Milošević o prekriženim igračima, kosturu ekipe za baraž, otkazu i Anelu Ahmedhodžiću

Press bh. selekcije pred Slovačku

Milošević o prekriženim igračima, kosturu ekipe za baraž, otkazu i Anelu Ahmedhodžiću

Endin Čaušević, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon blamaže u Luksemburgu sutra u Zenici igra meč posljednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Slovačke, a danas je održana i press konferencija našeg tima na kojoj se medijima obratio selektor Savo Milošević.

Bh. reprezentacija u četvrtak je doživjela jedan od najtežih poraza u historiji jer smo izgubili sa 4:1 na gostovanju protiv Luksemburga što najbolje oslikava kakve kvalifikacije je odigrao naš tim.

Još je ostalo da se odigra meč posljednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a izabranike Save Miloševića sutra na Bilinom polju očekuje okršaj protiv Slovačke čime će biti spuštena zavjesa na jedne od najlošijih kvalifikacija reprezentacije BiH.

U zgradi NSBiH održana je danas i press konferencija naše selekcije, a prisutnim medijima obratio se Milošević koji je pričao o porazu u Luksemburgu, te o sutrašnjem meču protiv Slovačke.

"Mislim da ima pozitivnih stvari iz poraza od Luksemburga jer smo vidjeli neke stvari, ima nekih igrača ne bih o imenima, ali okom se moglo vidjeti da nisu mogli biti spremni da idu preko svoje granice na terenu. Kada sam došao rekao sam da u baražu ko želi da igra svaki igrač mora dati maksimum u ovom meču, pa i preko toga. Jasno je bilo na svih prethodnim mečevima koji momci su bili spremni da to urade i to je najveći dobitak sigurno igrači koji su pokazali da to žele i mogu", rekao je Milošević na početku.

Oglasi

Šta očekujete od sutrašnje utakmice?

"Nikom porazi nisu prijatni, a najmanje meni jer ni meni ovo sve ne treba. Niko nije rekao da će put biti lagan kada sam došao, mišljenje svih je da je situacija bila teška i to se pokazalo. Prekjučer smo igrali bez 5-6 momaka koji su većinom starteri, to nisam navodio i ne pričam ni sada kao opravdanje već kao realnost da igramo bez najboljih i iskoristimo to da dođemo do nekih novih na koje možemo računati u baražu. Razumijem da su ljudi kivni, moram prihvatiti situaciju kakva je i da iz nje izvučemo najbolje za baraž. Rezultat je uvijek bitan, sutra imamo još nekih problema, ne mogu u detalje, ali ćete ih vidjeti. Imamo igrače s kartonima i postoji mogućnost za suspenziju za prvi meč baraža, ne tražim alibi, ali... Karakter i voljni momenat moramo pokazati sutra s obzirom na sve probleme, ako ništa da pokažemo narodu da nam je stalo".

Pričalo se da će ovi mečevi biti pripreme za baraž, da li imate u glavi kostur ekipe za martovske utakmice?

"Imam apsolutno sve, ja i stručni štab, tim koji treba da igra i model igre jedini koji može ova ekipe, ne bih dijelio sada detalje. Ideja nam jeste da, pošto nemamo prijateljske mečeve do marta, da obiđemo sve igrače na koje računamo i da im objasnimo taj model i šta se od njih očekuju, te da oni psihološki dođu pred baraž spremni i da znaju šta se od njih očekuje, da im svaka taktička sitnica bude jasna".

Koje ste igrače prekrižili za baraž?

Oglasi

"Kako je dospio sastav u javnost? Volio bih da znam. Uvijek ću biti iskren i ne znam drugačije. Meni to ništa ne znači, nemam vremena ni energije da se time bavim, ako je neko uradio neka je njemu to na čast. Ne mislim da nam je to odmoglo ili pomoglo. Nemam vremena time da se bavim sada, one su mi u drugom planu. Koji su to igrači koji igraju u boljim ligama, nemamo ih. Nažalost moram ovako da odgovorim, moji prethodnici su probali isto, kruži tu nekih 30-tak igrača na spiskovima i bolje prosto nemamo. Ako neko misli da ih ima u zabludi je, imamo to što imamo i to ne govorim kao alibi nego kao činjenicu. Ne trebamo kukati već da probamo uraditi najbolje od ovoga što imamo. Nama su nosioci igre u godinama, ali je činjenica da bez njih ne možemo. Prekriženi igrači? Ne mogu to da kažem, imamo sutra utakmicu i onda ćemo pričati. Ko će biti eliminisan zavisi od njih samih, ne od mene. Oni su sami sebe precrtali. I ovi što su se dokazali to su uradili žrtvom na terenu, nikoga ne zaustavljam i svako ima šansu da se dokaže".

Imate li pritisak i pribojavate li se smjene nakon sutrašnjeg meča?

"Zaista ne razmišljam o tome. Sve što nije u mom domenu ne mislim o tome, moj fokus je šta da uradimo sutra na terenu i kako da se spremimo za baraž. Ako mene pitate da li ću odustati to bi bilo nekorektno od mene da to uradim. Dogovor je bio da se spremimo za baraž, ne odustajem i dalje mislim da možemo proći dalje".

Sastav za baraž?

"Neće to biti sastav koji se ne poznaje i koji nije viđen u prošlosti. Ne bih da otkrivam sve karte, ali situacija je takva".

Oglasi

Kakva je situacija s Anelom Ahmedhodžićem, da li će on biti u ekipi za baraž?

"U kominikaciji sam bio konstantno s njim, i ideja je bila da se pojavi i ove mečeve, ali je čekao vizu neku za Englesku imao je i povredu, ali je i takav bio spreman da dođe. Možda je to najveće pojačanje ako pričamo o tim ligama i zato sam se i borio dva mjeseca za takvog igrača i mislim da sam po tom pitanju dosta uradio i vjerujem da će on ako bude zdrav biti u martu u ekipi", poručio je Milošević.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kakvu očekujete reakciju Bilinog polja nakon svega?

"Jedinu reakciju koju možemo napraviti jeste da od prve minute pokažemo pravi odnos, ne postoji ništa drugo. Ne znam drugi način, sve drugo će biti još malo gore".

Top Komentari

user1676310615
Ne trebas nam ni ti prekrizi i sebe
5 1
mitoza
Kada ekipa primi 4 komada moralno je dati ostavku
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi