Nakon 20 godina šutnje Ronaldo otkrio ime čovjeka koji ga je uništio: "Zbog njega sam otišao u Real"

Čuveni Brazilac mu se zahvalio na kraju

Nakon 20 godina šutnje Ronaldo otkrio ime čovjeka koji ga je uništio: "Zbog njega sam otišao u Real"

Admin Čaušević

Ronaldo Nazario da Lima je imao vrhunsku karijeru bez obzira na brojne povrede koje su značajno utjecale na njegove perfomanse. I pravo je pitanje gdje bi mu bio kraj da je imao uslove za oporavak kao što je to slučaj danas. Sada je odlučio progovoriti o čovjeku koji ga je uništio, ali mu je omogućio transfer u Real Madrid.

Ronaldo se svijetu predstavio čudesnim partijama za PSV što mu je omogućilo transfer u Barcelonu. Na Nou Campu se zadržao jednu godinu, a na ljeto 1997. godine u tada rekordnom transferu za 27 miliona eura otišao je u Inter.

Njegov boravak na Meazzi su obilježile brojne povreda koljena, a jedno vrijeme je znao pauzirati i godinu dana. U tom periodu Nerazzurri s Massimom Morattijem na čelu su često mijenjali trener.

Onaj kojeg se Ronaldo nerado sjeća je Hector Cuper. Čak je i čuvenog stručnjaka proglasio najgorim u svojoj karijeri, ali mu se zahvalio jer da nije bilo njega ne bi otišao u Real.

Ronaldo i Cuper se nikada nisu dobro slagali

"Bez sumnje mislim da je Hector Cuper bio najgori trener kojeg sam ikada imao. Ako je moja priča u Interu loše završila, to je samo njegova krivica."

"Bilo je ljeto 2002., oporavljao sam se od operacije koljena, želio sam igrati, ali Cuper i ja nismo bili u dobrim odnosima, nikad mi nije palo na pamet tražiti od predsjednika da bira između mene i trenera, ali bio sam prisiljen učini tako."

Oglasi

"Na moje veliko iznenađenje, Moratti je izabrao Cupera, ali očito je on imao najboljeg menadžera na svijetu. Karakterno se nismo slagali, ali i njegove metode treniranja bile su posve posebne, čudne."

"Tjerao nas je da trčimo četiri kilometra dnevno, a da ne pričam što je radio prije utakmica, kada nam je zadavao apsurdne udarce u prsa koji su za njega služili kao motivacija."

"Na kraju sam otišao iz Intera, a u svakom slučaju taj izbor mi je omogućio da zaigram za Real Madrid", ispričao je dvostruki osvajač Zlatne lopte.

Ronaldo je poslije toga igrao nekoliko godina za Real, a fudbalsku karijeru je okončao 2011. godine kada njegovo tijelo jednostavno više nije moglo izdržati jer je u međuvremenu zbog poremećaja štitne žlijezde zbog čega je dobio i značajan višak kilograma.

Sa druge strane 68-godišnji Cuper je i dalje trenerski aktivan. Posljednjih godina radi kao selektor u fudbalskim liliputancima, pa je tako od februara ove godine na klupi Sirije.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Cuper je i dalje trenerski aktivan

Kao trener se Argentinac proslavio u Valenciji kada je Šišmiše na početku 21. stoljeća odveo do dva uzastopna finala Lige prvaka, oba je izgubio. Prvo od Reala, a drugo od Bayerna.

Trener Intera je bio od 2001. do 2003. godine, navijači Nerazzurra ga pamte po bolnom gubitku Scudetta od Juventusa u posljednjem kolu sezone 2001/2002. Ronaldove suze sa klupe su tada obišle svijet.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi