Serija A: Četiri kluba dobila dozvolu za treniranje

Ne moraju čekati 18. maj

Serija A: Četiri kluba dobila dozvolu za treniranje

E. Škorić

Bologna, Parma, SPAL i Sassuolo dobili su dozvolu za nastavak treninga od 4. maja od strane predsjednice italijanske regije Emilia-Romagna.

Podsjećamo da je Vlada Italije donijela odluku da klubovi mogu početi s treninzima 18. maja, iako će od 4. maja mjere biti ublažene, pa će naprimjer građani moći da trče parkovima i ulicama. Nikome u Italiji nije jasno zašto onda sportisti, konkretno nogometaši ne bi smjeli trenirati grupno od 4. maja već moraju čekati dvije sedmice da krenu s trenažnim procesom.

I dok će Juventus, Inter, Roma, Milan, Lazio, Napoli i ostali klubovi u Seriji A čekati do 18. maja, četiri kluba već su dobila zeleno svjetlo za potpuni povratak treninzima.

Radi se o Bologni, Parmi, SPAL-u i Sassuolu koji dolaze iz regije Emilia-Romagna, gdje je potpisano da se, uz određene zdravstvene mjere opreza, može trenirati na otvorenom.

Emilia-Romagna je sjeveroistočna regija, udaljena oko 200 kilometara od Lombardije, koja je epicentar epidemije koronavirusa. Ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva COVID-19 u zemlji, ali prema aktivnim pozitivnim slučajevima zaostaje za Lombardijom i Pijemontom.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Još uvijek se svi nadaju da će se Serija A nastaviti iako su iz dana u dan sve pesimističniji i oni koji su najviše vjerovali da će se opet igrati, među kojima i ministar sporta Vincenzo Spadafora.

"Hoće li se i kada nastaviti Serie A? Ako želimo da suzbijemo bilo kakav rizik od širenja koronavirusa, trebamo slijediti primjere Nizozemske i Francuske. Iskreno, takav scenarij je i kod nas sve bliži. Što se tiče povratka sportaša treninzima, tu nema toliko problema, ali igranje takmičarskih utakmica, prvenstava to je već nešto potpuno drugačije i daleko rizičnije. Da sam na mjestu predsjednika klubova, počeo bih razmišljati o idućoj sezoni. Odluka koju je donijela Francuska mogla bi usmjeriti Italiju i ostale evropske zemlje da naprave isto. Čitajući izjave, čini mi se da je većina predsjednika klubova Serie A sklona tome da se prekinuta sezona završi", rekao je Spadafora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi