Srbija se plasirala na Euro nakon 24 godine, ali plesala je po tankoj žici!

Dosta uzbudljivo je bilo

Srbija se plasirala na Euro nakon 24 godine, ali plesala je po tankoj žici!

Edmir Škorić

Okončane su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u grupi G, a na Euro uz Mađarsku, koja je ranije ovjerila karte za Njemačku, prošla je i Srbija i to uz neobična dešavanja u posljednjem kolu.

Srbija je danas trebala barem bod protiv Bugarske u Leskovcu kako bi ovjerila plasman na Euro, a činilo se da neće imati puno problema kada je Veljković u 17. minuti postigao gol za 1:0.

U prvih 45 minuta Srbija je uglavnom kontrolisala dešavanja na terenu, imala još nekoliko šansi, pa je poništen gol Mitroviću, a u nastavku veliki preokret Bugarske.

Rusev je u 59. minuti izjednačio na 1:1, a deset minuta kasniej Despodov zabija za novo slavlje Bugara i za veliki šok srpskih igrača i navijača. Uspjeli su iz kornera Srbi doći do 2:2, kada je Babić pogodio glavom na ubačaj za konačnih 2:2.

No, prethodno su stvari mogle biti potpuno drugačije, budući da su gubili, a Crna Gora je vodila u Mađarskoj. Na njihovu sreću, Mađarska je uspjela da preokrene rezultat protiv Crne Gore, pa je slavila sa 3:1 i tako spasila Orlove, koji su istina i sami sebe izvukli na kraju, ali činjenica je da su plesali po tankoj žici i poigravali se sa živcima svoje armije navijača.

Oglasi

Crnogorci su poveli u 36. minuti golom Rubežića, pa je san o odlasku na Euro postajao sve realniji, ali taman kada je Srbija primila golove od Bugarske, tako je i Crna Gora primila golove od Mađara.

Zvijezda Liverpoola Szoboszlai je u 67. i 68. minuti tresao mrežu Crne Gore, kojoj je ostalo još malo vremena da se preokretom ipak nađe na Euru, ali nije uspjela, pa će komšije umjesto njih na veliku smotru najboljih selekcija Starog kontinenta. Nagy je u 93. minuti dokrajčio Crnogorce i postavio konačnih 3:1.

Mađarska je na kraju grupu završila bez poraza i sa 18 bodova, Srbija je bila druga sa 14, Crna Gora je ostala treća sa 11 bodova, Litvanija je osvojila šest, a Bugarska četiri boda.

Javnost u Srbiji naravno neće biti zadovoljna, ali ono što je za njih najvažnije, narednog ljeta gledat će svoje fudbalere na Euru u Njemačkoj.

U toku dana odigraće se i ostali mečevi nedjeljnog programa kvalifikacija za Euro, a BiH i Slovačka večeras u Zenici igraju meč bez ikakvog rezultatskog značaja. Slično je i u meču Belgije i Azebejdžana, potom Portugala i Islanda, Lihtenštajna i Luksemburga, Škotske i Norveške, Španije i Gruzije, kao i Švedske i Estonije.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Većina stvari je riješena, poznati su gotovo svi učesnici Eura, a nama ostaje nada da ćemo u martu kroz baraž Lige nacija ipak doći do Njemačke.

Kvalifikacije za EP:
Mađarska - Crna Gora 3:1
Srbija - Bugarska 2:2

Top Komentari

BosanskaSvedska
Losa ekipa stvarno,jedva su otisli,kako god sretan put za Haag, tamo ste glavni
6 0
kurcina2
Ali ova Srbija ce zadnja u grupi zavrsiti na EP
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi