Samo su četiri "besmrtnika" u Premijer ligi: Većina ih je u nižim rangovima, neki imaju nova imena

Gdje su klubovi iz prve sezone Premijer lige?

Samo su četiri "besmrtnika" u Premijer ligi: Većina ih je u nižim rangovima, neki imaju nova imena

A. Čaušević

Odlukom IO NFSBiH da se prekine fudbalska sezona Sarajevu je pripala četvrta titula u historiji zajedničke Premijer lige, dok je po prvi put od formiranja ovog takmičenja u niži rang ispao NK Čelik.

Zajednička Premijer liga BiH se igra od sezone 2002/2003. U prvom izdanju bh. elite nastupilo je 20 klubova. Nakon ispadanja Čelika samo četiri kluba mogu nositi epitet "besmrtnih".

Naime, Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg i Zrinjski će biti jedini klubovi koji u prošlosti nisu ispadali u niži rang te će sigurno nastupiti u najjačem rangu bh. takmičenja nastupiti i u sezoni 2020/21.

Borac Banja Luka, Sloboda i Velež su klubovi koji su igrali u premijernom sezoni zajedničke Premijer lige, a to će biti slučaj i narednoj takmičarskoj godini.

Dakle, većina učesnika prve sezone narednu dočekuje u nekom od nižih rangova. Dva kluba su u međuvremenu prošla kroz stečajni postupak, ugašeni su i nastupaju pod novim imenom.

U Prvoj ligi FBiH bi se od sljedeće sezone osim Čelika trebali takmičiti Posušje, Jedinstvo, Budućnost i Orašje. U Prvoj ligi RS su Kozara te prvi šampion Leotar iz Trebinja.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Mladost iz Gacka se takmiči u Drugoj ligi RS grupa Istok. U trećem rangu bh. fudbala su Bosna Visoko, Brotnjo i Žepče. Klub iz Čitluka će i sljedeće sezone biti član Druge lige FBiH grupa Jug, a Bosna i Žepče Druge lige FBiH grupa Centar.

Klubovi koji su promijenili nazive su Rudar Ugljevik i Glasinac. Klub iz Semberije nastupa u Regionalnoj ligi RS grupa Istok pod imenom Rudar 1925 i ima status četveroligaša. Klub sa Sokoca se takmiči u Drugoj ligi RS grupa Istokpod imenom Glasinac 2011.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SarajevoFC
Sarajevo je jedini klub iz BH koji nikad nije ispadao u drugu ligu od osnivanja dok Seljo ima finog staža u drugoj ligi bivše Jugoslavije. Ponoviće to oni i u ovoj, samo je pitanje vremena.
13 10
Plavi21
I Sarajevo bi ispalo samo da se nije proširivala liga.
8 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi