Slavija i Zvijezda slavili vrijedne pobjede

16. kolo Premijer lige BiH

Slavija i Zvijezda slavili vrijedne pobjede

Edmir Škorić, foto: A. Balić

Sa danas odigrane dvije utakmice kompletirano je šesnaesto kolo Premijer lige BiH. Pravo iznenađenje svojim navijačima priredila je Zvijezda iz Gradačca, koja je sa 1:0 slavila u Mostaru protiv Zrinjskog. Slavija je pobijedila Široki Brijeg (3:2).

Malo ko je očekivao da će dvanaestoplasirana Zvijezda napraviti povoljan rezultat u Mostaru. Ali, Zmajevi su predvođeni novim trenerom Zoranom Ćurguzom pokazali da zaslužuju igrati u društvu najboljih bh. timova. Od prve minute su gosti igrali otvoreno, davajući igračima Zrinjskog na znanje kako se nisu došli braniti.

Prvih desetak minuta proteklo je u ispitivanju protivničkih snaga, a oba golmana su bila na iskušenju. Selimović je zagrijao gostujućeg golmana Karića, da bi na drugoj strani novo pojačanje Zvijezde Zlatko Đorić sa desetak metara dobro šutirao na ubačaj Hamzića, golman domaćih Melher uz dosta poteškoća odbranio. Dobrom igrom u sredini terena Zvijezda je uspijevala zatvarati svaki napad Zrinjskog, a onda su gosti sredinom prvog dijela uspjeli doći do vodstva.

Zlatko Đorić je sada poslao loptu za iskusnog gostujućeg kapitena Amira Hamzića, a ovaj na najbolji način završio brzi kontranapad gostiju. Do kraja prvog dijela ništa zanimljivo. Ovaj negativan rezultat natjerao je trenera domaćih Dragana Jovića da prvu izmjenu napravi u 40. minuti, pa je umjesto Aničića u igru ušao Mateo Sušić. U nastavku Zrinjski dosta bolji, agresivniji, no lotpa nije htjela u mrežu. A da bude tako pobrinuo se Elvis Karić, golman Zvijezde.

Dragičević, koji je u igru ušao umjesto Kordića, u 62. minuti propušta stopostotnu priliku za Plemiće. Posljednjih petnaestak minuta prava opsada gostujućeg gola, a dobru priliku za domaće propušta Sušić u 76. minuti. Zadro te dva puta Žižović pokušavaju do kraja savladati Karića iz dobrih prigoda, no bivši čuvar mreže Sarajeva je imao svoj dan i tako gostima donio vrijedna tri boda u borbi za opstanak.

Širokobriježani nisu mogli do bodova


U drugoj utakmici bilo je puno više golova. Naime, Slavija je u Istočnom Sarajevu savladala rezultatom 3:2 ekipu Širokog Brijega, jesenjeg prvaka.

Jučer na Grbavici, Danas u Lukavici - Sušić pomno prati dešavanja na bosanskohercegovačkim terenimaPoveli su domaći već u četvrtoj minuti, kada je Stanić uposlio Todorovića, ovaj savladao Bandovića. U 15. minuti Lučić je odbranio "slobodnjak" Martinovića. Na 2:0 povisio je povratnik u redove Darko Spalević pogotkom sa bijele tačke. Gosti su u 35. minuti također iz penala smanjili preko Wagnera.

Na 3:1 Slavija je povisila u finišu prvog dijela i to na identičan način kao kod prvog gola i ovaj put strijelac je bio Todorović. Široki je u nastavku smanjio na 3:2, kada je Karoglan proigrao Vareu a ovaj iz kosa s desne strane savladao Lučića. Ispostavilo se to kao konačan rezultat utakmice.

Zrinjski - Zvijezda 0:1 (Hamzić 27)
ZRINJSKI:Melher, Šunjić, Ivanković, Žuržinov, Aničić, Zadro, Afedizy, Bobby, Selimović, Stojanović i Kordić.
ZVIJEZDA: Karić, Morankić, Savić, Đorić, Brković, Stanković, Jusić, Delić, Vasilić, Hamzić, Omeragić.

Slavija - Široki Brijeg 3:2 (Todorović 4, 44, Spalević 24 - penal/ Wagner 35 - penal, Varea 67)
SLAVIJA: Lučić, Tadić, Regoje, Papaz, Benović, Šimić, Stjepanović, Stanić, Todorović, Spalević, Radovanović.
ŠIROKI: Bandović, Diogo, Barišić, Martinović, Topić, Mišić, Wagner, Ćutuk, Karoglan, Ivanković, Varea.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.