Savez revidirao sporne tačke, napravljen prvi korak ka zvaničnoj izmjeni protkola za Seriju A

Sada je na potezu vlada

Savez revidirao sporne tačke, napravljen prvi korak ka zvaničnoj izmjeni protkola za Seriju A

Sastanak između Fudbalske federacije Italije (FIGC), Lega Serie A i medicinskih stručnjaka je završen, a navodno je epilog istog taj da je medicinski protokol za nastavak ekipnih treninga i takmičenja revidiran. Odnsono, da su izmijenjene tri sporne tačke.

Sky Sport Italia saopštava da su mjere karantina u slučaju zaraženog člana ekipe, izolacije u trening kampovima i odgovornosti klupskih doktora proučene i da je zaključeno da nisu dovoljno dobre za klubove Serije A.

Sinoć je nastao pravi haos oko protkola, svi klubovi su protestovali, a neki u međuvremenu obznanili da ne mogu nastaviti s treninzima (od 18. maja) dok se protokol, čije je poštivanje uslov za ekipne treninge, ne izmijeni.

Mnogi klubovi ne raspolažu takvom infrastrukturom i uslovima da bi mogli povlačiti čitave ekipe, stručne štabove i osoblje u trening kampove, gdje bi oni trebali biti izolirani možda i do augusta. Zbog toga su klubovi zatražili od nadležnih da pronađu drugačije rječenje, a podcrtane su tri sporne tačke.

Amandmani koje žele klubovi Serije A uključuju izmjenu pravila da kompletna ekipa i stručni štab moraju u 15-dnevni karantin ukoliko samo jedan član bude pozitivan na koronavirus, ukidanje mjere o potpunoj izolaciji u kampovima do okončanja sezone i ukidanje pravne odgovornosti za klupske medicinare u slučaju da se neko od igrača ili trenera razboli.

FIGC je danas prihvatio stav da je ovakav protkol teško primjenjiv i isti je prezentovan vlastima.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Sada je na vladinom Tehničko-naučnom komitetu da razmotri zatjeve i eventualno promijeni sporne tačke protkola. Navodno će isto biti urađeno već u narednim satima, a vlada će se oglasiti službenim saopštenjem.

Popodne bi se ponovo trebali sastati predsjednik FIGC-a Gabriele Gravina i italijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora, kako bi razgovarali o potrebnim izmjenama porotkola.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi