prvo poluvrijeme vodiš 1:0, a onda krenu sirene, utakmica se prekine, pa idete u svlačionicu, zatim se vraćate na teren. Utakmice traju po 3-4 sata. Situacija je baš teška, noću ne možeš da spavaš od tih sirena, vazdušni neki napadi. Baš je bilo jezivo. Prihvatio sam to jer sam imao moralnu obavezu s obzirom da sam prve ozbiljne pare i prvo što sam stekao u životu, stekao zahvaljujući Ukrajini. Zvao me je Srna, zamolili su me da dođem, ja sam prihvatio. Izdržao sam sedamdeset dana, više nisam mogao i zamolio sam ih da raskinemo ugovor. Stvarno je bilo neizdrživo. Nešto novo za mene, ali da je bila greška, ništa ne gledam kao grešku. To je jednostavno nešto novo u mom životu."

Imali ste priliku da vodite banjalučki Borac. Kako gledate na taj period?

" Da sam znao kad sam dolazio da neću igrati na stadionu Borca pred publikom Borca i da ću igrati u Novom Gradu ne bih ni došao. Da sam trener Sarajeva, Željezničara, Veleža, Borca, dolazim da bih igrao pred njihovim navijačima jer su oni 12-ti igrač. Ja sam igrao pred 500 ljudi u Novom Gradu, ljeti u pet popodne. To je bila moja greška. Kada sam došao, htio sam da odem odmah poslije deset, petnaest dana. No, onda sam ostao jer hajde došao sam, ružno je da odmah odlazim. Volio bih da se jednog dana ponovo vratim u Bosnu i Hercegovinu. Da li bi bio trener Borca, Veleža, Želje, Sarajeva, to su moje želje, ja bih volio tu da radim. Nadam se da će se moja želja ostvariti. Siguran sam da bih imao vrhunske rezultate da sam igrao utakmice na stadionu Borca."

Oglasi

Kada je riječ o kvalitetu bh. fudbala kakav je on u odnosu na region?

"Znate kako, radio sam tu, pohvalio sam ligu. Nikad nisi siguran ko će koga pobijediti. Na današnji dan tako je i u Srbiji. Partizan izgubio od TSC-a. Uvijek me nerviralo što Zvezda ili Partizan ne mogu da izgube utakmicu. Sada to može i ovdje, vaša liga je jednaka našoj. Imate kvalitet i dobro je to što svako svakog može da pobijedi."

Priznao je bivši trener Borca da bi se volio vratiti u Bosnu i Hercegovinu. FOTO: FK Borac

Koji period iz trenerske karijere Vam je najdraži?

"Vojvodina bez premca. Zvezda je moja igračka majka i majka koja me rodila i napravila, a Vojvodina je moja majka koja me napravila trenerom. Vojvodina je za mene kao trenera klub gdje sam se najljepše osjećao dok sam radio. Imam najviše pobjeda u historiji tog kluba. Od četiri trofeja koja su osvojili, ja sam osvojio jedan."

Smatraju Vas jako karizmatičnim trenerom, ali kakav je Nenad Lalatović po prirodi?

Oglasi

"Pa ja sam jedan miran momak, pošten momak. Uvijek sam spreman pomoći svakome. Ne postoji čovjek da mu nisam pomogao, ako sam mogao. Ne postoji klub u kojem zaposleni nisu bili tužni jer odlazim. Kada počne utakmica to je moj život, ja se tada pretvaram u neku osobu kao gladijator. Za pobjedu dajem sve. U privatnom životu sam povučen, ne izlazim mnogo, više volim da budem sam i krugu prijatelja i porodice nego da se mnogo šetam i pokazujem po gradu. Kada dođe utakmica tu sam neki drugi čovjek, tu se pretvaram u zvijer kada je pobjeda u pitanju."

Da dobijete priliku da vodite reprezentaciju Bosne i Hercegovine, šta biste uradili?

"Odmah bih prihvatio. Mislim da je takvoj reprezentaciji i potrebna energija kakvu imam ja. Ja vam želim ono što želim reprezentaciji Srbije, da odete na Evropsko prvenstvo. Obožavate fudbal, živite fudbal i ja vam to želim iz sveg srca."

Poznat je Nedan Lalatović kao veoma karizmatičan trener, ali sam priznaje da se pretvori u "gladijatora" tokom utakmcie. FOTO: FK Borac

Ako neko poznaje ukrajinski fudbal i mentalitet, to ste Vi. Da li Bosna i Hercegovina ima šansu protiv Ukrajine?

"Imate šansu samo ako budete ušli u utakmicu kao Ukrajina. Oni nemaju pardona, nemaju strah. Svaku utakmicu igraju na pobjedu. Igraju napadački, agresivan fudbal. Ako im se suprotstavite na isti način imate šansu. Šta znači igrati za reprezentaciju? To znači da nisi došao da si se pojavio, nego si došao izgaraš za svoju zemlju. Ako vaši reprezentativci budu tako ušli u utakmici i ako shvataju šta znači nositi grb Bosne i Hercegovine, ako znaju da igraju za svoju porodicu i ljude koji vole vašu zemlju vi ćete onda pobijediti."

Oglasi

Nedavno ste rekli da ćete napisati knjigu koja bi mogla da uzdrma srpski fudbal?

"Ja sam neko ko je u fudbalu od svoje osme godine. Neko ko zna gdje đavo spava u fudbalu. Rekao sam kada dođe dan da "batalim" ovaj sport napisat ću jednu knjigu. To će biti čitano jer svi znaju da ja nemam dlaku na jeziku. Neću nikoga kritikovati ili da nekoga povrijedim ili uvrijedim. Pisaću što znam, šta se dešavalo, šta se radilo. To ću uraditi za nekih petnaest godina, jer toliko planiram raditi kao trener."

Trenutno ste u Spartaku, kakvi su trenerski planovi?

"Preuzeo sam Spartak, debitovao sam pobjedom. Spartak nije imao pobjedu dva mjeseca, odmah smo pobijedili. Danas imamo utakmicu protiv Radnika iz Surdulice, volio bih da debitujem pred navijačima Spartaka sa pobjedom. Dobro sam krenuo, pa ćemo vidjeti. Tu sam sada, ali volio bih da se vratim u Bosnu i Hercegovinu i da radim u nekom od klubova koje sam nabrojao. To mi je velika želja. Nisam neko ko žudi za Italijom, Engleskom, volim da radim u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ukrajini. Ja volim da radim."

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Da li bi neki klub iz Bosne i Hercegovine imao prednost da Vas zaposli?

"Željo je veliki klub, Sarajevo isto, Velež sa svojim navijačima, Borac također. Volio bih da radim u Bosni i Hercegovini općenito jer mi se dopala vaša liga. Još jednom, želim vašoj reprezentaciji da se kvalifikujete na Evropsko prvenstvo i da se radujete i vi i vaši navijači".

Top Komentari

Chesa
Neznam .. ali ovaj dečko je ok :)
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi