Ostaće istine dvije
Foto: EPA

Dries Mertens - čovjek sa dvije karijere

Ostaće istine dvije

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, rekli bi kod nas u Bosni i Hercegovini. Upravo se to desilo u slučaju poljskog napadača Arkadiusza Milika i tadašnjeg belgijskog krilnog fudbalera Driesa Mertensa. 

Sve je počelo na ljeto 2016. godine. Napoli je prodao najboljeg fudbalera Gonzala Higuaina za 90 miliona eura Juventusu i tražili su zamjenu. Doveli su napadača Ajaxa, Arkadiusza Milika, koji je odigrao veoma dobro na prethodnom Euru u Francuskoj.

Ovaj 186 centimetara visoki, tada 22-godišnji napadač, snašao se veoma dobro na početku karijere u Napoliju. Već u svom drugom nastupu i italijanskoj Seriji A postigao je dva pogotka i to na susretu protiv Milana, a na nova dva gola čekao je do 4. kola kada je njegova žrtva bila Bologna. Ipak, 10. oktobra 2016. godine uslijedila je veoma teška povreda ligamenata koljena. Bila je to najtužnija vijest za Milika i, koliko god to glupo zvučalo, najljepša za Mertensa. Na društvenim mrežama se često, sarkastično, u posljednje vrijeme postavlja pitanje: Da li bi pucali u nogu najboljem prijatelju za 10 miliona eura? Mertens nije morao nikome pucati u nogu, a cijena mu je nakon te povrede noge Milika porasla za 12 miliona eura. 

Foto: Arkadiusz Milik dva mjeseca prije povrede koljena

FOTO: Arkatidusz Milik dva mjeseca prije povrede koljena

Milik je zbog povrede morao da pauzira čak 115 dana i propustio je 21 meč svoje ekipe. Tu prestaje njegovo spominjanje u ovom tekstu. 

Genijalni Napolitanac Maurizio Sarri odlučio je da na narednom meču šansu u napadu pruži Belgijancu Driesu Mertensu, do tog trenutka veoma dobrom krilnom igraču od kojeg ste mogli očekivati 10-ak golova u sezoni i nekoliko dobrih prodora po desnoj ili lijevoj strani, zavisi gdje bi se potrefi. Taj trenutak je promijenio kako karijeru, tako i život Mertensa. Ne dostiže se tek tako vrhunac karijere u 29. godini i rijetki su igrači koji su tek tada eksplodirali. Onako na prvu, na pamet nam može pasti nekadašnji napadač Monaca Dado Pršo koji je tek u kasnim 20-tim godinama "proigrao". U 29. godini je prvi put proglašen za najboljeg hrvatskog igrača, a kasnije je tu nagradu osvajao još dva puta (2005. i 2006.). Gle čuda, baš je i Mertens u 29. godini prvi put proglašen za najboljeg fudbalera Belgije i to u konkurenciji Kevina De Bruynea, Edena Hazarda, Romelua Lukakua i kompanije. 

Napoli će u nedjelju na San Paolo stadionu dočekati Sassuolo, a Mertens će od 15.00 sati započeti svoju 200. utakmicu za ovaj klub. Prije 10. oktobra 2016. godine i povrede Milika, Mertens je za Napoli odigrao 147 mečeva i postigao je 38 golova, a nakon toga je upisao 52 nastupa i postigao 41 gol. U međuvremenu se borio za prvog strijelca lige, ali prošle sezone nije mogao protiv napadača iz Bosne i Hercegovine Edina Džeke koji je imao 29 golova, odnosno jedan više od Mertensa. Ove sezone Dries je već upisao devet golova u Seriji A i trenutno je četvrti strijelac lige. 

Šta se desilo s njim, teško je reći. Sjetite se samo Vardyja, koji možda nije u potpunosti idealan igrač za porediti sa Mertensom, ali u jednom segmentu jeste. Za razliku od Mertensa, Vardy nikada nije bio dobar igrač, a vjerovatno nije ni danas. Ipak, tokom sezone 2015/16 on je postigao čak 24 gola u Premiershipu. Te sezone je oborio i jedan zanimljiv rekord. Imao je niz od 11 mečeva na kojima je postizao barem po jedan gol u Premiershipu. Prije te sezone postigao je pet golova u Premiershipu, a nakon te postigao je 13. Ove sezone ima pet golova, što znači da je za gotovo dvije i pol sezone postigao ukupno 23, odnosno jedan manje od ona 24 iz sezone 15/16. 

FOTO: Engleski napadač Jamie Vardy (desno) tokom meča Lige prvaka protiv Atletico Madrida

Potražite više informacija na temu Serie A:

Zašto poredimo upravo njih dvojicu. Zato što je Vardy idealan primjer čovjeka (ne igrača) sa samopouzdanjem. Jednom kada dobijete samopouzdanje, u stanju ste raditi stvari koje niste uspjeli nikada u životu, ali takva vrsta samopouzdanja se dobije jednom ili, u većini slučajeva, nijednom tokom karijere. 

Mertens je najbolji napadači učinak prije prošle sezone imao u sezoni 2011/12 kada je u dresu PSV-a postigao 21 gol u holandskom prvenstvu. Razlika između njega i Vardyja, iako su imali golgeterski slične karijere, je u činjenici da je Dries vrhunski igrač, a to može primjetiti  bilo ko ko se razumije u fudbal. Ipak, on je postao superzvijezda tek kada je promijenio poziciju i, za razliku od Vardyja, sigurni smo da onih 28 golova u Seriji A iz prošle sezone nisu slučajnost. Mertens je fantastičan napadač i jedan od najboljih na svijetu, a to će nastaviti dokazivati u godinama koje su pred nama. Pomenut ćemo još jednom u tekstu i Milika. Ostaće istine dvije. Povreda Milika i genijalni Sarri koji je Mertensu dao novu ulogu. Ostalo je historija belgijskog i napuljskog fudbala. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi