Rijeka držala Lille na konopcima, ali nakon 120 minute borbe Rujevica tuguje
Foto: Damir Skomrlj/ CROPIX

Francuzi u grupnoj fazi Konferencijske lige

Rijeka držala Lille na konopcima, ali nakon 120 minute borbe Rujevica tuguje

E. Škorić

Rijeka je večeras na punoj Rujevici ugostila Lille u revanšu play-offa Konferencijske lige. Hrvatski tim je slavio nakon 90 minuta sa 1:0, ali je ispao nakon produžetaka.

Rijeka je odigrala sjajan meč u Francuskoj prije sedam dana unatoč 2:1 porazu.

Večerašnja utakmica bila je prva za novog trenera Željka Sopića, dok je u Lilleu tim vodio privremeno Darko Raić-Sudar, pošto je samo koji dan prije Sergej Jakirović donio neočekivanu odluku da napusti Rijeku i sjedne na klupu Dinama.

Već u sedmoj minuti velika šansa za Rijeku. Pašalić je vratio loptu u sredinu za Hodžu, koji je pucao s 10-ak metara, ali je Chevalier sjajno odbranio. Uzvratio je Lille u 14. minuti. Cavaleiro je izbio sam pred Labrovića, gađao desni ugao, alio je golman Rijeke bio spreman.

Do kraja prvog dijela nije bilo uzbuđenja, a nastavak donosi vodstvo Riječana. U 58. minuti je Smolčić iskoristio gužvu u šesnaestercu Francuza i na kraju loptu ugurao u mrežu. VAR je pregledavao situaciju, ali je gol priznat.

Oglasi

U 66. minuti Rijeka je imala stopostotnu šansu. Vukčević izlazi sam pred Chevaliera, ali francuski golman je odbranio. U 72. minuti najbolji strijelac gostiju Jonathan David pogađa za 1:1, ali je VAR poništio gol zbog ofsajda.

Dosta uzbuđenja u samoj završnici, ali je ostalo 1:0, što je bila garancija da će svi na Rujevici i pored malih ekrana uživati u najmanje još 30 mintua nogometa.

U narednih 15 minuta bez promjena, a već u drugom produžetku Lille dolazi do gola i na kraju slavi plasman u grupnu fazu najnovijeg UEFA-inog takmičenja. Junak gostiju bio je David koji je pogodio u 108. minuti za veliko razočarenje Rujevice.

Podsjetimo da će iz regiona u grupnoj fazi Konferencijske lige igrati bh. prvak HŠK Zrinjski, koji je večeras ispao u play-offu Evropske lige od austrijskog LASK-a, kao i zagrebački Dinamo koji je ispao od praške Sparte u play-offu istog takmičenja. Srbija ima svog predstavnika, ekipu Čukaričkog, koja je ispala u play-offu Evropske lige od Olympaikosa. Partizan je ispao od danskog Nordsjaellanda. Crvena zvezda je direktno izborila grupnu fazu Lige prvaka i danas je saznala svoje protivnike. Ballkani s Kosova izbacio je BATE Borisov u play-offu i igraće u grupnoj fazi KL.

Fenerbahče Edina Džeke takođe će se naći u žrijebu grupne faze Konferencijske lige koji je na programu sutra (petak) od 14 sati i 30 minuta.

Rijeka - Lille 1:0

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Rijeka: Labrović, Galešić, Mitrović, Smolčić, Goda, Hodža, Selahi, Janković, Pašalić, Fruk, Ivanović

Lille: Chevalier, Alexsandro, Yoro, Santos, Ismaily, Gomes, Andre, Cabella, Cavaleiro, Zhegrova, David

Top Komentari

pero98
Bravo Rijeko za sjajnu igru
1 0
Eno30
Žao mi je Rjeke dobro su se borili i ako su imali protivnika puno jaceg barem na papiru i po igračima
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi