Šveđani ne kriju tugu i ljutnju: "Krenuli smo po Tahirovića u Rim, ali..."
FOTO: EPA

Srce je odlučilo, Skandinavci ostali kratkih rukava

Šveđani ne kriju tugu i ljutnju: "Krenuli smo po Tahirovića u Rim, ali..."

H. Zilić

Veznjak Rome Benjamin Tahirović (19) odlučio je da u budućnosti nosi dres fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a ova informacija je jučer potvrđena i Tahirović će biti na raspolaganju selektoru Faruku Hadžibegiću.

Dolazak Tahirovića među Zmajeve prvi je objavio naš portal, a nakon toga stigla je potvrda i od samog fudbalera.

Veznjak Rome mogao je birati između Bosne i Hercegovine odnosno Švedske zemlje gdje je i naučio svoje prve fudbalske korake.

Odluka da u budućnosti nosi dres Bosne i Hercegovine izazvala je dosta reakcija u Švedskoj.

Tamošnja javnost se ne može pomiriti sa činjenicom da Tahirović neće igrati za njihovu reprezentaciju. Polagali su velike adute u Zlatana Ibrahimovića koji je trebao obaviti razgovor sa Benjaminom i roditeljima, ali na kraju su Skandinavci ostali kratkih rukava.

Oglasi

Da je Šveđanima teško pala odluka Tahirovića potvrdio je i sportski direktor švedske reprezentacije Steffan Petersson u razgovoru za tamošnje medije.

"Da, Benjamin je napravio izbor, donio konačnu odluku i mi poštujemo. Obavijestio nas je i šta je tu je. Tužni smo, ali to je život", rekao je Petersson i nastavio:

"Ovo nije način da puno polemišemo šta smo mogli uraditi. Mi imamo sjajnu konekciju sa švedskim igračima, bilo je tu fudbalera koji su mogli birati da igraju za druge selekcije na kraju su izabrali Švedsku i hvala im na svemu."

Tahirović je dosta uzdrmao Šveđane to je vidljivo iz izjave Steffana Peterssona koji je između redova duboko razočaran ovakvim razvojem situacije.

"Moramo poboljšati neke stvari u ovakvim sistemima rada."

Oglasi

Petersson je otkrio da su Šveđani namejravali Tahirovića uvrstiti na spisak za naredne kvalifikacione utakmice, čak je Janne Andersson selektor Švedske čekirao karte za Rim da obavi razgovore sa Benjaminom, ali njegovo srce je bilo brže.

"Sve smo spremili da obavimo razgovore da mu objasnimo da će biti na spisku Švedske, ali jednostavno selektor Bosne i Hercegovine je bio brži, tačnije Tahirović je sam bio brži, donio je odluku koju mi moramo poštovati."

Selektor Hadžibegić nije krio oduševljenje nakon razvoja cijele situacije.

"Iako sam rekao da ću prvi spisak objaviti tek u martu, slobodno mogu potvrditi da će jedno ime na tom spisku biti i Benjamin Tahirović. Nakon razgovora sa porodicom, sa ocem Benjamina i sa samim Benjaminom, odlučeno je kako će se veznjak Rome odazvati pozivu nogometne selekcije BiH. Prezadovoljan sam kako su razgovori tekli, a posebno spremnošću porodice Tahirović da njihov sin bude dio našeg tima", rekao je Hadžibegić.

Benjamin Tahirović sa 19 godina uživa veliko povjerenje Josea Mourinha, nastupa za Romu, jedan od najvećih italijanskih klubova, a mentor mu je Nemanja Matić, veznjak koji je godinama bio član elite.

Nekako istovremeno iz Italije je stigla vijest o mogućem transferu novopečenog reprezentativca Zmajeva koji bi bio realizovan na ljeto.

Naime, Roma je ozbiljno zagrizla za Lecceovog fudbalera Mortena Hjulmanda. Prva faza pregovora je obavljena u januaru, a transfer se prema za ljeto.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Corriere dello Sport navodi da je Lecce bacio oko na neke od mladih Rominih igrača, a u transfer bi mogao biti uključen upravo Tahirović.

Na ljeto ćemo znati kakva je klupska sudbina Tahirovića, a sada svi navijači željno očekuju nejgov debi u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Top Komentari

Ss.ba
Sta znaci kante od igraca? Recimo danas je kanta od igraca i Zaniolo..koji je jedini u skorije vrijeme imao priliku igrati sa 19 godina u prvoj postavi Rome..eto sad su ga/se otvitali. Tako da je tesko ocekivati da Benjamin sa 19 godina igra u prvoj postavi. A i to da ode vjerovatno na posudbu u Salernitanu ili Lecce bi bilo dobro za njega samog. Mislim da je to i plan Rome. Da se ove godine provikne na seriju A i da sta god nauci od Matica. I ovaj poziv u reprezentaciju ne znaci automatski da smo dobili novog Dzeku ili Pjanica. Ovaj poziv je samo prilika da Benjamin napreduje. Benjaminu koji je rodjen u drugoj drzavi,svakako hvala sto je prihvatio igrati za Bosnu i Hercegovinu.
0 0
Mowzilla
Sve je to aferimli, ali ja bi ga prvo brusio u mladjim kategorijama. On do tadasnjeg Pjanicevog nivoa jos se mora oznojiti, no vidjet cemo...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi