Poljaci: Neka nas FIFA izbaci ako želi, već nam drugi nude da igramo protiv njih u martu

Nemaju namjeru odmjeriti snage s Rusima

Poljaci: Neka nas FIFA izbaci ako želi, već nam drugi nude da igramo protiv njih u martu

Edmir Škorić

Poljaci su zauzeli jasan stav - ne žele igrati protiv Rusije utakmicu play-offa za Svjetsko prvenstvo.

Predsjednik Nogometnog saveza Poljske Cezary Kulesza izjavio je da ta selekcija neće igrati protiv Rusije play-off za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Naravno, jedini razlog su sukobi koji traju na tlu Ukrajine. Poljaci nemaju namjeru igrati bez obzira na sve, pa su poslali i zvaničan dopis FIFA-i.

Ovu odluku je podržao i najbolji nogometaš Poljske Robert Lewandowski, koji je izjavio:

"Ovo je ispravna odluka. Ne mogu ni da zamislim da igram meč protiv reprezentacije Rusije u situaciji u kojoj ta zemlja vrši oružanu agresiju na Ukrajinu. Ruski nogometaši i navijači nisu odgovorni za ovo što se događa, ali mi ne možemo da se pravimo kao da se ništa ne dešava", napisao je Lewandowski n Twitteru.

Odluku su podržali mnogi Poljaci, s radošću je primljena u Ukrajini, a glasnogovornik Poljskog nogometnog saveza (PZPN) Jakub Kwiatkowski poslao je snažnu poruku putem društvenih mreža.

"Ako nas FIFA želi izbaciti, neka nas izbace. To što se radi je velika sramota. Konferencija Giannija Infantina bila je čudna stvar", napisao je Kwaitkowski.

Rusi su komentarisali odluku Poljaka, a Mikhail Gerszkowicz je ispred tamošnjeg nogometnog saveza izrazio nadu da "FIFA bude na strani zdravog razuma i izbaci Poljsku ako odluči da ne igra protiv Rusije".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Stav poljskog nogometa komentariše i prati cijeli nogometni svijet. Prema riječima Jakuba Kwiatkowskog, glasnogovornika reprezentacije i Poljskog nogometnog saveza, pojavljuju se prve ponude za reprezentaciju. Riječ je o prijateljskim utakmicama.

"Ova naša odluka snažno je odjeknula svijetom. Već smo dobili ponudu za besplatni trening kamp u martu u objektima Athletic Bilbaa i nude nam prijateljsku utakmicu s reprezentacijom Baskije", napisao je Kwiatkowski na Twitteru.

Podsjetimo da Rusija i Poljska trebaju svoj meč polufinala baraža za Svjetsko prvenstvo odigrati u Moskvi, a pobjednik bi onda u finalu odmjerio snage sa boljim iz meča Švedska - Češka. 

Top Komentari

Goran86
Svaka cast poljacima, udaranje balona nije sve na Svijetu.
8 0
Mele
"Predstavljati svoju zemlju najveća je čast u karijeri fudbalera, ali je još uvek izbor. Odbijam da igram protiv igrača koji odluče zastupati vrednosti i principe Rusije! Odbijam da stojim na terenu u bojama svoje zemlje i slušam himnu Rusije! Odbijam da učestvujem u sportu koji čak legitimizuje postupke ruske vlade. Golman Juventusa, svaka cast majstore. Tako i treba.. Vojčeh Ščešnji.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi