"Kao dijete sam napustio Livno s jasnom životnom vizijom"
Foto: EPA

Selektor reprezentacije Hrvatske za SportSport.ba

"Kao dijete sam napustio Livno s jasnom životnom vizijom"

Koja je magična tajna Livna koji ima nevjerovatno snažan utjecaj na hrvatski nogomet? Pitali su se to i susjedi. Gradić smješten u BiH s otprilike osam hiljada stanovnika nadaleko je poznat po mnogim facama iz sportskog svijeta. Podrijetlo iz Livna vuku braća Robert i Niko Kovač, Davor Šuker, Zvonimir Bilić, Niko Čeko, Filip Mihaljević, ali i novoizabrani hrvatski selektor Zlatko Dalić koji je gledajući trenutnu popularnost 'prešišao' njih sve. 

Vjerovatno bi 90 posto potencijalnih kandidata samo nijemo pogledalo prema dispjelu mobilnog aparata i brže-bolje pritisnulo "završi poziv" nakon što bi shvatili da on dolazi iz HNS-a. Ko bi bio tolko lud da se javi na taj poziv u trenutku kada je nogometna reprezentacija bila najomraženija stvar u susjednoj nam državi? Ko bi se usudio popeti na stolicu, navući omču oko vrata i čekati da ista pukne? Imala je tada Hrvatska sreću da je Dalić bio dovoljno lud.

Navukao je kostim hrabrog spasitelja poput onih likova iz najžešćih trilera, prihvatio poziv i krenuo da spasi što se spasiti da. Sredio je Ukrajinu usred Kijeva i odveo Vatrene na prag Rusije. Ostala je još jedna prepreka i još jedna drama iz dva čina. U Zagrebu i Pireju. Ukoliko uspije, bit će hrvatski Supermen, ukoliko ne uspije... Suvišno je govoriti šta bi onda postao, zar ne? 

Kako god, Dalić je dobrom putu, a nama je svakako bilo važno čuti njegovo razmišljanje. Kako je prihvatio nimalo lagan poziv iz HNS-a, tako se javio i nama. "E, tu sam, što god treba, bit će mi drago", odgovorio je potom Dalić, sretan i ponosan, kako na ono što je napravio i što će (pretpostavljamo) napraviti, tako i na činjenicu da ga iz njegove BiH zovu, podržavaju i prate.

"Više ništa nije kao prije. Nakon što sam završio epizodu u Emiratima imao sam mir, neku vrstu ležernosti, međutim nakon jednog poziva je postalo sve drugačije. Kada su me novinari u prošlosti pitali šta je moj cilj, rekao sam da se jednog dana želim vratiti u reprezentaciju. Nisam mogao propustiti priliku koja mi se sada ukazala. Uostalom, svaki trener ima san da jednog dana vodi svoju zemlju", rekao je  Zlatko Dalić na početku razgovora za SportSport.ba. 

Je li bilo dileme u bilo kojem trenutku? Izazov je mnogo veći. 

"Ne, nimalo. Nakon što je stigao poziv nisam ni razmišljao šta će biti sa mnom ako ne uspijem. Posla i izazova se nisam bojao. Odlučio sam hrabro otvoriti novo razdoblje u svojoj karijeri i na kraju je ispalo onako kako sam priželjkivao. Pobijedili smo Ukrajinu, izborili dokvalifikacije, još samo da preskočimo tu posljednju prepreku i onda ću biti najsretniji." 

Kako su reagovali sinovi, supruga Davorka?

"Oni su godinama moja podrška. Znaju koliko se mučim i odričem u ovom poslu, tako da je moje imenovanje na poziciju selektora samo šlag na tortu."

Osjećate li podršku naroda? Kako u Hrvatskoj gledaju na to što ste selektor?

"Po onome što sam ja zapazio, stvarno sve je pozitivno. Prema anketama je više od 90 odsto javnosti zadovoljno. Prepoznali su to što sam došao ovdje srcem, sa željom da nešto napravim, a i sama utakmica protiv Ukrajine je pokazala da ne kalkuliram. Meni je selektorski posao čast i zadovoljstvo, spreman sam na sve, ne bježim od izazova i odgovornosti. Svaki dan sam u poslu. Obilazim igrače, puno komuniciram sa ljudima, trudim se izaći u susret svakom novinaru..."

Koliko je put do pozicije selektora bio težak? Koja je tajna uspjeha? 

"Nema tu velikih tajni. Da postanem ovo što sam danas uloženo je mnogo truda i ulaganja. Ja sam prije sedam godina otišao u Saudijsku Arabiju, tada nepoznat svijet za mene i sve što sam postigao je isključivo zasluga mene i moje porodice. Nisam imao ni menadžera, ni PR-a, ni agenciju iza sebe. Sve je isključivo bila stvar rada i truda. Na tom putu je bilo i teških životnih trenutaka zbog kojih bi neko možda i odustao od svega, ali ja nisam odustajao. Kuću u Livnu sam napustio kao dijete i imao sam jasnu viziju da želim nešto napraviti od svog života. Borio sam se i to mi se isplatilo." 

Za vrijeme igračke karijere ste igrali u Veležu. 

"U Mostaru sam proveo dvije i pol godine. Jako lijep period u mom životu. Žao mi je jedino što tada rezultat nije bio na nivou kluba kao što je Velež, ali, eto, ostat će u sjećanju to što sam dijelio svlačionicu sa Kodrom, Tufekom, Gudeljem... Bila je to dobra klapa." 

Cijela Vaša porodica i dalje živi u BiH, Livnu. Svi su ponosni. 

"Iz Livna potječu brojne nogometne face, između ostalog i bivši selektor Niko Kovač, ali ja sam za razliku od njih tu živio, odrastao... Za sve ljude u Livnu je čast da neko iz tako malog gradića dođe do ovakve funkcije. Puno je onih koji to poštuju i cijene, ali ima i onih kojima ništa ne valja. Kako su me dočekali? Haha, nakon što sam izabran za selektora bilo je puno zaustavljanja, pitanja, slikanja. Čovjeku ponekad to i nije baš ugodno, poželi da ima svoj mir, ali to je sastavni dio ovog posla i treba se nositi s tim." 

Bliži se utakmica protiv Grčke. Šta znate o njima?

"Bit će teško. Radi se o čvrstoj, defanzivnoj momčadi koja teško daje, ali i teško prima gol. Težit ću na tome da moji igrače ne prihvate njihov način igre, izležavanje i 'fajt' na terenu. Moramo biti vrlo mirni, koncentrisani. U pripremi i analizi već sam pogledao oba meča koje su igrali protiv BiH. Pomogao nam je i Mehmed Baždarević."

Kako gledate na neuspjeh BiH u kvalifikacijama za Mundijal?

"BiH se po kvaliteti igrača trebala naći na Svjetskom prvenstvu. Žao mi je što niste uspjeli da pobijedite u dva navrata Grčku, dogodilo se nekoliko neočekivanih rezultata, što je po mom mišljenju presudilo da se Zmajevi ne odu u Rusiju, Ali, to je nogomet."

Imate li kakvu poruku za ljubitelje nogometa u BiH i Hrvatskoj?

"Ako se već BiH neće naći na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, volio bih da se onda u mojoj rodnoj zemlji bodri Hrvatska. I obrnuto. Moramo jedni drugima biti podrška", kaže Dalić i za kraj dodaje:

"Meni je interesantno to što bi BiH mogla biti jedina država sa tri selektora na sljedećem Svjetskom prvenstvu. Halilhodžić je plasman već osigurao, ostalo je još samo da Petković i ja. Veliko zadovoljstvo za jednu relativno malu zemlju", riječi su Dalića na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Otkud u Hrvatskoj? Kako je Livno uvijek naginjalo prema Splitu, klub Troglav u kojem je počeo karijeru je bio u dobrim odnosima s Hajdukom čiji skauti su ga zamijetili i pozvali 1983. da prijeđe k njima. Igrao je Dalić u nastavku karijere za Cibaliju, Budućnost iz Podgorice, Velež, da bi potom prešao u Varteks i sve do danas ostao da živi u Varaždinu. 

Dalić je na klupu hrvatske reprezentacije stigao nakon povratka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je vrlo uspješno vodio momčad Al-Aina te postao jedan od najboljih trenera tamošnje lige, ali i stekao izraziti ugled u cjelokupnom azijskom nogometnom svijetu. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti