Poput "Esmeralde": Danas konačni epilog višemjesečne sapunice
Do neke nove sezone popularnog serijala, Jose Armando će biti ili Prosinečki ili Osim

Fudbalska reprezentacija BiH konačno dobija selektora

Poput "Esmeralde": Danas konačni epilog višemjesečne sapunice

Izbor nasljednika Mehmeda Baždarevića bio je uzbudljiv, ako ništa. Pamtit ćemo ga kao što mnogi pamte mnoštvo španskih sapunica. I zaista je tako djelovao čitav proces. Taman kad pomislite da bi se epilog mogao nazrijeti, spozna se da "od onog sin nije njegov sin, već je sin od onoga što mu je umro sin, ali eto nije umro, nego je živ". 

Možda će nam svima laknuti kada sve završi, no bit ćemo malo i razočarani što je svemu došao kraj i što se sada treba okrenuti realnosti.

Vagoni energije

Možda je nekome serijal trajao kratko, drugima je bio mukotrpan, ali je svejedno srceparajući. Uloženi su vagoni energije u rasprave je li bolji ovaj ili je bolji onaj, kao da je to od presudne važnosti za razvoj svake pojedinačne jedinke. Uostalom kao i kada su dominirale Marisol i Esmeralda.

Kako to obično biva u sapunicama, onoga za kojeg je izgledalo da ima najviše šanse da bude sretnik, negdje na pola puta ne pomiluje sreća. Iz moralnih razloga napusti čitavu tu priču, a onda kreće dodatni zaplet.

Onaj što je na početku cijele priče bio u zapećku, a zapravo je to čovjek koji je glavnu junakinju ostavio po strani kako bi vidio druge opcije jer je tražen i popularan, vraća se na pola serijala među "zagondžije".

Kako ovaj što je bio favorit diže ruke od svega, a da bi se zadovoljio dramaturški tok (svakoj je seriji potrebno da se zakuha i duže traje), tako se u igru uvode i najveći mangupi, planetarni lafci. No oni su tu zapravo sporedne uloge, jer takvi najviše koštaju, ne može ih se platiti.

Svi elementi iz "Esmeralde" i "Marisol" su zadovoljeni. Serijal će završiti, ali kako god odluči 15 režisera fudbalske Vlade BiH, ovo je samo jedna od sezona. Nastavak će uslijediti kada neki od kandidata, kad-tad, bio to Robert Prosinečki ili Amar Osim, ne ispuni cilj/eve.

Opet će javnost biti podijeljena, uostalom kao što je podijeljena između onog što na kraju završi s glavnom junakinjom i onoga što je sve vrijeme tu, ali, eto, nešto ga ona ne simpatiše dovoljno. Kako se bliži serijal svome kraju, polako se situacija raščišćava, uvijek se pokaže ko je ko, pa je borba između dvojice nekako najlogičnija.

Skupljanje za operaciju

Ono što je sigurno, članovi izvršnog odbora danas na Ilidži osim o stručnim referencama trebali bi imati na umu nekoliko stvari. Da ukoliko otvore novine - u Sarajevo postoje čitava dva dnevna lista - Amar Osim je "taj". Ukoliko se odluče posjetiti većinu sportskih portala koji godinama prate reprezentaciju, favorit je ponovo Osim. Jedni prema njemu naklonost izražavaju stidljivo, uvijeno u celofan, drugi to rade bez okolišanja. I ovi iz pisanih i ovi iz elektronskih medija. 

Sportski radnici i bh. struka također su na strani Amara Osima, pokazalo je to bezbroj anketa za kojima se poteže u stanju ne baš pretjerane dovitljivosti (no i anketa je legitimni instrument ispitivanja mnijenja, pa i krojenja istog), bez da iko od sportskih radnika protiv Roberta Prosinečkog kao takvog išta ima.

Čovjek je to koji je veličinu svoga karaktera nebrojeno puta pokazao, ali koji, nažalost, pored veličanstvene igračke karijere (Crvena zvezda, Real, Barcelona), svoju trenersku još uvijek traži. Koji vreba potvrdu trenerskog potencijala, premda će i veliki Švabo Osim reći da je pametan dečko.

Takvim ga smatra i veći dio javnosti, puka, koji opet putem anketa daje mu prednost u odnosu na Osima (klikni da glasaš OVDJE).

Danas je dakle posljednja epizoda i ostalo je samo da vidimo epilog. Ko god bude izabranik srca glavne junakinje, Jose Armando Nogometnog saveza, pitanje je da li će Esmeralda progledati ili će joj puk, kao onomad, skupljati novac za operaciju.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Za razliku od istinskih sapunica koje završavaju "happy endom", u ovome našemu slučaju proći će dani, možda i godine dok se ne uvjerimo u ispravnost odluke što je danas budu donijeli vlastodršci.

Posljednja epizoda sapunice počinje u 12 sati, a sve je moglo biti drugačije samo da se u FSBiH nisu sjetili formirati Stručni komisiju (pokušaj izbjegavanja odgovornosti) koja je zapravo par dana nakon njenog formiranja ostala bez istinskih fudbalskih stručnjaka. A, zanimljivo da jedan od preostala dva člana Komisije, Zvjezdan Misimović, nije bio na razgovorima sa oba kandidata. Možda je i to najbolji pokazatelj ozbiljnosti Komisije koja će kao svoj izvještaj podnijeti članovima IO.

Top Komentari

Der_Kriminalist
"Da ukoliko otvore novine - u Sarajevo postoje čitava dva dnevna lista - Amar Osim je "taj". Ukoliko se odluče posjetiti većinu sportskih portala koji godinama prate reprezentaciju, favorit je ponovo Osim. Sportski radnici i bh. struka također su na strani Amara Osima, pokazalo je to bezbroj anketa za kojima se poteže u stanju ne baš pretjerane dovitljivosti..." Znači, otvoreno se stavlja pritisak na članove Izvršnog odbora da izaberu Osima, podsjećajući da su njegove kolege iz BiH na njegovoj strani, kao i elektronski mediji ? Sramota! Zašto vi sa sportsport.ba portala kao i sa drugih portala i printanih medija, sebi dajete za pravo da toliko uporno favorizirate jednog kandidata? Zar to nije posao drugih ljudi, da izaberu selektora?
16 3
Gizmo
Novinari i portali su od izbora selektora napravili sapunicu. Od članove Izvršnog odbora nije bilo kommentara koliko su novinari izmišljali nekakve zavjere. Nemaju o ćemu pisati pa o izboru selektora svaki dan neka nova vijest.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi