Simbol Juventusa koji je otišao pod "čudnim" okolnostima: Gdje je i šta radi Alessandro Del Piero?
Alessandro Del Piero se od supruge Sonie s kojom ima troje djece razveo prošle godine. FOTO: EPA

Legendarni kapiten Juventusa

Simbol Juventusa koji je otišao pod "čudnim" okolnostima: Gdje je i šta radi Alessandro Del Piero?

A. Čaušević

Krajem prošlog i početkom novog milenija Serija A je bila na svom vrhuncu. Najveći italijanski klubovi su imali svoje simbole na terenu. U Juventusu je to bio Alessandro Del Piero, u Romi Francesco Totti, u Interu Javier Zanetti, u Milanu Paolo Maldini...

Dok su Totti, Zanetti i Mladini trenutno na nekim od direktorskih pozicija u klubovima gdje su proveli skoro cijelu karijeru, to nije slučaj sa Del Pierom.

Legendarni Il Pinturicchio koji je ostao upamćen po rečenici iz 2006. godine nakon (ne)opravdanog izbacivanja Juventusa u Seriju B da "pravi gospodin nikad ne napušta svoju damu" trenutno živi na drugoj strani svijeta. Bianconere je napustio 2012. godine nakon osvajanja Scudetta, a tifozi torinskog kluba još uvijek nisu oprostili Andrei Agnelliju zbog načina na koji je bivši italijanski reprezentativac napustio klub. 

Ovaj 44-godišnjak se od fudbala oprostio 2014. godine, a sada je stanovnik Los Angelesa, kupio je vilu u četvrti Bel Air. Komšije su mu Jack Nicholson, Sylvester Stallone, Jenniver Lopez i Rod Stewart. Svoju rezidenciju je platio čak 5.5 miliona eura, za 170.000 eure više od tražene cijene.

Del Pierov Instagram profil je prepun zajedničkih fotografijsa s najvećim zvijezdama Hollywooda od Julier Roberts, preko Johnnya Deppa do Arnolda Schwarzeneggera, a u zapadnom dijelu Hollywooda Del Piero drži i restoran pod nazivom N.10.

View this post on Instagram

La dimensione del calcio legata alla pura passione. Questo, in fondo, è quello che volevo quando alla fine della scorsa estate ho deciso di diventare proprietario - con la società Edge Americas della quale sono cofondatore insieme al mio business partner Jeffrey Whalen - di una piccola squadra di calcio, a Los Angeles. Un’avventura che mi ha conquistato fin da subito e che rivelo pubblicamente oggi per la prima volta. La squadra si chiama LA10FC, i nostri colori sociali sono il bianco, il nero e il grigio. Alla prima stagione abbiamo vinto la nostra Division, conquistando la promozione in UPSL – chiudendo il campionato da imbattuti. Dopo un periodo di anonimato (sapete come sono fatto, a me piacciono riservatezza e tranquillità), ho deciso di condividere questa bella esperienza, anche per rendere merito a tutto il team per i risultati raggiunti e ringraziare lo staff tecnico, dirigenziale e tutti i giocatori, in vista della nuova stagione. L’ho già fatto in privato, lo rifaccio adesso, mentre stiamo preparando il ritorno in campo. Conquistare il primo successo da proprietario ha avuto un sapore speciale, diverso, nuovo, divertente. Un sapore che mi piace, perché mi riporta a quando tutto era solo un gioco. Allora, adesso farete il tifo per noi? #adp10

A post shared by Alessandro Del Piero (@alessandrodelpiero) on

Bez fudbala i dalje ne može. U februaru je oznanio kako je postao suvlasnik kluba LA10 FC, ekipi koja se takmiči u United Premier Soccer Ligi i koja, slučajno ili ne, igra u crno-bijelim dresovima baš kao i Juventus. Ponekad zna svratiti i do Italije, uglavnom kako bi komentarisao utakmice Lige prvaka za Sky Sport.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Otvorio je i fudbalsku akademiju ADP 10 Soccer Academies sa sjedištima u Los Angelesu i New Yorku i to za dječake i djevojčice uzrasta od sedam do 16 godina.

Inače, Del Piero se još prošle godine razveo od Sonie Amoruso s kojom je u braku bio od 2005. godine. Imaju troje djece, sinove Tobiasa i Sashu te kćerku Doroteu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi