Gdje sutra gostuju Zmajevi? Stadion otvoren 1938. godine, a nakon renoviranja izgleda spektakularno

Olimpijski stadion u Helsinkiju

Gdje sutra gostuju Zmajevi? Stadion otvoren 1938. godine, a nakon renoviranja izgleda spektakularno

E. Čaušević, foto: EPA

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra u gostima protiv Finske utakmicu prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Zmajevi su se jučer okupili u Helsinkiju gdje su odradili trening u balonu, a večeras će trenirati još jednom pred sutrašnju utakmicu koja se igra na Olimpijskom stadionu.

Utakmica između Finske i Bosne i Hercegovine igra se na stadionu u Helsinkiju koji je nedavno renoviran i šteta je samo što na tribinama neće biti navijača.

Naime, Olimpijski stadion prvobitno je otvoren 1938. godine, a arhitekte su bili Yrjo Lindegren i Toivo Jantti. Stadion je izgrađen za Olimpijske igre koje su se trebale održati 1940. godine.

Međutim, zbog Drugog svjetskog rata Olimpijada je odgođena, a Helsinki je najbolje olimpijce svijeta ugostio tek 1952. godine. Na ovom stadionu su organizovani mnogi sportski i kulturni događaji, a Finci su odlučili prije nekoliko godina da ga renoviraju.

Renoviranje je zvanično završeno u avgustu prošle godine i ponovo je otvoren 19. avgusta kada su lokalni derbi odigrali HJK i PK-35 kad aje zbog pandemije koronavirusa na tribinama bilo svega 1.400 navijača.

Inače, ovaj stadion ima kapacitet od 36.300 sjedišta, a isti se može proširiti čak do 50.000 kada se održava neki koncert.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Reprezentacija Finske prvi meč nakon što je završeno renoviranje igrala je 3. septembra protiv Velsa, a ni tada na tribinama nije bilo navijača. Sutrašnji meč na Olimpijskom stadionu igra se od 20:45 sati, a mora se priznati da ovo zdanje izgleda zaista prelijepo.

Također, mnogi su ostali iznenađeni kada su vidjeli kvote za sutrašnju utakmicu i činjenicu da između njih skoro da nema razlike. Kvote za utakmicu Finska - BiH možete pogledati u bogatoj ponudi kladionice MOZZART i to OVDJE.

Top Komentari

zajid08
Bolje je nase Kosevo...
3 0
Chico
Ljudi renovirase stadion iako je olimpijski... a nama godinama palamude da se ne moze renovirati bas iz tog razloga
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi