Švicarska i Danska su na Euru!

Kvalifikacije za EP, Grupa D

Švicarska i Danska su na Euru!

Večeras su u Grupi D kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odigrane posljednje dvije utakmice - 10. kola.

U Grupi D do večeras još ništa nije bilo riješeno, ali je Šivcarska na gostovanju kod Gibraltara rutinski riješila posao i potvrdila plasman na EP (Petkovićevi izabranici na Euro idu sa prvog mjesta u grupi). Švicarci su slavili rezultatom 1:6.

Poveli su Švicarci u 10. minuti preko Ittena, a iako su imali inicijativu tokom čitavom prvog poluvremena, nisu uspjeli postići novi gol do odlaska na odmor.

Međutim, tek što je počelo drugo poluvrijeme, u 50. minuti, Švicarci su završili posao pošto je Vargas pogodio za 0:2. Na 0:3 je povisio Fassnacht u 57. minuti, da bi u 74. domaći smanjili na 1:3 preko Stychea. Ipak, samo minutu kasnije Benito je pogodio za 1:4.

Raspala se nakon toga reprezentacija Gibraltara, pa je Itten u 84. povisio na 1:5, da bi konačnih 1:6 postavio Granit Xhaka.

Odigran je i meč na Aviva stadionu u Dablinu. Irska je ugostila selekciju Danske, a domaćima je bila potrebna pobjeda da bi se bodovno izjednačili sa večerašnjim protivnikom i na osnovu boljeg međusobnog duela došli do bolje pozicije i plasmana na EP. Danskoj je sa druge strane bio dovoljan i remi da se pridruži Švicarskoj na EP.

Danska je uradila upravo to, remizirala je u Dablinu rezultatom 1:1 i plasirala se za Euro sa drugog mjesta u grupi.

Značaj utakmice je učinio svoje, u prvom poluvremenu se igralo jako tvrdo, Irska je imala nešto više pokušaja, ali golova nije bilo.

Na odmor se tako otišlo rezultatom 0:0.

Nije se posebno lijepo igralo ni u nastavku, a do gola je prva uspjela stići Danska. Dalsgaard je ubacio, odbrana Irske ispala, a Braithwaite u 73. minuti pogodio za 0:1.

Irska je uspjela u 85. minuti poravnati preko Dohertyja, ali nije uspjela preokrenuti do kraja, pa je ostala bez plasmana na Euro - kroz kvalifikacije.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Treba istaći da su Irci imali nekoliko opasnih situacija pred golom gostiju u samom finišu utakmice, ipak promjene rezultata nije bilo.

Konačno stanje u Grupi D je sljedeće: Švicarska je završila prva sa 17 bodova, Danska druga sa 16 bodova, Irska je ostala treća sa 13 bodova, Gruzija je četvrta sa osam, dok Gibraltar nije uspio osvojiti niti jedan bod.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi