Fudbalskim sladokuscima se slama srce kad vide u šta se pretvorio dugogodišnji dom kultnog kluba

Napušten je već godinama

Fudbalskim sladokuscima se slama srce kad vide u šta se pretvorio dugogodišnji dom kultnog kluba

A. Čaušević

Stadion na kojem se svojevremeno igralo Svjetsko prvenstvo je danas neprepoznatljiv. Ostavljen je na milost i nemilost te je na neki način pregažen s vremenom te da nije betonskih konstrukcija rijeko bi ko pomislio da se tu nekad igrao najvažniji fudbalski turnir. 

Stadion Sant'Elia nekada je primao 60.000 gledatelja i bio je domaćin tri utakmice Svjetskog prvenstva 1990. godine, a danas je totalno napušten i zaboravljen od svih.

Kapacitet stadiona izgrađenog 1970. godine i smještenog Cagliariju je smanjen za potrebe Mundijala u Italiji na 40.919.

Zanimljivo da su tokom turnira svoje mečeve grupne faze na ovom stadionu igrali reprezentativci Engleske zbog čega ga se navijači Tri Lava sjećaju po lijepom.

Pogled iz zraka na trenutno stanje stadiona Sant'Elia 

Izabranici Sir Bobbyja Robsona su tada remizirali s Irskom i Nizozemskom prije nego što su pobijedili Egipat i otišli su do polufinala gdje je bolja bila Njemačka.

Stadion je također dugo godina bio dom Cagliarija koji ga je napustio 2017. godine.

Oglasi

Fudbaleri Cagliarija su 2012. morali na kratko napustiti ovaj stadion i zbog opasnosti od strujnog udara zaposlenih.

Bivši predsjednik kluba Massimo Cellino ranije je otkrio: "Jedan od naših zaposlenih prije nekog vremena skoro je stradao od strujnog udara i rizikovao je smrt. Istina je da tamo rizikujete život."

"Na tom stadionu nema čak ni najosnovnijih sigurnosnih situacija. Ako riskirate život na stadionu, ne možete nastaviti ovim putem."

Cagliari je tada sezonu završio igrajući svoje domaće utakmice u Trstu, a stadion Sant-Elia je nekako osposobljena za igranje mečeva i to je trajalo do 2017. godine.

Sada Stadio Sant'Elia sada leži u ruševinama nakon što je ostavljen da trune. Zapuštene tribine su još uvijek na mjestu, iako su sada prekrivene prašinom i krhotinama.

Na mjestu gdje je nekoć bio teren i dalje je ostala konstrukcija gola, ali umjesto trave sada stoji ogroman korov.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Inače, od 2017. godine Cagliari svoje domaće mečeve igra na novoizgrađenoj Sardegna Areni kapaciteta 16.000 sjedećih mjesta.

Cagliari se smatra kultnim italijanskim klubom i to zato što je jedan od rijetkih koji je uspio osvojiti Scudetto ispred Juventusa, Milana i Intera. Klub sa Sardinije je to uradio 1970. godine sa pokojnim Gigijem Rivom u napadu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi