Šta sad? Česi zbog korone otkazali utakmicu Lige nacija

Jednostrana odluka

Šta sad? Česi zbog korone otkazali utakmicu Lige nacija

Češka je sinoć u okviru Lige B Lige nacija gostovala u komšiluku, u Slovačkoj.

Upisali su Česi laganu pobjedu rezultatom 1:3 i trebali su se okrenuti meču sa Škotskom koji je bio zakazan za ponedjeljak.

Međutim, Česi neće igrati sa Škotskom nakon što su, valjda, tako sami odlučili.

"Reprezentacija neće igrati protiv Škotske u ponedjeljak zbog odluke nadležnih i trenutne situacije sa koronavirusom. Naš je tim odmah nakon utakmice sa Slovačkom prekinuo sve pripreme", stoji u saopštenju koje je stiglo iz tabora češke reprezentacije.

Čini se da je "korona kriza" u reprezentaciji Češke dobila nastavak.

Pred gostovanje u Slovačkoj jedan član stručnog štaba Češke je bio pozitivan na Covid-19, dok su u izolaciju poslani Soucek i Patrick Schick. Ipak, odmah je objavljeno da oni nisu zaraženi, ali da su bili u bliskom kontaktu sa pomenutim članom stručnog štaba.

Soucek i Schick su ostali u izolaciji, dok je ostatak ekipe nakon novog testiranja i sa danom zakašnjenja otputovao u Slovačku. Česi također nisu putovali avionom već automobilima - u manjim grupama.

Počele su stizati optužbe na račun Čeha da nisu na pravi način poštovali UEFA-in "covid protkol", ali su oni to izričito demantovali.

Činilo se da je sve u redu, ali sada stiže vijest da su Česi "na svoju ruku", pomalo panično otkazali meč sa Škotskom. Sa druge strane, Škoti su poručili da još nisu dobili nikakvu zvanično obavijest o tome iako su čuli za odluku reprezentacije Češke.

Glavno pitanje je sada šta će se desiti sa utakmicom koju su jednostrano otkazali Česi?

UEFA-in pravilnik kaže da je to dozvoljeno samo ako ekipa zbog zaraze koronavirusom na raspolaganji ima manje od 13 spremnih igrača (barem jedan golman).

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Za sada nije poznato kakva je zapravo situacija sa koronavirusom u reprezentaciji Češke, a ukoliko se ustanovi da su Česi bez pravog razloga krivi za neodigravanje meča - isti će izgubiti za zelenim stolom.

Ukoliko se meč ne bude mogao naknadno odigrati, a ne bude ni pravog krivca - pobjednik će, po novoj UEFA-inoj odluci, biti odlučen žrijebom...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi