Ispisana historija na meču Island - Portugal: Ronaldo upisan u Ginisovu knjigu rekorda

Ronaldov 200. nastup

Ispisana historija na meču Island - Portugal: Ronaldo upisan u Ginisovu knjigu rekorda

Edmir Škorić

Prošlo je dvadeset godina otkako je Cristiano Ronaldo, 38-godišnji peterostruki osvajač Zlatne lopte, debitovao za reprezentaciju Portugala protiv Kazahstana. Večeras je upisao rekordni 200, nastup za nacionalni tim.

Portugal u 4. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo gostuje Islandu, a od prve minute s kapitenskom trakom igra Cristiano Ronaldo.

Nogometaš Al Nassra iz Saudijske Arabije upisao je tako rekordni 200. nastup za nacionalni tim. Nijedan igrač prije nije imao toliko međunarodnih utakmica.

Malezijski veznjak Soh Chin Ann, koji se povukao iz nogometa u oktobru 1984., samo pet mjeseci prije nego što se Ronaldo uopšte rodio, držao je to posebno priznanje jako dugo vremena.

Kada je Ronaldo odigrao svoju 197. utakmicu za Portugal na Svjetskom prvenstvu 2022., oborio je prethodni rekord Bader Al-Mutawe iz Kuvajta, koji je držao samo nekoliko mjeseci. Messi je na 175 utakmica za Argentinu.

Oglasi

“Bilo bi nevjerovatno zabiti u svojoj 200. utakmici. Bilo bi odlično, ali najvažnije je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo i da ekipa igra dobro", rekao je Ronaldo u najavi ove utakmice na Islandu te je dodao:

"Želimo nastaviti pravim putem, do sada smo odigrali tri dobre utakmice. Ako zabijem, super, ako ne, najvažnija je pobjeda. Uvijek mi je bio san igrati za Portugal. Tako sam ponosan što sam dosegao brojku od 200 nastupa, nisam ni zamišljao da će se to dogoditi".

Ronaldo je sa 122 gola za Portugal također rekorder i u tom segmentu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Portugalci su upisali tri pobjede u prva tri kola, uključujući i nedavnu protiv Bosne i Hercegovine u Lisabonu rezultatom 3:0. Protiv Islanda imaju veliku šansu da nastave svoj pobjednički niz i da već sada možda slave plasman na Euro.

Tridesetosmogodišnji Ronaldo, bivši igrač Sportinga, Manchester Uniteda, Real Madrida i Juventusa,  s Portugalom je sada osvajao Ligu nacija 2019.  godine i EP 2016. godine. Također, Ronaldo je sada već davne 2004. godine igrao finale Evropskog prvenstva s Portugalom protiv Grčke, koja je slavila sa 1:0.

Top Komentari

komentator1
Kepeci na haparatima
1 1
user1676286668
Najjači svaka čast...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije