“Šokiran sam onim što se dogodilo Xabiju, nadam se da neće požaliti"

Paul Merson o odluci Alonsa

“Šokiran sam onim što se dogodilo Xabiju, nadam se da neće požaliti"

Edmir Škorić

Mogao je birati gdje da nastavi karijeru, a španski stručnjak Xabi Alonso na kraju je odlučio da ostane na klupi Bayer Leverkusena.

Liverpool je bio prvi u redu za angažovanje svog bivšeg veznjaka, želio ga i Bayern, spominjao se i Real Madrid, ali nekada sjajni fudbaler odlučan je da nastavi raditi s Bayerom s kojim radi čuda ove sezone.

Apotekari su korak od osvajanja titule, prve u historiji, a fascinantno je da ove sezone nemaju nijedan poraz. Igraju dobro i u Evropskoj ligi gdje ih čekaju četvrtfinalni dueli s West Hamom, a bore se i za trofej u Kupu Njemačke, pa će protiv Union Berlina za četiri dana igrati polufinale.

Mnogi su samtrali da će Alonso čim osvoji titulu napustiti Bayer i prihvatiti izazove kakve nude trenutno i Liverpool i Bayern, ali je Španac jučer saopštio da neće mijenjati tim na ljeto.

"Imao sam jako dobre razgovore s klubom i saopštio sam im da želim ostati u klubu", rekao je Xabi Alonso i nastavio: "Nakon brojnih priča o mojoj budućnosti odlučio sam iskoristiti ovu pauzu, sagledati sve i donijeti odluku. Ovo je najbolje mjesto za mene", rekao je Xabi Alonso.

Oglasi

"Neću komentarisati o Liverpoolu ili Bayernu. To su veliki klubovi i s njima sam povezan zbog prošlosti. Ipak, sad sam na mjestu gdje želim biti. Nije vrijeme da sad govorim o budućnosti, želim se dodatno razviti u Bayeru", istakao je Xabi Alonso.

Njegovom odlukom šokiran je i bivši igrač Arsenala Paul Merson koji je komentarisao na Sky Sportsu situaciju.

"U šoku sam. Mogu razumjeti da je vjerovatno zadovoljan ovim što radi, ide mu sjajno. Ima pohvale i to s pravom, ali ti klubovi jednom dođu... Samo se nadam da neće požaliti. Znam kakav je menadžment, na kraju svi dobiju otkaz. To su dva najvažnija posla u svijetu fudbala", rekao je Merson nakon spoznaje da je Xabi odbio i Liverpool i Bayern.

Nadalje, smatra da je to možda propuštena prilika za trenera. “Mora se iskoristiti momenat dok sunce jako sja, a riječ je o dvije najvažnije klupe svjetskog fudbala (Liverpool i Bayern). Možda više nikada neće doći, vozovi ne voze dvaput. Ne vidim da će Bayer Leverkusen ponovo osvojiti ligu sljedeće godine, mislim da će se div Bayern vratiti tamo gdje je bio zadnjih 10 godina".

Oglasi

Vidjet ćemo da li je Alonso donio dobru odluku ili će možda požaliti jer nije prihvatio ponude velikana kao što su Liverpool i Bayern. 

Xabi Alonso je kao igrač igrao i za Bayern i Liverpool, a u Španiji za Real Madrid i Real Sociedad. Upravo je u tom klubu očeo da gradi trenersku karijeru, nakon čega je otišao u Leverkusen i od 2022. godine do danas radi velike stvari.

Slijede mu prvi trofeji u trenerskoj karijeri, dok je kao igrač osvajao Ligu prvaka s Redsima i sa Realom, La Ligu s Realom, Superkup UEFA-e sa Kraljevima, Fa kup i Liga kup Engleske, dok će svakako da se pamte dva osvojena trofeja sa Evropskog prvesntva sa Španijom i posebno naslov svjetskog prvaka 2010. godine.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Njegov Bayer danas dočekuje Hoffenheim u nastavku Bundeslige nakon reprezentativne pauze, a gosti su prvi došli do vodstva i trenutno vode s 1:0.

U Bayernu se nadaju nekom kiksu Apotekara kako bi smanjili trentuni bodovni zaostatak, ali i Bavarce čeka težak posao jer im u derbiju kola dolazi Borussia Dortmund.

Top Komentari

vedin
Kaže mu lik koji je kao trener radio dvije godine i klub iz trećeg ranga Engleske odveo u četvrti rang takmicenja. BRAVO
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi