Četiri velikana iz jedne od najjačih liga Evrope su prvi klubovi koji su javno stali uz Palestinu

Iskazali solidarnost

Četiri velikana iz jedne od najjačih liga Evrope su prvi klubovi koji su javno stali uz Palestinu

E. Škorić

Jedan od najkrvavijih izraelskih napada na Pojas Gaze dogodio se u utorak, kada je bombardovana bolnica Al-Ahli u kojoj je u trenutku kada je u bolnici bilo na hiljade ljudi. Ubijeno ih je skoro 500, a preko 300 ranjeno. Nažalost, situacija se ne smiruje, napadi se nastavljaju...

Izrael ne priznaje krivicu i tvrdi da je katastrofu izazvala neispravna raketa koju je ispalila teroristička organizacija Palestinski islamski džihad.

Klubovi uglavnom izbjegavaju da se na bilo koji način umiješaju u sva dešavanja. No, sada postoje dva kluba koja su se odlučila osvrnuti na dešavanja u Gazi i stati na odbranu Palestinaca.

"Najoštrije osuđujemo bombardovanje dvije bolnice u Gazi. Duboko smo ožalošćeni smrću stotina civila u bombardovanju dvije bolnice u Gazi. Bombardovanje bolnica prepunih nevinih civila, bez obzira na vjeru, jezik, rasu, ispravno ili pogrešno, je neprihvatljivo. Nikakvo opravdanje ne može opravdati ovu brutalnost. Pozivamo cijelo čovječanstvo da preduzme akciju kako bi se okončala patnja u regionu. Nadamo se da će se rat što prije završiti i da će u regionu zavladati mir i spokoj. Neka se Bog smiluje onima koji su izgubili živote u napadima, a povređenima želimo brz oporavak", objavio je turski klub Bešiktaš.

Osim Bešiktaša, još neki turski klubovi su se oglasili i izrazili solidarnost sa Palestinom, a među njima i Fenerbahče Edina Džeke, potom Trabzonspor i Galatasaray.

Oglasi

"Neka se rat završi! Ne prihvatamo ono što je učinjeno nevinim ljudima, osuđujemo napad na bolnice u Gazi! Neka se Bog smiluje onima koji su izgubili živote u ratu i nedavnom napadu, a povređenima želimo brz oporavak", napisali su predstavnici Fenerbahčea.

Ovo je prvi put da se neki fudbalski klubovi uključe u sukob na Bliskom istoku, dok su do sada neki igrači pojedinačno komentarisali situaciju i zauzeli stav, među kojima i Karim Benzema.

Legendarni napadač Karim Benzema nalazi se pod velikim pritiskom u Francuskoj nakon što je javno pružio podršku palestinskom naradu u Gazi. Političari su iskoristili svojih pet minuta i doslovno su započeli javni linč slavnog fudbalera.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin optužio ga je čak i da je pripadnik organizacije 'Muslimanska braća', koja je u mnogim zemljama označena kao teroristička grupa.

Potom su stigle optužbe od Francka Tapira i Nadine Morano. Nisu birali riječi prema fudbalskoj legendi i doslovno je proglašen teroristom.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Benzema je nakon svega odlučio djelovati. Njegov advokat Hugues Vieger pokrenut će pravne postupke protiv navedenih političara.

"Sve što je rečeno je laž. Karim Benzema nikada nije imao nikakve veze s ovom organizacijom. Odabrao je da živi u Saudijskoj Arabiji koja ovu grupu smatra terorističkom. Recimo u Francuskoj ona nije označena kao teroristička", rekao je advokat Vieger.

Top Komentari

epa
Na utakmicama Celitka već godinama unazad se viore zastave Palestine uz natpise free Palestina...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti