Rumunski navijači odbijaju doći sutra na utakmicu. Razlog? Ne priznaju državu protiv koje igraju!

Smatraju je i dalje dijelom Srbije

Rumunski navijači odbijaju doći sutra na utakmicu. Razlog? Ne priznaju državu protiv koje igraju!

Edmir Škorić

Grupa navijača rumunske reprezentacije pod nazivom "Honor et Patria" bojkotovala je utakmicu sa Kosovom, a razlozi takve odluke su smiješni.

Rumunija u utorak navečer u posljednjem danu 6. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. dočekuje Kosovo i ima priliku da se pobjedom ili zadrži na sjajnom drugom mjestu ili probije na prvo mjesto ispred Švicarske, koja doduše ima lagan zadatak jer dočekuje otpisanu Andoru.

U svakom slučaju, Rumunima je pobjeda prioritet, ali Kosovo je upravo protiv Švicarske nedavno u meču završenom rezultatom 2:2 pokazalo da itekako može biti opasno po svoje rivale, bez obzira gdje gostovali.

Rumunskom se kiksu nadaju Izraelci, koji imaju bod manje i sada su na treće mjestu, a sutra dočekuju Bjelorusiju. U grupi I je sve otvoreno do samog kraja, ali dojam je da je Švicarska sigurna dok će se za drugo mjesto boriti Rumuni i Izraelci.

S obzirom na važnost sutrašnje utakmice, Rumunski nogometni savez pozvao je sve svoje navijače da dođu i daju podršku reprezentativcima, no grupa navijača Rumunije neće doći na stadion jer Kosovo ne priznaje kao reprezentaciju.

Oglasi

"Poštujući odluku donesenu na početku kvalifikacione kampanje, da se bojkotuju dvije utakmice sa takozvanom reprezentacijom Kosova, nećemo biti prisutni na stadionu u utorak", objavili su u saopćenju, a u istom se još navodi sljedeće:

„Međutim, želimo da uputimo apel gledaocima koji će ipak ući na stadion: podržite grupe koje će biti prisutne u baru, da kažem istinu, čak i ako to ne odgovara UEFA mafiji: za Rumuniju, Kosovo je neodvojivi dio Srbije i ova "međunarodna" utakmica nikada ne bi trebalo da ima svoje mjesto".

Navijači i razne grupe rumunskih huligana imaju uglavnom prosrpske stavove po pitanju Kosova. Manja grupa koja je otputovala u Prištinu na prvi meč rano je napustila stadion zbog skandaloznog skandiranja "Kosovo je Srbija".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Susret Rumunije i Kosova igra se sutra od 20:45 sati na stadionu u Bukureštu, ali očito je će nedostajati najvatreniji dio domaćih pristalica, koji ne žele da budu dio utakmice protiv Kosova za koje uporno vjeruju da je i dalje dio Srbije, iako je odavno samostalna država.

Inače, bit će to posljednji dan ovog ciklusa kvalifikacija za EP, a onda slijedi pauza do sredine oktobra. U ponedjeljak, odnosno večeras, na programu pet utakmica. Armenija i Hrvatska igraju od 18 sati, a onda od 20:45 BiH na Islandu, Latvija protiv Walesa, Portugal dočekuje Lukesmburg i Slovačka ekipu Lihtenštajna u našoj grupi.

Top Komentari

antiTrojkas
Cigani brane cigane..vazda bill braca.Treba ih satrati ako i dodju..rumunska cigancad(svaka cast pravim Romima)
2 1
bazaorao
Eto jest nekog briga
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi