Kolege iz Srbije o Savi Miloševiću: Dobar motivator, ne boji se posla, potrebna mu je podrška

Šta o novom bh selektoru kažu novinari iz komšiluka?

Kolege iz Srbije o Savi Miloševiću: Dobar motivator, ne boji se posla, potrebna mu je podrška

Adnan Beganović

Savo Milošević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Pokušat će odvesti naš nacionalni tim na Evropsko prvenstvo, a novinari iz Srbije koji prate njegov rad, vjeruju da može sa Bosnom i Hercegovinom napraviti dobre stvari. Ističu da je riječ o korektnom čovjeku, dobrom motivatoru, koji se ne boji posla i kojem trebamo dati podršku.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine juče je i službeno dobila novog selektora. Radi se o nekada sjajnom napadaču Savi Miloševiću, koji će s našim nacionalnim timom pokušati izbori odlazak na Evropsko prvenstvo.

Milošević je u dosadašnjoj karijeri vodio Partizan i Olimpiju iz Ljubljanje, tako da se ne može pohvaliti dobrim trenerskim uspjesima, no i pored toga kolege iz Srbije koje prate njegov trenerski rad, vjeruju da sa našim nacionalnim timom može napraviti dobre stvari.

Složni su u jednom - Milošević je čovjek koji se ne boji posla i koji je sjajan motivator.

Veljko Petrović, novinar Espresa, za SportSport.ba ističe da je Milošević dobra opcija za Bosnu i Hercegovinu i hvali njegov rad u beogradskom Partizanu.

Oglasi

"Pratim vašu reprezentaciju i upoznat sam dobro sa situacijom u kojoj se nalazite. Mislim da je Savo u ovom trenutku dobra opcija za Bosnu i Hercegovinu. Rođen je u Bosni i Hercegovini, dobro poznaje, da tako kažem, mentalitet ovih prostora i to je jedan veliki plus. U Partizanu je napravio odličan posao. Nije mogao više od Kupa jer je tada Zvezda rasla i realno bila igrački jača", istakao je Petrović za SportSport.ba i dodao:

"Lično mislim da bi Savo trebao promijeniti neke stvari vezane za vašu reprezentaciju. Previše se oslanjate na iskusnije, prije svega na Džeku i kada on nema dan, onda ste u problemima. Vidim po spisku da nije mnogo mijenjao, a najavio je i promjenu sistema, što će reprezentaciji odgovarati."

Osvrnuo se novinar Espresa i na činjenicu da Milošević nije najbolje prihvaćen od strane javnosti, te je komentarisao i eventualni dolazak stopera Partizana Svetozara Markovića u naš nacionalni tim.

"Vidite, Savo je u fudbalu ali u životu prošao sve i svašta, tako da mislim da će mu to što nije najbolje prihvaćen, biti samo jedan dodatni motiv - vjetar u leđa što se kaže. Trebate mu dati podršku jer mislim da može napraviti dobre stvari za vašu reprezentaciju. Što se tiče Markovića, mislim da je to dobra ideja. Objektivno, u Srbiji nema mjesta da igra, a radi se o dobrom stoperu. Igrao je u inostranstvu, siguran sam da je i on svjestan da, ukoliko želi ponovo "preko grane", mora igrati što više međunarodnih utakmica".

Slično razmišlja i Nemanja Janošev, novinar portala Sportske.net. On je naglasio da je Milošević odličan motivator, te da vjeruje mladim fudbalerima.

Oglasi

"Radi se o velikom imenu. Ok, trenerski nije još na nivou onog što je bio igrački, ali radi se o odličnom motivatoru, što je po mom mišljenju od ogromne važnosti za reprezentativni trenerski posao. Srčan je, u Partizanu se davao više od 100 posto, tako da sam uvjeren da će i kod vas biti ista situacija. Dobro, pitanje je koliko može odgovoriti taktički radi tog neiskustva, ali po meni je bitno i to što vjeruje mladim igračima. Vidim da su na spisku i "senatori", odnosno iskusniji igrači i zajedno sa njima sasvim sigurno može mnogo pomoći mladim igračima", istakao je Janošev, a na konstataciju da Milošević nije od strane javnosti i navijača dočekan blagonaklono je istakao:

"Gledajte, Savo dolazi iz sredine gdje se konstantno sukobljavaju mnoge struje, tako da je po tom pitanju, odnosno podrške i protivljenja, dosta iskusan. Mogao bi mu inat proraditi, a to je u startu dobra stvar. Dobra je stvar što je tako, svjestan je da ne smije biti "laganice" i da samo rezultat može promijeniti stav javnosti i navijača. Savo je taj koji može "zapaliti" i igrače i navijače i iskreno se nadam da će u tome uspjeti".

Janošev smatra da je za Miloševića dobra stvar to što će debitovati protiv Lihtenštajna.

"Odlična je stvar što će debitovati protiv Lihtenštajna. Neka visoka pobjeda od recimo 5:0 će "zapaliti" navijače, Istog smo mentaliteta i znam šta govorim. A, onda je protiv Portugala sve moguće. Najbitnije je u tom selektorskom poslu znati motivisati igrače, ali i sve oko sebe i mislim da je Savo čovjek koji ima moć da to uradi. U svakom slučaju, podržite ga. Potrošili ste mnogo vaših legendi, tako da ne možete ništa izgubiti", zaključio je Janošev.

Oglasi

Iznenađen Miloševićevim dolaskom na klupu našeg nacionalnog tima bio je i Stefan Lazarević, novinar portala Telegraf.rs. Ipak, kao i njegove kolege, za Miloševića uglavnom ima lijepše riječi.

"Savo je sa Partizanom u datim okolnostima napravio dobre rezultate. Imao je slobodu tokom svog rada i to je jako bitno. Nadam se da će tako biti i u vašem nacionalnom timu. Posljednji je trener koji je sa Partizanom osvojio trofej. Radi se o Kupu kojeg je Partizan osvojio na Marakani, a s druge strane je bila Zvezda. U Olimpiji se nije proslavio, ali znate i sami kakvo je tada stanje u tom klubu bilo. Vlasnik, dugovanja ogromna, tako da je brzi razlaz bio neminovan. Po mom mišljenju, radi se o odličnom trenerskom motivatoru, željan je dokazivanja i sada ima veliku priliku da sa Bosnom i Hercegovinom napravi dobre stvari", govori Lazarević i dodaje:

"Naravno, potrebno je vrijeme, a pitanje je koliko će ga imati jer vidim da brzo mijenjate selektore. Koliko sam vidio, nije primljen na dobar način od strane javnosti i navijača, ali svjestan je bio šta će ga dočekati. Potrebno je da u svom debiju protiv Lihtenštajna uzme tri boda i da se osjeti ta neka promjena na terenu. Dobro, nije moguće nakon nekoliko treninga provesti u djelo svoje ideje, ali očekujem, a vjerujem i vi, da će se vidjeti neki njegov rukopis. Također, mislim da će mu trebati velika pomoć iskusnijih fudbalera i vjerujem da je već obavio razgovore sa njima. Dobro bi bilo kada bi Svetozara Markovića nagovorio da igra za Bosnu i Hercegovinu. U suštini, treba mu podrška i mislim da vas neće razočarati".

Novinar Sportkluba i Sportnetworka, Milan Stojiljković, smatra da je od velike važnost da Fudbalski savez BiH, igrači i navijači podrže Miloševića, za kojeg ističe da se radi o tolerantnom treneru kojeg na klupi našeg nacionalnog tima očekuje zahtjevan posao.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Za Savu kao fudbalera možemo reći da je jedan od najiskusnijih sa ovih naših prostora. Pogledajte samo gdje je igrao. Italija, Engleska, Španija i Rusija. Kao trener je manje iskusan, ali vodio je Partizan i Olimpiju. Znam da je otvoren za saradnju, vjeruje mladim igračima i tolerantan je. Nije pun sebe, da tako kažem. Izabran je za selektora i trebate mu dati podršku. Bez toga teško da može nešto napraviti", govori Stojiljković za SportSport.ba i dodaje:

"Plan mora postojati. Čini mi se da kod vas ne postoji jer promijeniti dva selektora u šest utakmica nije nešto za pohvaliti. Potrebno je vrijeme. Ne znam da li Savo ima neke garancije ili i on može očekivati da nakon nekoliko utakmica bude bivši. Treba biti realan i reći da je to neozbiljno. Zato govorim da treba podršku od čelnika Saveza, ali i od javnosti i navijača. Također, bitno je da ga igrači prihvate, a vjerujem da može napraviti dobru atmosferu koja je jako bitan faktor. Neće mu biti lako, no pozitivan je lik, a po meni bi utakmica protiv Portugala i dobar rezultat mogli biti prekretnica."

Top Komentari

King_Kenny
...od mene podrsku nema,ali ima u BiH Srba,pa neka ga oni podrze...bas da vidimo kako navijaju za BiH...
4 1
Drakula
DA BOGDA UMRO SVAKO KO ODE NA UTAKMICU I PRUZI BILO KAKAV VID PODRSKE IGRACIMA,TRENERU I SAVEZU!
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi