Sjećate li se ubitačnog napada Parme?
Foto: EPA

Bombarderi u napadu

Sjećate li se ubitačnog napada Parme?

E. Čaušević

Nekadašnji italijanski velikan Parma lagano se vraća ka društvu najboljih nakon što su izbačeni u Seriju D prije nekoliko godina jer su proglasili bankrot.

Parma je nekada važila za jedan od najboljih italijanskih klubova, ali su nedavno doživjeli totalni pad na samo dno kada su izbačeni u Seriju D nakon proglašenja bankrota. Za ovaj klub igrali su mnogi fudbaleri koji su kasnije napravili velike karijere, a zauvijek će ostati upamćena 1999. godina kada je ovaj tim osvojio Kup UEFA.

No, nekoliko godina kasnije Parma je imala napad kojeg će se Italija dugo sjećati. U sezoni 2002/03. ovaj klub je u vrhu napada imao trojicu napadača koji su terorisali protivničke odbrane. To su bili Adriano, Adrian Mutu i Hidetoshi Nakata. Te sezone padali su rekordi i ostvarena je najveća gostujuća pobjeda ovog kluba u historiji protiv Torina.

Parma je tada slavila sa 4:0, a u strijelce su se upisali Mutu, Adriano i Nakata. U sezoni za pamćenje Parma je završila na petom mjestu iza tada prejakih Juventusa, Milana, Intera i Lazija. Jedino su Juve, Inter i Lazio dali više golova od Parme (55) te sezone.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Mutu je bio drugi strijelac Serije A sa 17 golova, iza legendarnog napadač Intera, Christiana Vierija, koji je dao 24. Adriano je bio odmah iza sa 15 golova, a Nakata koji je igrao nešto manje u drugom dijelu sezone dao je "skromnih" osam golova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi