Hrvati u reprezentaciji žele mladog Srbina: "Dobro vidimo šta rade"

Orlovi se plaše Vatrenih

Hrvati u reprezentaciji žele mladog Srbina: "Dobro vidimo šta rade"

Midhat Šljivak

Fudbalski savez Hrvatske (HNS) bacio je oko na mladog reprezentativca Srbije Petra Ratkova (19). S obzirom na to da je majka mladog napadača Salzburga Hrvatica, HNS ga pokušava privoliti da obuče kockasti dres u budućnosti.

Petar Ratkov meta je Fudbalskog saveza Hrvatske. Rukovodstvo HNS-a želi 19-godišnjeg napadača Salzburga dovesti pod svoju zastavu s obzirom na činjenicu da je njegova majka Hrvatica i da on ima pasoš ove zemlje.

U Srbiji su svjesni da Hrvati love Ratkova. Direktor reprezentacije Stevan Stojanović je poručio da je odluka na mladom napadaču.

"Dobro vidimo šta Hrvati rade. Svako ima pravo da radi ono što je najbolje za njega. Znamo da ga posmatraju i da ga žele pridobiti, ali on je taj koji se najviše pita. Momak se afirmisao u našoj zemlji i pred njim je lijepa karijera u reprezentaciji Srbije", rekao je Stevan Stojanović.

Petar Ratkov važi za ogromnog talenta. On je eksplodirao u dresu TSC-a iz Bačke Topole, a nedavno je u transferu vrijednom pet miliona eura pojačao austrijskog prvaka Salzburg.

Oglasi

Mladi napadač je za omladinske selekcije Srbije odigrao 14 utakmica i postigao je četiri gola. Očekuje se da će biti na spisku Dragana Stojkovića za septembarske utakmice kvalifikacija.

Vladan Kovačević ne odustaje od dresa Srbije: "Advokati rade na tome"

Vladan Kovačević odlučio je u budućnosti braniti za Srbiju. Nekadašnji mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine odlučio je promijeniti nacionalne boje, no Svjetska fudbalska federacija (FIFA) ga je spriječila u tome.

Ovom 25-godišnjaku krovna kuća svjetskog fudbala nije dozvolila promjenu sportskog državljanstva. Nije imao pasoš Srbije, igrao je za mladu selekciju BiH s 22 godine i zbog toga nije dobio dozvolu za nastup u dresu Orlova.

Ipak, u Srbiji od golmana Rakowa ne odustaju. Direktor nacionalnog tima Stevan Stojanović je razjasnio šta se dešava u ovom slučaju.

"Oko Kovačevića postoji administrativni problem i papirologija koja nije potpuna. Sada je sve na advokatima da se to sredi", rekao je Stojanović za Kurir i dodaje:

Oglasi

"Sve zavisi od FIFA i njihove odluke. Propisi su nekako nedefinisani i mogu da se tumače na razne načine."

"Kovačević nije imao državljanstvo Srbije, iako je imao pravo na njega. Njegovi roditelji su naši državljani. To su pravne stvari i ako se sve riješi kako se nadamo, bit će na spisku za septembar", istakao je direktor fudbalske reprezentacije Srbije Stevan Stojanović.

Prema pravilima FIFA-e koja važe od 2020. godine, fudbaler koji je stariji od 21 godine nastupio na zvaničnoj utakmici za jednu reprezentaciju, više nema pravo da mijenja sportsko državljanstvo.

Zbog toga bi bilo veliko iznenađenje da FIFA dopusti nastup Kovačeviću u dresu naših komšija, ali u svijetu fudbala je apsolutno sve moguće.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Vladan Kovačević je profesionalnu karijeru počeo u FK Sarajevo. Sedam godina je s omladinskim stažom proveo u Bordo dresu, a zatim je 2021. godine otišao u poljski Rakow gdje je postao jedan od najboljih golmana lige.

Top Komentari

Skender
Trebao bi se i nogometni savez BiH umijesati i privoliti ga da igra za BiH, s obzirom da mu roditelji vuku korijene iz BiH.
2 0
dragonBH
Ma izdajice ove drzave i trebaju da budu sto dalje od grba i zastave
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi