Legendarni Paolo Maldini odabrao trojicu najboljih igrača svih vremena
Derbiji Milana i Intera bili su nešto posebno onda kada je Maldini morao da čuva Ronalda, kojeg smatra jednim od najboljih igrača svih vremena. (Foto: EPA)

Kad on to kaže...

Legendarni Paolo Maldini odabrao trojicu najboljih igrača svih vremena

Edmir Škorić

Bivši italijanski reprezentativac Paolo Maldini smatrao se jednom od najboljih defanzivaca u historiji. On je karijeru proveo u Milanu i apsolutna je legenda tog kluba za koji je odigrao čak 902 utakmice prije nego je 2009. godine završio svoj fudbalski put.

Maldini je igrao u zlatnom dobu Milana, a imao je priliku da čuva neke od najvećih fudbalskih majstora. Najveće glavobolje zadavao mu je legendarni Brazilca Ronaldo, koji je pak s druge strane rekao da je Maldini najteži rival protiv kojeg je igrao, a isto je poručio i Ronaldinho.

"Maldini je najteži defanzivac s kojim sam se suočio. Išli bi jedan na drugog kad god bismo igrali. Nekad sam ga uspjevao nadmudriti, nekad ne. Bio je najbolji", kazao je Ronaldo.

U nedavnom dokumentarcu o Ronaldu pod nazivom Fenomen, Maldini je pohvalio bivšeg brazilskog napadača, svrstavši ga među tri najbolja igrača koje je ikada vidio u karijeri.

Uz Ronalda, Maldini je također priznao briljantnost Lionela Messija i Diega Maradone. Iako Maldini nikada nije igrao s Messijem na terenu, Argentinčev talent imao je značajan utjecaj na njega, čak i sa strane.

Oglasi

"Prvo, imao sam priliku igrati protiv velikih igrača, a mislim da su najbolji bili, naravno, Maradona kada je igrao za Napoli i Ronaldo kada je igrao za Inter."

"Nisam igrao protiv Messija jer je bio povrijeđen i hvala Bogu da je bilo tako", rekao je Maldini u podcastu PoretCasta.

Novinar je tada dodao kako je Messi imao sreće što se nikada nije suprotstavio Maldiniju, koji je odgovorio: "Ne, ne, ja sam imao sreće".

Maldini je nakon karijere počeo da radi u Milanu kao jedan od direktora, ali je iznenada napustio klub u ljeto prošle godine iako je prethodno svojim djelovanje "sredio" Scudetto Rososnerima koji se dugo čekao.

Oglasi

Rekorder, osvajač preko 20 trofeja, legenda

Maldini ima čak pet naslova Lige prvaka s Milanom, dva ostvarena krajem 90-ih, a potom jedan u sezoni 93/94, a onda u sezonama 2002/03 i 2006/07, kada je ovaj tim posljednji put bio na krovu Evrope.

Čak sedam puta je legendarni stoper kao kapiten podizao trofej za osvajača Serije A, ima i četiri trofeja Superkupa Evrope, pet puta osvajao je Superkup Italije, jednom Kup Italije i jednom Svjetsko klupsko prvenstvo.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Maldini je cijelu svoju karijeru proveo u Milanu. Dres prvog tima Rossonera je nosio 25 godina. S jednim od najvećih klubova današnjice je uspio osvojiti više od 20 trofeja. Bio je rekorder Serije A po broju nastupa (647) sve dok ga 2020. godine nije prestigao drugi legendarni fudbaler Gianluigi Buffon.

S reprezentacijom Italije nije bio toliko uspješan. Izgubio je finale Svjetskog prvenstva 1994. te finale Eura 2000. godine. Mundijal 2002. godine mu je bio posljednji nastup u dresu Azzurra.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi