BiH je omiljena Slavenu Biliću, a on je sve ono što Zmajevima treba, no da li je moguće dovesti ga?

BiH je omiljena Slavenu Biliću, a on je sve ono što Zmajevima treba, no da li je moguće dovesti ga?

Edmir Škorić

Već nakon teškog poraza od Luksemburga u Zenici (0:2) bilo je jasno da Faruk Hadžibegić neće ostati dugo na klupi bh. reprezentacije, a danas je i zvanično smijenjen.

Hadžibegić je početkom godine preuzeo Zmajeve s nadom da će ih odvesti na EURO, no već nakon četiri kola stvari izgledaju nepopravljivo. Naša selekcija imala je pobjedu nad Islandom, a onda teške poraze od Slovačke, Portugala i na koncu Luksemburga, što je bila kap koja je prelila čašu.

Trenutno je selektorsko mjesto upražnjeno i Nogometni savez BiH dao se u potragu za Hadžibegićevim nasljednikom, što nikada nije lagan zadatak. Nije jednostavno pronaći zajednički dogovor unutar čelnika naše krovne kuće bh. nogometa, a niti kvalitetnu trenersku osobu koja će sa zadovoljstvom prihvatiti uslove koji se ponude i svojim kvalitetom doprinijeti iskoraku našeg nacionalnog tima.

Trenutno se u medijima provlači nekoliko imena, ali jedno je već "izbrisano". Mladen Krstajić, Zeničanin koji je vodio Srbiju i za koju je također igrao, ima ugovor s Bugarskim nogometnim savezom i Bugari su se već izjasnili da ne planiraju da prekidaju saradnju sa nekadašnjim nogometašem Schalkea.

Oglasi

Meho Kodro je svojevremeno kratko bio selektor BiH. Prije nekoliko godina bio je kandidat za klupu, ali se iz "ličnih i moralnih razloga" povukao.

“Zahvaljujem se stručnoj komisiji FSBiH na ukazanom povjerenju. Nažalost, gdje umire struka (znanje), rađa se sjeme sumnje…Nogometnom reprezentaciji naše zemlje želim sve moguće uspjehe u narednom periodu. Sa velikom posvećenošću nastavljam sa projektom Servettea”, napisao je Kodro 2017. godine. On je prethodno 2008. godine preuzeo bh. tim od Fuada Muzurovića, ali kratko se zadržao.

Meho Kodro je bio selektor BiH od januara do maja 2008. godine kada je napustio tim zbog petljanja tadašnjih čelnika NS BiH u rad reprezentacije.

Bivši trener Regensburga Mersad Selimbegović također je kandidat. U maju ove godine preostao je biti trener kluba u koji je iz sarajevskog Željezničara kao igrač stigao 2006. godine, a nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu.

Miroslav Đukić ima veliki broj timova u trenerskoj karijeri iza sebe. Počeo je kao selektor U21 reprezentacije, a onda vodio Partizan, seniore Srbije, Mouscron, Hercules, Valladolid, Valenciju, Cordobu, Al Shabab, Partizan i Sporting Gijon prije tri godine. Smatra se kandidatom, no za sada nema konkretnih razgovora između njega i NFSBiH.

Oglasi

I na kraju dolazimo do Slavena Bilića. Prema trenutnoj anketi portala SportSport.ba, daleko najviše od svih dobio je povjerenje bh. sportske javnosti, odnosno navijača reprezentacije BiH.

Gdje je Slaven Bilić sada?

Bilić je rođen 11. septembra 1968. godine u Splitu i poleo je igračku karijeru u Hajduku, a proslavio se kasnije nastupajući u Engleskoj za West Ham te Everton, dok je u Njemačkoj igrao za Karlsruher u Bundesligi. Bio je prvi kapiten stranac u historiji Bundeslige, a sa njemačkim klubom čak je igrao polufinale tadašnjeg Kup UEFA.

Za reprezentaciju Hrvatske je debitovao davne 1992. godine, te je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Dobro je zapamćen po tome što je u polufinalu prvenstva, na utakmici s domaćinima teatralno pao na pod nakon koškanja s Laurent Blancom. Francuz je nakon toga dobio izravni crveni karton i nije mogao nastupiti u finalu. Kasnije, protiv Nizozemske u utakmici za 3. mjesto, francuska publika zviždala je na svaki njegov dodir s loptom. Cijelo je to prvenstvo igrao s napuknutim i nezaliječenim kukom zbog kojeg kasnije prekida karijeru.

Prvi trenerski izazov imao je u Hajduku s kojim je osvojio drugo mjesto u HNL-u. Njegovo postavljanje za trenera Hajduka izazvalo je burne reakcije kod navijača, a posebice novinara koji su smatrali da nije stručan za to radno mjesto. Iako nije ništa osvojio, podigao je igru Hajduka i uključio ga u borbu za prvaka s Dinamom. Nakon najave da napušta trenersko mjesto, uslijedili su brojni nagovori da se predomisli, a ponajviše zahvaljujući novinskim napisima, kao što je i najavio napustio je trenersko mjesto. Na posljednjoj utakmici ispraćen je bučnim skandiranjem njegovog imena od strane navijača.

Oglasi

Hoće li NFSBiH pokušati da dovede hrvatskog stručnjaka?

Potom nije uspio da odvede U21 reprezentaciju Hrvatske na Evropsko prvenstvo, da bi u julu 2006. godine postao selektor Hrvatske, naslijedivši Zlatka Kranjčara. Upravo pod njegovim vodstvom je došlo do smjene generacije u Hrvatskoj, pa su selekciju napustili igrači poput Tomasa, Tokića, Bošnjaka ili Didulice, dok su šansu dobili tada mladi i talentovani Modrić, Ćorluka i Eduardo Da Silva.

Na klupi je Bilić debitovao u Livornu protiv modificirane ekipe, netom ovjenčanih svjetskih prvaka Italije, te pobijedio 2:0.

3. septembra 2006., tokom priprema za kvalifikacijsku utakmicu za EP 2008. protiv Rusije, Bilić je suspendovao Boška Balabana, Darija Srnu i Ivicu Olića zbog nedopuštenog noćnog provoda u narodnjačkom baru Fontana (samo 3 dana prije utakmice). Kasnije ih je opet pozvao. Par mjeseci kasnije otjerao je i Anthonya Šerića, a u svađi s Ivicom Križancem prekrižio je dotičnog igrača u svim svojim vizijama. Svejedno, Bilić nikad nije javno kritikovao svoje igrače, dapače, ostvarivši odličan odnos s njima čestim posjetima u njihove klubove.

Bilić je stvorio sjajnu reprezentaciju koja je briljirala u mečevima kvalifikacija, pobijedivši Engleze u onoj čuvenoj utakmici na Wembleyju. Ono što je interesantno za Bilića da je odigrao 44 nastupa za Hrvatsku i postigao tri gola, od čega dva protiv Bosne i Hercegovine.

BiH kao omiljena "žrtva"

Prvi gol dao je 8. oktobra 1996. godine u 4:1 pobjedi njegove Hrvatske protiv BiH, potom 6. septembra 1997. u 3:2 pobjedi nad BiH, a posljednji protiv Ukrajine iste godine u baražu, kada je postigao vodeći gol u 2:0 pobjedi.

Oglasi

Klupu Hrvatske vodio je 56 puta i imao je učinak od 38 pobjeda, 12 remija i šest poraza uz gol-razliku 107:48.

Nakon Evropskog prvenstva 2012. godine preuzeo je moskovski Lokomotiv, zatim je 2013. sjeo na klupu Bešiktaša, a nakon dvije sezone odlazi u West Ham. Smijenjen je u novembru 2017. godine nakon niza poraza i loših rezultata.

Vodio je zatim Al Ittihad, tim za koji danas igra Karim Benzema u Saudijskoj Arabiji, pa se u ljeto 2019. godine vraća u Englesku kao trener West Bromwich Albiona. U januaru 2021. potpisao je na dvije godine ugovor sa Beijing Guoanom iz Pekinga.

Trenutno slobodan

Potom je bio na klupi engleskog Watforda, ali je od marta slobodan i još uvijek čeka na novi trenerski angažman.

Bilić ima veliko trenersko iskustvo, posebno dobar posao radio je s reprezentacijom Hrvatske, a poznato je da je čovjek koji teži disciplini i koji ima autoritet nad igračima. Ono što je također pozitivno je da njegove ekipe uglavnom igraju dopadljiv nogomet, te da se ne libi dati šansu mladim igračima kako bi izrazli u velike.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Možda bi kao takav bio odlično rješenje za Nogometni savez BiH, ali je pitanje da li je realno da se prihvati takvog posla i da pristane raditi sa Zmajevima, budući da su ga mnogo veće sile, što reprezentativne, što klupske, prethodnih sedmica pokušavale dovesti za trenera.

Naravno, neće biti lako, ali NFSBiH svakako može da pokuša da dovede proslavljenog  trenera, koji bi u tom slučaju bio treći stranac nakon Prosinečkog i Peteva koji bi vodio BiH.

Top Komentari

Shik
Ma Nikola Nikic.Da malo predu od Brajlovica kod Fehre.
2 0
789012455
Bio bi odlican izbor !
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi