Nisu ni proslavili odlazak na Euro, a već su stigle loše vijesti za Srbiju, tek sada mogu da žale

Morali su pobijediti

Nisu ni proslavili odlazak na Euro, a već su stigle loše vijesti za Srbiju, tek sada mogu da žale

Edmir Škorić

Fudbalska reprezentacija Srbije nakon 24 godine plasirala se na Euro, pošto je danas odigrala 2:2 s Bugarskom u Leskovcu i to je bilo sasvim dovoljno za slavlje nakon meča.

Srbiji je bio neophodan barem bod, a uz malo problema uspjeli su da ga ostvare. Vodili su na poluvremenu sa 1:0, no Bugari prave neočekivan preokret i dolaze do 2:1. S obzirom da je i Crna Gora vodila u Mađarskoj, nastala je panika u Srbiji.

Ipak, golom defanzivca Babića stižu do 2:2, a potom je i Mađarska preokrenula rezultat protiv Crnogoraca, pa je na kraju vatrometom proslavljen dugoočekivani plasman na EP.

Unatoč slavlju, javnost u Srbiji i predstavnici medija nisu zadovoljni, smatraju da su fudbaleri Srbije razočarali i da s takvom igrom i takvim zalaganjem nemaju šta da traže u Njemačkoj narednog ljeta.

A Srbiji je potom stigla još jedna loša vijest. Naime, zbog remija s Bugarskom mogla bi da završi tek u četvrtom šeširu za žrijeb grupa za Euro.

Oglasi

Srbija je na tabeli drugoplasiranih ekipa ispred Italije, Ukrajine, Slovenije, Hrvatske, Slovačke i Češke. Orlovi imaju 14 bodova (oduzimaju se bodovi osvojeni protiv posljednjeplasiranih), a preostalih pet selekcija po 13. Međutim, za razliku od Srbije, mnoge selekcije imaju da odigraju još jednu utakmicu.

Srbiji mnogo toga ne odgovara

Da bi ostala u trećem šeširu, Srbiji je neophodno da ispod nje ostane barem tri od nabrojanih ekipa.

Italija i Ukrajina igraju međusobno, a bez obzira na krajnji rezultat tog meča neko iz tog duela prestiže Srbiju.

Slovenija igra protiv neugodnog Kazahstana, ali se očekuje da slave u tom duelu, dok Hrvastka igra protiv Armenije, a Slovačka sa BiH i oba tima su favoriti, kao i Češka kod kuće protiv Moldavije sutra.

Hrvatskoj treba pobjeda za odlazak na Euro, isto je slučaj i sa Češkom, kojoj doduše i bod znači ovjeru drugog mjesta, ali pitanje je žele li se Česi kockati s tim.

Što se Slovačka tiče, oni su već osigurali EP, ali gostuju večeras u Zenici protiv BiH koja je u posljednje vrijeme katastrofalna, pa je tako nedavno deklasirana u gostima kod Luksemburga sa 4:1.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Sve su prilike da će Srbija žaliti zbog neostvarene pobjede nad Bugarima koji nikada nisu bili lošiji, a četvrti šešir umjesto treći u žrijebanju svakako može da igra ključnu ulogu kada dođe vrijeme za mečeve grupne faze Evropskog prvenstva.

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Šta da žale, jedva su remi izvukli?
6 0
CeZenicaLik
Limebo racku za gamad
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi