Još uvijek bez odluke: Treba li Petev ostati na klupi Zmajeva?
ARHIVA - Petev u ugodnom razgovoru sa sudijom

Da li će dobiti povjerenje?

Još uvijek bez odluke: Treba li Petev ostati na klupi Zmajeva? · Saznajemo

A. Beganović

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine nakon Lige nacija očekuju nastupi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a da li će Zmajeve s klupe predvoditi Ivaylo Petev još nije poznato.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom u Rumuniji (1:4) okončala je uspješni nastup u Ligi B Lige nacija. Uspješni, jer plasman u Ligu A Lige nacija to sasvim sigurno jeste, no bez obzira na 1. mjesto u grupi sa Rumunijom, Finskom i Crnom Gorom, postavlja se pitanje da li svi zajedno imamo razlog za optimizam uoči mnogo važnijih mečeva, onih u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Nakon neuspješnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine koje je zbog pandemije koronavirusa igrano godinu kasnije, za selektora našeg nacionalnog tima imenovan je bugarski stručnjak Ivaylo Petev.

Početkom 2021. Petev je i služben predstavljen kao novi selektor Zmajeva, a javnost je tada informisana da je bugarski stručnjak potpisao dvogodišnji ugovor uz opciju produžetka saradnje na još dvije godine.

Petev je u Bosni i Hercegovini dočekan na "nož", a mnogobrojni kritičari Fudbalskog saveza BiH zbog izbora bugarskog stručnjaka na mjesto selektora, došli su na svoje tokom kvalifikacija za Mundijal 2022. godine.

U grupi sa Francuskom, Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom naš nacionalni tim osvojio je 4. mjesto sa samo sedam osvojenih bodova i već tada se i u krugovima bliskim Fudbalskom savezu počelo šaputati o Petevovom statusu. No, "preživio" je bugarski stručnjak loše odrađene kvalifikacije za Mundijal.

Oglasi

Dobio je šansu za "popravni" u Ligi nacija. I rezultatski gledano, što je zapravo i najvažnije, Petev je položio. Zmajevi su se kvalifikovali u Ligu A Lige nacija, osigurali su baraž za Evropsko prvenstvo, ali opći dojam, odnosno igra našeg nacionalnog tima nije bila na očekivanom nivou.

Ostvarene su tri pobjede na "mišiće", dva remija i ubjedljiv poraz u Rumuniji. Tipičan za ove prostore. A, da li će utakmica u Bukureštu biti posljednja zvanična za Peteva na klupi Zmajeva, trebalo bi se saznati nakon naredne sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Aktivirati klauzulu u produžetku saradnje ili pak krenuti u potragu za novim selektorom uoči kvalifikacija za Evropsko prvesntvo? Pitanje na koje odgovor trebaju dati članovi bosanskohercegovačke fudbalske vlade. Jedno je sigurno, još prije nekoliko mjeseci su o tome razmišljali članovi Izvršnog odbora, a kako SportSport.ba saznaje i pored plasmana u Ligu A Lige nacija dileme nisu otklonjene.

Da nije ostvaren plasman u Ligu A Lige nacija bugarski stručnjak bi sasvim sigurno bio bivši, no nakon utakmice sa Crnom Gorom i pobjede koja je značila sigurno 1. mjesto, akcije su mu porasle. No, njegov ostanak na klupi je pod znakom pitanja.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

A, da li treba ostati na klupi našeg nacionalnog tima ili pak članovi IO trebaju tražiti njegovog nasljednika, pitanje je na koje i vi možete odgovoriti.

Top Komentari

zilan66
Petkovic ako htjedne ili Sušic,nemozemo mu osporit uspjeh i igru a to sto se nekom diglo da ga smjene to je druga stvar.vaha nece bez odrijesenih ruku .
10 3
King_Kenny
...zahvaliti se i njemu i ovima iz saveza i dovesti Barbareza za selektora,a u savez ostatak legendi BH fudbala...
10 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi