Put do Eura: 'Nikad slabije' Italija i Grčka, te pokoja nagazna mina
Plasman na Evropsko prvenstvo osigurat će po dvije najbolje selekcije iz svake od grupa, s tim da siguran baraž imaju sve reprezentacije koje su bile pobjednici u svojoj grupi Lige nacija

Predstavljamo protivnike naše selekcije

Put do Eura: 'Nikad slabije' Italija i Grčka, te pokoja nagazna mina

S. Grebović

Nakon što smo se po prvi put u historiji plasirali na Mundijal u Brazilu 2014. godine, doživjeli smo dva neuspjeha u slijedeća dva kvalifikaciona ciklusa. S toga se plasman na EURO 2020. godine nameće kao imperativ kako bi koliko toliko zadržali kontinuitet plasmana na velika takmičenja.

Reprezentacija Hrvatske je na protekloj smotri najboljih selekcija svijeta u Rusiji zauzela drugo mjesto, izgubivši u velikom finalu od Francuza i time nadmašila Ćirinu generaciju koja je 1998. bila treća na planeti. Naše istočne komšije, odnosno selekcija Srbije, također se našla na Mundijalu, ali su oni svoje učešće završili već u grupi iza Brazila i Švicarske.

Nas nije bilo u Rusiji i sigurno da mi sebi ne možemo priuštiti borbu za neku od medalja, ali bi pokoji plasman na EURO ili SP sasvim sigurno zadovoljio objektivnu navijačku publiku u Bosni i Hercegovini. Naredni cilj se zna, a to je plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine koje će po prvi put biti odigrano na stadionima širom Starog kontinenta, dok će se završnica igrati na Wembleyu.

Zahvaljujući Ligi nacija u kojoj smo završili na prvom mjestu ispred Austrije i Sjeverne Irske, u slučaju neuspjeha kroz kvalifikacije imat ćemo dodatni džoker u vidu baraža.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Naša selekcija je voljom žrijeba koje je održano početkom prošlog mjeseca u Dublinu smještena u grupu J zajedno sa reprezentacijama Italije, Finske, Grčke, Armenije i Lihtenštajna. Može se reći da smo mogli proći i bolje, ali i nešto lošije, a mi vam donosimo analizu ovih reprezentacija.

Top Komentari

Mu'min Juventino FKS
Nikad slabije :D pa otkako sam ja azzurro nikad jacu sredinu imali nismo! Naravno u formaciji 4231 jorginho, verratti i insigne auhh sve bi pomeli samo da imamo pravog trenera...
5 32
Benjamingst
Ova reprezentacija BiH da je osla na Euro 2016 uz onakve igrace mogli smo do cetvrtfinala... SP 2018 u Rusij osmina finals max.... za medelju treba I srece...
13 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi