Milošević govorio za ESPN, priču o ratu u BiH i Ukrajini nije mogao izbjeći: "Meni nije problem..."

Čini se da je najmanje riječi bilo o fudbalu

Milošević govorio za ESPN, priču o ratu u BiH i Ukrajini nije mogao izbjeći: "Meni nije problem..."

Endin Čaušević

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Savo Milošević, govorio je za ugledni ESPN pred meč baraža za Evropsko prvenstvo protiv Ukrajine, te je dobio nekoliko škakljivih pitanja koje nije htio da izbjegne već je dao odgovor.

Milošević je danas u prostorijama Nogometnog saveza naše zemlje održao press konferenciju pred sutrašnju utakmicu polufinala baraža protiv selekcije Ukrajine, te je otkrio svoja očekivanja od meča koji se igra u Zenici.

Ubrzo nakon što je završena press konferencija u Sarajevu ugledni ESPN objavio je intervju sa Savom Miloševićem koji je selektor našeg tima očito dao prije nekoliko dana.

Naravno, glavna tema bio je baraž i zadnja prilika BiH da se plasira na Evropsko prvenstvo koje se na ljeto igra u Njemačkoj, no novinar Mark Ogden postavio je i nekoliko škakljvih pitanja našem selektoru.

ESPN je otkrio svojim čitaocima da je Milošević rođen u BiH, ali da je igrao za Srbiju, te je prvo pitanje za Miloševića bilo da li mu je bio problem da preuzme klubu bh. tima s obzirom na prošlost i sva dešavanja na ovim prostorima 90-tih oko rata, nacionalizma, religije i granica.

Oglasi

"To meni nije problem. Možda i danas postoje manje grupe ljudi u svim dijelovima koji žive još uvijek u prošlosti, ali ja nisam taj. To za mene nije problem i nikad nije ni bio. Za mene na svijetu postoje dvije vrste ljudi, a to su dobri i loši. Ne gledam ljude po nacionalosti ili religiji, svi smo mi isti", rekao je Milošević na početku razgovora.

Ogden je u tekstu objasnio šta se dešavalo početkom 90-tih na ovim prostorima, te kako je počeo rat u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Također, tu se novinar ESPN-a nije zaustavio kada su ratovi i politika u pitanju, te je pitao Miloševića i o situaciji u Ukrajini protiv koje igra Bosna i Hercegovina.

Njega je zanimalo kakvo mišljenje Milošević ima o situaciji u Ukrajini gdje traje već odavno sukob s Rusijom. No, naš selektor o tome ne želi previše da razmišlja i jasno je da nije bilo ni mjesto ni vrijeme za takvo pitanje.

Oglasi

"Ne pratim to. Ne pratim ništa i moj jedini fokus je na fudbalu i kako da pripremim ekipu i to je sve. Razumijem situaciju u Ukrajini naravno, ali to ja ne mogu da promijenim niti to ovisi o meni i zbog toga moj fokus nije na tome", kaže Milošević i dodaje.

"Moram sebe i ekipu pripremiti najbolje što mogu. Stvari koje ne možemo da promijenimo na njih i nećemo trošiti svoju energiju jer nam je ona potrebna za izazov koji nas čeka. Sav naš fokus treba biti na utakmici. Ukrajina je među top 10 ili 12 ekipa u Evropi i čeka nas težak izazov. Mi smo malo stariji tim što se tiče godina naših ključnih igrača, ali nadamo se u uspjeh jer igramo pred svojim navijačima".

ESPN ističe da su Edin Džeko, Miralem Pjanić i Sead Kolašinac glavni igrači našeg tima već godinama i da je jasno da je riječ o veteranima kada je reprezentacija u pitanju.

"Da, imamo nešto stariji tim kada gledate prosjek godina. U jednu ruku to nije dobro, ali u drugu imamo iskustvo. Naravno da oni fizički nisu spremni kao prije pet ili deset godina, ali u jednoj utakmici mogu dati svoj maksimum i tu je sve moguće. Igrali su dosta ovakvih mečeva u svojim karijerima i to će nam biti itekako od pomoći".

Oglasi

Milošević se na kraju osvrnuo i na loše kvalifikacije i niz poraza u kojem se nalazi naš tim. No, objasnio je šta je bio njegov cilj u prvim mečevima na klupi BiH.

"Porazi su uvijek loši i teško vam padnu, ali mi smo već tada izgubili šanse da kroz kvalifikacije idemo na EP i zbog toga sam odlučio da u preostalim utakmicama probamo druge igrače i vidimo kakve promjene možemo napraviti. Nekada vam poraz treba da vas igrači počnu slušati kada pričate što nije slučaj kada se pobijedi. Sada kada pričam šta očekujem od njih svi pomno slušaju".

Novinar ESPN-a se oduševio kada je kontaktirao NSBiH

Također, Ogden je u tekstu istakao i da je prvo kontaktirao NSBiH oko dogovora za intervju s Miloševićem, te da je ponudio da putem tog telefonskog razgovora uključe i prevoditelja ako selektor bh. tima dobro ne priča engleski, ali je ostao iznenađen.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Otkrio je da mu je PR našeg Saveza, Dinko Čeko, u startu poručio da to nije potrebno jer pored srpskog Milošević priča engleski, španski i italijanski što je Ogdena oduševilo, te je sve bilo spremno za razgovor.

U svojoj igračkoj karijeri Milošević je nastupao za Partizan, Aston Villu, Zaragozu, Parmu, Espanyol, Celtu Vigo, Osasunu i Rubin Kazan, te je iskoristio priliku u svakoj zemlji u kojoj je igrao da nauči jezik što mu sigurno i dan danas dobro dođe.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti